Az előző fejezetben már láthattuk, hogy milyen sokféle bővítmény áll rendelkezésünkre az információk megjelenítéséhez, de felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ezt hogyan is tehetjük meg a gyarkolatban. Mindenek előtt ismernünk kell a Joomla! tartalomkezelő oldalfelépítési logikáját.

Egy oldal, vagy másképp fogalmazva egy menüpont alatti tartalom, alapesetben egy Joomla! komponensből és az őt körülvevű Joomla! modulokból áll. Tehát minden esetben először egy komponens típusú bővítményt kell hozzárendelnünk egy menüponthoz a Menükezelőben, majd végül az így létrehozott oldalhoz kell hozzárendelnünk a megjelenítendő modulokat az adott pozíciókhoz a Modulkezelőben.

A tartalmi rész (komponens) és a modulok elhelyezkedését az alapértelmezett Joomla! sablonunk határozza meg, amely kétféle típusú lehet:

  • Fix elrendezésű: Adott egy kész struktúra, fix komponens és modulpozíciókkal. Pl.: A Joomla! alapsablonok.
  • Dinamikus elrendezésű: Nincsen kész előre elkészített struktúra, mi építhetjük fel tetszőlegesen a pozíciókat, és határozhatjuk meg azok elhelyezkedését, valamint mi magunk határozhatunk a tartalmi rész használatáról is. Pl. Gantry5 keretrendszer alapú sablonok.

Az 1. képen a Protostar nevű fix elrendezésű Joomla! alapsablonban látható, ahol a Home menüpont (cikk komponens) egy-egy előredefiniált modulpozíciójához (position-0, stb.) egy-egy modul került társításra. A 2. képen a pozíciókhoz hozzárendelt modulok adminisztrációja látható. A 3. képen egy Gantry5 keretrendszer alapú dinamikus elrendezésű Hydrogen alapsablon látható, ahol a sablon egy-egy általunk létrehozott szekciójához egy vagy több építőelem vagy modul került társításra. A 4. képen a Gantry adminisztrációban létrehozott egyéni struktúra látható, amely különböző építőelemekből, és egy tartalmi részből (Page content) áll.

Joomla! - A tartalmak elhelyezkedése I.

1. kép

Joomla! - A tartalmak elhelyezkedése II.

2. kép

Joomla! - A tartalmak elhelyezkedése III.

3.kép

Joomla! - A tartalmak elhelyezkedése IV.

4.kép