Joomla 3-ról frissítés Joomla 4-re

Több
1 éve 4 hónapja #16828 Írta: harkaly
Joomla 3-ról frissítés Joomla 4-re téma létrehozva harkaly által
Sziasztok!

Joomla 3-at hogy lehet migrálni Joomla 4-re?
Valaki le tudná írni a fontosabb lépéseket?

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
1 éve 4 hónapja #16830 Írta: csicsa55
csicsa55 válaszolt a következő témában: Joomla 3-ról frissítés Joomla 4-re
Magát a joomla alaprendszert pofon egyszerű.
A kihívás ott kezdődik, hogy a plusz komponenseket és modulokat meg beépülő modulokat. A sablont már meg sem említem.
Többek között én azért is törekszem az alábbiakra.
Minél kevesebb kiegészítő telepítése.
Amennyiben szükségszerű, lehetőleg olyan kiegészítőket telepítek, amikre van folyamatos frissítés. Ez általában ingyenes kiegészítők esetén elég ritka. Fizetősöknél is becsúszik olyan, amit nem írnak át. De az elég ritka.
Ezért ingyenesből is a lehetőleg népszerű kiegészítőket érdemes.

Vannak olyan bővítmények, amiket ki lehet egy másikkal váltani. Ilyenek például a social kiegészítők, ahol csak plusz funkciót kap az oldal. De vannak olyanok, amik adatokat tárolnak az adatbázisban. Ez lehet egy képgaléria, vagy egy látogatottság számláló. Ezeknél nyilván nem járható út a bővítménycsere, mert akkor az adatok elvesznek. Az addigi képek nem jelennek meg vagy legalábbis nem rendezetten. A látogatottság számláló meg lenullázódik stb.

Tehát végig kell nézned az alábbiakat:
  • milyen bővítményeket használsz, amik nem részei az alap joomlának
  • azok a bővítmények J4 kompatibilisek-e? (Ezt elvileg ki tudja listázni a joomla, ha átkapcsolod a frissítési csatornát joomla next-re)
  • Ha nem, van-e új J4 kompatibilis változata
  • ha nincs, mivel lehet helyettesíteni és kell-e adatokat migrálni?

DE ami a legfontosabb! Bármit csinálsz mentésed legyen!

Ezt el kell játszanod minden egyes bővítménnyel. Meg kell nézni a dokumentációt - ha van - hogyan lehet migrálni és egyáltalán kell-e, vagy a frissítőszkript megoldja.

Fizetős cuccok ezt tudják, meg a jobb/népszerűbb ingyenes kiegészítők is. Például phocza galériánál meg a downloadsnál elég egyszerű a dolog. Felteszed a legújabbat, ami J3 kompatibilis, frissítesz J4-re, majd a.) telepíted a J4 kompatibilis galériát és download komponenst, vagy megvárod míg joomla észreveszi a frissítendő modulok között és rányomsz.

Na ez az, ami a bővítmények 90%-nál nem megy ilyen könnyen.

Kicsit off. Ha egy rakás J3 oldalad van, ami agyon van telepítve mindenféle kiegészítővel és neki állsz upgradelni, át fogod érezni mennyire igazat mondtam azzal, hogy kerüljük az ingyenes cuccokat vagy legalább nagyon válogassuk meg.

Én úgy vagyok vele néhány oldal kivételével, csak azt vagyok hajlandó upgradelni, amiért fizetnek. Egyszerűen túl nagy meló.

A következő felhasználók mondtak köszönetet: harkaly

Több
1 éve 4 hónapja #16834 Írta: harkaly
harkaly válaszolt a következő témában: Joomla 3-ról frissítés Joomla 4-re
Nagyon szépen köszönöm!