Bonyolult felhasználó hozzáférések többnyelvű oldalon

Több
4 éve 2 hónapja - 4 éve 2 hónapja #15613 Írta: thehornet
Sziasztok!
Joomla 3.9.16-ot használok és kezde belezavarodni a felhasználó jogosultságokba. Ezzel kapcsolatba kérnék tőletek tanácsot. Leírnám konkrétan mi a helyzet képekkel illusztrálva.

Adott egy többnyelvű honlap (jelen esetben kétnyevű – magyar és szerb, de később bővíteném angolra is).
A kep_01.png képen láthatjátok, hogyan vannak elrendezve a Cikk-kategóriák. Mind magyarul, mind szerbül ugyan azok a cikk-kategóriák léteznek (egyedül a magyarnál van +1 kategória, amely a szerbnél nincs).

Látszódik, hogy külön kategorizáltam a Magyar és külön a Szerb nyelvű cikkeket (ezek amolyan gyűjtő kategóriák)
Van itt még egy gyűjtő kategória is Aktivitások név alatt, melyben nem szándékozok cikkeket közzétenni (cikk-kategória listázási célzattal hoztam létre), valamint a Hírek és közlemények és az Állandó nevű kategóriákhoz csak a Super Userek férhetnek hozzá.

A kep_02.png képen láthatjátok, hogy mileyn felhasználói csoportokat hoztam létre. Praktikusan minden cikk-kategóriához létrehoztam 1-1 felhasználói csoportot, kategorizálva nyelv szerint. A felhasználói csoportokhoz még egyelőre nem rendeltem hozzá felhasználókat.
Itt látható, hogy létrehoztam egy felhasználói csoportot a Hírek és közlemények cikk-kategóriához is.


Namost, amire szükségem lenne:
1. Lesznek olyan felhasználóim, akik CSAK EGYETLEN EGY cikk-kategóriákhoz kellene hozzáférnie (pédálul CSAK a Hírek és közlemények kategóriához; vagy éppen CSAK a Szakkörök kategóriához).
2. Lesznek olyan felhasználóim, akik KÉT VAGY TÖBB cikk-kategóriához is hozzá kellene férnie (például a Kirándulások cikk-kategóriához tartozó magyar és szerb nyelvű cikk-kategóriához is hozzá kell férnie; vagy az összes Aktivitások cikk-kategória alatt szereplő kategóriákhoz is hozzá kellene férnie mindkét nyelven).
3. Az egyes felhasználói csoportokhoz tartózó felhasználóknak teljhatalmat adnék. Ez azt jelenti, hogy saját kategórián belül nyugodtan létrehozhatnak, törölhetnek, szerkeszthetnek, állapotot módosíthatnak és saját tartalmat módosíthatnának a felhasználók.

A felhasználóim front-endről férnének hozzá a cikkek közzétételéhez.

A kérdéseim:
1. Milyen engedélyeket adjak a HU - Kiadók és SR – Kiadók felhasználói csoportjaimnak a Cikkek:Beállítások alatt (kep_03.png)?

2. Milyen engedélyeket adjak a HU – Kiadók és SR – Kiadók felhasználói csoportok alatt szereplő többi csoportnak?

Ezek után jönne ugye az, hogy minden cikk-kategóriacsoporthoz hozzárendelek valamilyen engedélyt. Namármost itt hogyan rendeljem hozzá a hozzáféréseket, hogy minden úgy legyen, ahogy az előzőekben leírtam. Mindig itt bukok el valamin, ugyanis nem tudok mit tenni a Magyar és Aktivitások cikk-kategóriáimmal, ahová a felhasználóknak semmilyen cikket nem kell készíteniük, de befolyásolhatják az alattuk lévő cikk-kategóriákat...

Kérlek benneteket segítsetek, nagyon belezavarodtam már ebbe az egészbe... Egyáltalán jól csinálom ezt a egészet? Nem hagytam ki valamit? Vagy túlbonyolítom az egészet ezzel a sok felhasználói csoporttal?
Segítségeteket előre is köszönöm!!!
Mellékletek:
Utolsó szerkesztés: 4 éve 2 hónapja thehornet által.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
4 éve 2 hónapja #15614 Írta: kovacshazi
kovacshazi válaszolt a következő témában: Bonyolult felhasználó hozzáférések többnyelvű oldalon
Hát ez így valóban elég bonyolultnak tűnik. A kezdet nem rossz, csak sok a variációs lehetőség.

