Joomla sablon olyan mint a HTML frameset

Több
2026 jan. 17 18:27 #1 Írta: teoedon
Joomla sablon olyan mint a HTML frameset téma létrehozva teoedon által
Üdv Mindenkinek,

Mivel új vagyok és nem Joomla profi, szeretnék segíteni egy ismerősnek. Elöljáróban annyit, hogy én valaha HTML szerkesztéssel meg kezdetleges php és asp.net fejlesztésekkel foglalkoztam, de lassan 15 éve nem ez a fő szakmám. Van egy ismerősöm aki 25 éve egy közhasznú társaság weblapját szerkeszti. Mivel egy ideje megnőttek az igények és több szerkesztő és nagyobb tartalom, illetve gyakoribb tartalom aktualizálás lenne, ezért egy közös ismerősünk tanácsára, ajánlására jött szóba a Joomla.

A weblap üzemeltető szeretné a régi stílust, designt meghagyni ami olyan mint a HTML frameset, lásd alábbi grafika .

Ő saját maga a HTML szerkesztő valami plusz moduljával és ide-oda húzogatós varázslóval létre is hozott egy sablon. Itt minden olyan volt első ránézésre mint a HTML-es statikus oldalon. Csakhogy amikor a sablon a Joomla rendszerbe fel lett véve és pl. egy vagy többi cikk megírva, akkor ezek a szövegek és fotók a sablon alá kerültek. Ezzel az egésszel tegnap azaz péntek estig szórakoztunk és ma eddig, azaz kora estig nézegettem videokat, példákat. De igazán nem találtam arra megoldást, hogy ez az egész Joomla alatt úgy menjen mint a HTML frameset.

Vagy tévedek?

Ha igen akkor valaki tud valami segédletet ajánlani vagy egy kész alap sablont ahol ezt megvalósították.

Segítséget előre is megköszönve.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2026 jan. 17 21:49 - 2026 jan. 17 21:52 #2 Írta: csicsa55
csicsa55 válaszolt a következő témában: Joomla sablon olyan mint a HTML frameset
Kedves Teoedon!

Szerintem Te kevered a stílus/design és a technológia fogalmakat.

Frames szerkezetet 2026-ban?

Én a joomla 1.5-ben csináltam egyszer ilyet még 2009-ben, akkor a nagyok lehurrogtak, hogy ilyen ótvar technológia már húsz éve is gáz volt.

Szerintem nem hogy itt nem fogsz segítséget kapni, a kérdésedre, de más fórumon sem, mert hülyeség, amit kérsz. A kérdésedből látszik, hogy egyáltalán nincs fogalmad a mai webes technológiákról sem a trendről.

Már ott elvérzik a történet, hogy ma többnyire mobiltelefonra kell fejleszteni. Annyira, hogy akár a desktop megjelenés el is hagyható.

Ezt amit felvázoltál elrendezést még desktopon csak-csak, de nem frames megoldással!

Meg úgy érdemes nekiállni, hogy akkor legyen egy teljesen eltérő mobilos elrendezés az ahhoz szükséges feltételeknek megfelelően.

Menü felül legyen (a tartalom felett), a nagy fejléc pedig felejtős. Sok sikert a projekthez.

Linkeld már be az oldalt légyszi ha másnak nem, elrettentő példának.
Utolsó szerkesztés: 2026 jan. 17 21:52 csicsa55 által.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: teoedon

Több
2026 jan. 18 07:25 #3 Írta: teoedon
teoedon válaszolt a következő témában: Joomla sablon olyan mint a HTML frameset
Elsőre szeretném megköszönni a gyors választ. Ahogy az első hozzászólásban jeleztem nem vagyok Joomla profi és egy ismerősnek szeretnék segíteni, aki 80+ éves és 2001-ben közösen hoztuk létre a nonprofit szervezetnek a weblapot. Ez az illető és felesége egy ideig aktívan valami HTML szerkesztővel dolgozott rajta. Majd betegség és egyéb privát okok miatt 2020 - 25 között az oldal frissítése nem volt olyan intenzív. Most ismét tudnának vele foglalkozni, de olyan új segítséggel (2-3 fős csoport), akik max egy valamiben megírt cikket pár képpel átmásolnak egy szerkesztőbe és publikálják. Itt az illető ismeretségi körében elsőre a WordPress majd Joomla került szóba.

Majd mivel nekem az unokaöcsém kb. 5 éve az egyetemi tanulmányaihoz kellett a Joomla én ezt mutattam be neki. Az admin felülete, annak lehetőségei jobban tetszettek az illetőnek mint a WordPress. Az illetőnek a 2-3 főre kiosztható különféle cikk és egyéb szerkesztési jogok voltak a nyerők. Valamint a nagyon felhasználóbarát felület. A csoport tagok Gmail, Driveban megírt cikkek, prezentációk másol, beilleszt, formáz és publikálja a weblapot.

Ha nem is vagyok napi rutinban szakmabeli tudom, hogy nem csak PC-re, hanem táblagépre és mobilra is kell optimalizálni. De sajnos a 80+ éves ezt nehezen érti meg,  illetve a régi desighez a következők miatt ragaszkodik:
Egy 2017-es saját otthoni PC teljes adatvesztése miatt odaveszett neki az eredeti grafikai tár, azaz logo, feliratok, stb. Az általa megbízottnak tartott grafikust már nem tudja elérni, saját mentése nem volt. Ami megmaradt grafika az a tárhely szolgáltatónál meg annak mentésében van meg. Viszont ahogy a gyanúm  igazolta és ezt a válaszban megerősítve megkaptam, hogy ezt a lehetőséget az új és modern dinamikus webtartalom rendszerekben nem lehet beépíteni.

