file InnoDB vs MyISAM?

Több
2015 jún. 29 14:44 - 2015 jún. 29 14:48 #1 Írta: Zotius
InnoDB vs MyISAM? téma létrehozva Zotius által
Egy fórumozó társunknak nemrég két héten belül kétszer is segítséget kellett nyújtanom oldalának újraélesztésében.
Miután a második újraélesztés is sikeres volt, írt egy levelet tárhelyszolgáltatójának, s az arra kapott választ nekem is átküldte. Az abban foglaltak elég hajmeresztőek voltak és elgondolkodtattak a téma címében szereplő kérdéssel kapcsolatban:

„A problémát az okozza, hogy valószínűleg InnoDB típusú adatbázist használnak. Az InnoDB tárolási eljárás nem stabil osztott rendszeren. Folyamatosan roncsolódni fog az adatbázisa, elveszíti a tartalom egy részét, vagy az egészet. A tárolási eljárással nem feltétlenül kell foglalkoznia a programozónak egyszerű weboldal esetén. Nem jelent hátrányt, ha a MyISAM adatbázis motort használja.”

Tudjuk, hogy a Joomla 3.x InnoDB adatbázis motort használ, míg a korábbi 2.x-es Joomlák MyISAM adatbázismotorral futottak.
Ugyanakkor - rápillantva saját honlapom tábláira - azt látom hogy az alap Joomla InnoDB-s táblái mellett a bővítmények szép számmal még mindig a MyISAM motort használják. Ez jelentené az „osztott rendszert”?
Rákeresve a neten a tárgyi kérdésre, találtam jó pár hasonló dilemmával küzdő kérdezőt.
Az inmotion hosting oldalán írják , hogy a sok READ/WRITE művelettel üzemelő oldalnál az InnoDB-t javasolják, míg a sok SELECT-et használó oldalak esetén a MyISAM motor a gyorsabb.
Most már csak az a kérdés, szabad-e/érdemes-e az egész Joomla oldal tábláit egy típusúra módosítani, vagy sem?
Árt-e a Joomlának, ha az összes táblát InnoDB-sre, vagy az összeset MyISAM-osra módosítjuk?

Ha hasznos volt a hozzászólásom számodra, nyugodtan megnyomhatod lent a „Köszönet” gombot :)
Skype: zotius
Utolsó szerkesztés: 2015 jún. 29 14:48 Zotius által. Indoklás: kiegészítés

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2015 jún. 29 15:03 #2 Írta: Balázs
Balázs válaszolt a következő témában: InnoDB vs MyISAM?
Véleményem szerint nem véletlenül történt meg a váltás lassan 3 évvel ezelőtt. Általában elmondható, hogy mindig a hatékonyabb technológiára kerülnek lecserélésre a régebbi megoldások. Mellesleg maga a joomlacms.hu is inndodb alapokon fut közel 3 éve gondtalanul. Esetleg megoldást jelenthet a szolgáltatóváltás, ha náluk ilyen nagy problémát jelent a futtatás.

Ha bizalmas információt szeretnél közölni az adminokkal, akkor tedd az üzeneted tartalmát a [ confidential ][ /confidential ] címkék közé (szóközök nélkül).

Joomla! tanácsadás, oktatás, fejlesztés - joomlabs.hu

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2015 jún. 29 20:00 - 2015 jún. 29 20:57 #3 Írta: Zotius
Zotius válaszolt a következő témában: InnoDB vs MyISAM?
Nyilvánvaló, amit írtál, de nem válaszoltál a kérdésekre. Értelemszerű, hogy a Joomla 3.x-nél áttértek az InnoDB-re. Ugyanakkor kérdés marad, hogy a bővítményfejlesztők a fejlesztés során mennyire veszik ezt figyelembe?
Nem ez eredményezi az előző posztban említett „osztott” (részben InnoDB, részben MyISAM) rendszert? Ha nem, akkor mi a franc az az osztott rendszer? Mert úgy tűnik, a dataglobe-os szakember erre utalt válaszlevelében.
Tekintettel arra, hogy a J! 2.5 a MyISAM-ot, a J! 3.x pedig az InnoDB-t használja, az lenne a logikus, hogy a fejlesztők is eszerint választanak adatbázis motort.
Mégis – ahogy írtam – a bővítményeknél a phpMyAdminban látható, hogy a 3.x-hez írt egyes bővítmények még mindig MyISAM-ot használnak.
Ebből pedig azt a konzekvenciát vontam le, hogy 3.x-es rendszernél csak olyan bővítményt érdemes használni, amely NEM 2.5 ÉS 3.x kompatibilis, hanem CSAK 3.x kompatibilis...
Továbbá, a bővítmény telepítése előtt – ezek szerint – tehát érdemes belenézni a telepítő sql fájljába, és szükség esetén módosítani az sql fájl erre vonatkozó utasítását, ha azt akarjuk, hogy rendszerünk csak és kizárólag az InnoDB motort használja.
Itt van például a JSN Easy Profile, melynek 1.2.3 verziója kifejezetten J! 3.x kompatibilis, ennek az sql telepítőjében (install.mysql.utf8.sql) ez látható:
ENGINE=MyISAM AUTO_INCREMENT=0 DEFAULT CHARSET=utf8;
Most már remélem, érthető, hogy mi a gondom...
Elnézést, hogy kissé hosszúra sikeredett a bejegyzés, de muszáj volt kifejtenem az érthetőség kedvéért. :huh:

Ha hasznos volt a hozzászólásom számodra, nyugodtan megnyomhatod lent a „Köszönet” gombot :)
Skype: zotius
Utolsó szerkesztés: 2015 jún. 29 20:57 Zotius által. Indoklás: elírás javítása

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

  • vero
  • vero profilkép
  • Nem elérhető
  • Premium Member
  • Premium Member
  • a nap mindig akkor süt fel amikor nem számítunk rá
Több
2015 jún. 29 21:00 #4 Írta: vero
vero válaszolt a következő témában: InnoDB vs MyISAM?
Sziasztok!
Köszi Zotiusnak a kitartást így első sorban! Rengeteget segített!!!
Én azt mindig nézem,hogy az alap joomla pl.3-as akkor az ahhoz passzoló bővítmény legyen...azaz telepítéskor biztosan passzolt.

Azt nem értem,hogy pl.1hétig működik....nem frissítek semmit hozzá sem nyúlok...és megáll a lap. Ez szerintem nem ilyen okból történik ..amit dataglobe ír--

InnoDB vs MyISAM //,mert akkor valamelyik bővítmény telepítése v. frissítése után jönne ki az ,hogy leáll a lap..nem?

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!