A Joomla egy ingyenes és nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (Content Management System), ami saját modell-nézet-vezérlőből (MNV) és különböző népszerű webes keretrendszerek alkalmazásából áll. 

Ezeknek a technológiáknak a segítségével könnyedén oszthatunk meg különböző típusú tartalmakat a világhálón és a helyi intraneten egyaránt. Maga a Joomla! objektum-orientált programozási (OOP) szemléletet követ a fejlesztők által bevezetett szoftvertervezési minta alapján, mind ezt PHP nyelven. Az adatok tárolása MySQL-ben vagy egyéb támogatott adatbázisban történik.

Maga a rendszer egy nagy közösség által fejlesztett moduláris termék, melynek a komponenseit úgy állították össze, hogy a legszélesebb körök igényeit is kielégítse, továbbá lerövidítse az üzembe helyezést, valamint a tartalom felvitelének idejét. Előnyei közé tartozik a moduláris felépítés, a magas szintű hozzáférés vezérlés, aminek a segítségével a felhasználók illetve a felhasználói csoportokat tudunk hozzárendelni, egyes adminisztratív feladathoz, valamint az egyes tartalmak megtekintéséhez. Átlátható adminisztrációs felülete és ennek egyszerű kezelése a kevésbé hozzáértő felhasználó számára is átlátható. A Joomla bővítményletöltő weboldalán több ezer bővítmény várja a felhasználókat.    

A Joomla! egyike a legszélesebb körben lefordított tartalomkezelőknek jelenleg 64 nyelv támogatásával és ez a szám folyamatosan növekszik.

A Packt könyvkiadó által támogatott, minden évben megrendezésre kerülő Open Source Award-on a Joomla! már háromszor nyerte el az első helyezést a Open Source CMS kategóriában 2006-ban, 2007-ben és 2011-ben.

Jelenleg az interneten található weboldalak több mint 3%-án Joomla! tartalomkezelő fut.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s