Talán egyszerűsítene is a dolgon, ha kicsit visszafogod a csoportok számát.
Lennének szerzők, akik nyelvekre vagy cikkcsoportokra osztva hozhatnak létre cikkeket, de nem tehetnék közzé.(Létrehoz, szerkeszt, sajátot szerkeszt)
És lenne felettük egy-egy csoport aki/akik adminisztrátorok és ők jóváhagyhatják a megjelenést, azaz publikálhatják.(pluszban még Állapotot is módosít)

Ilyen csoportokat létrehoznék a magyar tartalomra és a szerb tartalomra, illetve, ha kell akkor a magyar-szerb tartalomra is.

Nekem nem fájna, ha a Szerzőnek kellene kiválasztania hogy melyik kategóriába teszi a cikket, ha úgysem publikálhatja, ezt az adminok leellenőrzik és vagy jóváhagyják vagy átteszik másik kategóriába.
Ez szerintem sokat egyszerűsítene a dolgon.
Ha valaki rendszeresen rossz kategóriába teszi a cikkeit az valószínűleg a cikk írásra is alkalmatlan lesz, így ezt a kategóriákra bontogatást kihagynám. Egyébként végső soron használhatod ezt a sok csoportos megoldást is csak nagy meló.

Segítség Joomla és VirtueMart webáruház készítéséhez, problémák megoldásában
www.webprogramok.hu

Joomladay2013 - Budapest, Hungary
www.joomladay.hu

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
4 éve 2 hónapja #15615 Írta: thehornet
thehornet válaszolt a következő témában: Bonyolult felhasználó hozzáférések többnyelvű oldalon
Köszönöm a gyors választ!

Megfogadom a tanácsod, le fogom csökkenteni a a felhasználó csoportokat, így leegyszerűsödik az egész.

Gyanús, hogy azt fogom csinálni, hogy az Aktivitások részt és az azon belüli témákat egy felhasználói csoportba teszem - ez már sokkat egyszerűsít a dolgon.
Egy régebbi honlapomnál (Jommla 2.5.x) is ugyan ez volt a gond. Utánajártam, kicsit áttanulmányoztam ismét: ott úgy oldottam meg, hogy a felhasználói csoportok maradtak nyelv szerint szétosztva, de a cikk-kategóriákat egyáltalán nem tagoltam szét nyelvek szerint és nem voltak alcsoportok sem. Így minden cikk-kategóriának külön-külön beállítgattam, hogy ki férhet hozzá és nem voltak rá hatással a csoportosítások (mint jelene esetben a magyar-szerb cikkcsoport-elnevezések).

Az adminisztrátor által jóváhogyott cikk-aktiváció nálam nem járható út: azonnal kint kell lennie a cikknek. Ha ezt megcsinálnám, akkor csak magamnak csinálnék plusz munkát, ugyanis rajtam kívül nincs akire rábízhatám ezt a feladatot... :P

Na, majd kísérletezem egy kicsit, csak próbálok ésszerűsíteni ezeked a hozzáféréseken...
Nagyon köszönöm mégegyszer, mert jó irányba fordítottad a gondolkodásom!

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
4 éve 2 hónapja #15616 Írta: thehornet
thehornet válaszolt a következő témában: Bonyolult felhasználó hozzáférések többnyelvű oldalon
Megoldottam!

Teljes mértékben leegyszerűsítettem a dolgokat:

1. A cikk-kategóriák töredezettségét megszüntettem: mostmár nincsenek nyelvek szerint szétszedve.
2. A felhasználócsoportok lecsökkentettem nyelvenként 4-re és így már kevesebb meló van a jogosultságok kiadásánál.

Egyedül még azt nem tudom megoldani, hogyan lehetne automatikusan közzétenni egy frontend felöl beküldött cikket. Ez egyáltalán megoldható? Kicsit macerás, hogy először meg kell írni a cikket és elmenteni, majd utána szerkeszteni és közzétenni.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!