Következő találkozáskor igyekszem neki hétköznapi és érhető elemekkel prezentálni mi a mai  helyzet. Illetve ha más nem a logo egy mezei képkivágóval lementhető. A háttér kép RGB kódja is megtudható és hasonló sablon maradhat. A menüket meg a Joomla majd generálja.

Több
2026 jan. 19 19:46 #4 Írta: csicsa55
csicsa55 válaszolt a következő témában: Joomla sablon olyan mint a HTML frameset
Így már mindent értek. Nem sok esélyt látok rá, hogy sikerül, de szurkolok. Sajnos volt tolgom a nonprofit szférában sok nyugdíjassal. Tudom miről beszélek. Igazából a nonprofit szervezet elnökének vagy elnökségének kellene elsősorban megértenie, hogy egy rossz honlap többet árt, mint használ. Tehát ha belátják, hogy a honlapnak segítenie kell a szervezet működését, reklámozását és nem gátolnia és emiatt meghatároznak egy minimális követelményrendszert, és csak abban az esetben fogadják el a segítséget, ha ezt a segíteni szándékozó tudja teljesíteni, akkor indulhat el a dolog jó irányba. Persze az is előfordulhat, hogy a 80+os erre berág és inkább nemet mond. Van az a helyzet, amikor ez a jobbik megoldás.

Több
2026 jan. 20 19:14 #5 Írta: teoedon
Talán a grafikus tud olyan felső logot ami használható lesz. Ma volt megint cikk vagyis egy cikk bemutató lapozással. Neki pont ugyan az kellene mint most, egyedi gombok. Persze ha a Prev, Next feliratok elvarázsolhatók lennének és csak a kacsacsőr maradna. Ezzel is megbarátkozna. Egyedi vagy magyaros lapozóról van valami anyag valahol?

Több
2026 jan. 20 22:28 #6 Írta: csicsa55
Huh én nem is értem amit mondasz.

Lapozós cikkek?
Ilyesmire gondolsz?

smartslider3.com/joomla-article-slider/

www.joomlack.fr/en/joomla-extensions/slider-ck

Meg van ilyen is, de ez a feltöltött pdf mellékletekből, meg többoldalas képekből csinál ilyet:

joomla.dearflip.com/demo

Jelezném, hogy ma már nem szokás gombokat rajzolni, illetve gombot képpel előállítani. Kódolással szokás (html+css)

Ilyesmire gondolok:

www.bestcssbuttongenerator.com/

Több
2026 jan. 21 11:30 #7 Írta: teoedon
Ennél sokkal primitívebb amit akarunk. Cikkeknél amik hírek lennének egy cikk jelenne meg egyszerre. A legfrissebb az alap nézet ha ezt a menüt választja valaki. Mondjuk 2026 január. Majd alul van a navigáció, ebben az esetben vissza. Aztán töltenek fel régi cikkeket, az elsőnél lenne < meg Prev, majd a másodiknál < meg Prev és Next >

A kérdés az, hogy ezt a lapzót lehet-e magyarosítani vagy az angol Prev, Next szavakat elvarázsolni?

PS:  Hiába magyar a rendszer, weblap nyelvezete ez így jelenik meg.

Több
2026 jan. 21 12:48 #8 Írta: csicsa55
Tehát a Rendszer -> Kezelés -> Nyelveknél a Magyar nyelv alapértelmezve van a webhely és nem (csak) az adminisztrator felületén?

Akkor érdekes.

Még ilyet tudok elképzelni, hogy a joomla 6-os verzió, de a magyar nyelvből csak az 5.x van telepítve.

Ha mindez rendben van és mégsem magyar nyelvű a felirat a gombokon, akkor felülírással ezt lehet orvosolni a joomla admin felületéről.

Rendszer -> Kezelés -> Nyelvi felülírások

Több
2026 jan. 21 17:13 #9 Írta: teoedon
Köszönet a leírásért, szerintem az elmentés nem jól sikerült, most már a magyar az alapnyelv.
Még egy apróság a témához kapcsolva. Lent a cikkek alján a < Előző Következő > a cikk hasábnál balra igazodik.
Hogyan  lehetne középre igazítani? Mert balra igazodva a cikk teljes szélességéhez képest hülyén néz ki.
Még akár egy androidos mobilon is alul balra igazodik 1 vagy 2 gomb, attól függ melyik cikket nézi.

PS: Még jó, hogy kitaláltam a teszt környezet ami egy irodai intranet, Wifire kapcsolt mobillal és belső IP-s URL-el tudjuk a teszt
oldalt ellenőrizni.

Több
2026 jan. 22 15:09 - 2026 jan. 22 15:10 #10 Írta: csicsa55

< Előző Következő > a cikk hasábnál balra igazodik Hogyan  lehetne középre igazítani?

Ezt beállítással nem lehet szabályozni.

Csak sablonfelülírással.

Mivel nem árultad el a honlap címét, így nem tudunk ránézni.

Meg kell nézni a sablon dokumentációjában, hogy hogyan lehet (szabad) felülírásokat alkalmazni. Mert csak úgy nem lehet belepiszkálni a sablonba, mert egy frissítés felülcsapja a gyárira.

Template (neve) CSS override kulcsszavakkal próbálkoznék.

Ha meg tudsz a htmlben kódszinten tapicskolni, még élvezni is fogod.
Utolsó szerkesztés: 2026 jan. 22 15:10 csicsa55 által.