Megnevezés: 0. magyarországi Joomla!Nap/Joomla! Hungarian Forum Party

Szervező: Toth Tibor, Légrádi Szabolcs, Herczeg József Tamás, Hegedüs Richárd

Időpont: 2006.08.26

Helyszín: Bivalyos vendéglő (1039 Budapest - III. kerület, Királyok útja 172.) 

Leírás:

Augusztus végi, kellemes nyári nap volt 2006.08.26-án Budapesten. A főváros készült  a Budapest Parádé megrendezésére. Az ezzel kapcsolatos útlezárások, kiegészítve a már hagyományos nyári útfelújításokkal, a legügyesebb GPS navigációs rendszereket is megtévesztették. Nyilvánvaló volt, hogy célszerű mihamarabb elhagyni a város központját, és egy kissé nyugodtabb helyet találni a délutáni programnak.

Néhányan elég pontosan tudták, hogy az igazi "parádé" a Bivalyos vendéglőben lesz. Ott került ugyanis megrendezésre az első Joomla! Hungarian Forum Party.

Az ötletről...

A találkozó ötlete még a nyár elején született. Rövid egyeztetés, a megfelelő időpont és helyszín kiválasztása után, már csak a helyszín és esetleges szállás lehetősége maradt nyitott kérdésként. Ezúttal szeretném megköszönni Hegedüs Richárdnak (silenthunter) a segítőkészségét, melyet a helyszín és a szállás megszervezésében nyújtott.

A végleges időpont, amely a legtöbb résztvevőnek megfelelt, augusztus 26-dika lett. Délután, 13.30 körül lassan megérkeztek az első résztvevők. A kezdeti bizonytalanság a rövid megismerkedés után gyorsan feloldódott. A 14.00 órai kezdésre már mint régi jó ismerősök ültünk asztalhoz, hogy megkezdjük a találkozót.

A programról...

A programon egy kicsit változtatnunk kellett, mivel Légrádi Szabolcs (LeGaS), a fórum adminisztrátora még váratott magára. Ezt nagyon gyorsan megoldottuk a program pontjainak cseréjével, és így az első ismertetőt Herczeg József Tamás (LocaLiceR) tartotta új "Többnyelvű Joomla! Link címtár" elnevezésű oldaláról. A szerző szavait idézve, "Pre Béta" változatú oldalával nem kisebb célt tűzött ki, mint egy webhelyen összegyűjteni a Joomla!-val kapcsolatos weblapok címtárát, és mindezt több nyelven, kategóriákba sorolva, rövid leírásokkal bővítve nyilvánosságra hozni. Érdekes lesz figyelni a további fejleményeket ezzel az egyedi projekttel kapcsolatban.

Még egy újdonság került bejelentésre, mégpedig a Joomla Magazine. Ez az oldal (amelyet éppen olvasnak) a Joomla!-ról szól. Történetéről, jelenéről, jövőjéről. Mottója - "...mert a tartalom számít!" - sejteti, hogy igyekszik nagy hangsúlyt fektetni a cikkek, leírások, bemutatók és útmutatók tartalmi részére. Reméljük, hogy a magyar Joomla! közösség napi/heti/havi lapjává válik.

Szekeres István (szeki) a helyi weblapfejlesztés (localhost) lehetőségeit vázolta fel a Linux alapú rendszerek felhasználásával. Demonstrálva a rendszer egyszerűségét és hangsúlyozva az alapelvet, hogy a nyílt forráskód az alternatíva a Windows "egyeduralmával" szemben, még egy Windows XP alatt futó laptopot is 5 perc alatt linuxos géppé varázsolt.

A megújult joomla.hu és a forum.joomla.hu oldalakról Légrádi Szabolcs, a fórum adminisztrátora szólt pár szót.

A legélénkebb vita a várva várt Joomla! 1.5 verziójának magyar nyelvi fájljaival kapcsolatban alakult ki. Sok hasznos ötlet látott napvilágot, bizonyítva azt, hogy a készülő nyelvi fájl csomag igyekszik minden téren a legjobb fordítást nyújtani, a meglehetősen összetett és nehezen fordítható kifejezések helyes megfelelőjének megtalálása érdekében.

A közös vacsora után került sor a kötetlen beszélgetésekre, tapasztalatcserére, egy-két korsó sör vagy éppen pohár bor mellett.

A lényegről...

Bátorkodom kijelenteni, hogy a Joomla! Hungarian Forum Party sikeres volt, a résztvevők jól érezték magukat, és ami a legfontosabb, egy délutánra és estére félretették billentyűzeteiket/képernyőiket és személyesen társalogtak, vitatkoztak, elmélkedtek, beszélgettek. Ha másért nem, ezért érdemes volt...

Viszlát legközelebb!

Tóth Tibor