Sokunknak nagy szolgálatot tesz nap, mint nap a Captcha használata (kéretlen regisztrációk elkerülése, kapcsolati űrlap tele-szemetelésének elkerülése). A korábbi Joomla verziókkal ellentétben a Joomla 2.5-ben már nincs szükség külső captcha beépülő használatára, mivel bekerült a rendszerbe egy ReCaptcha plugin, aminek a használata megkönnyíti a szpemerekkel folyó napi csatározásainkat. A belső ReCaptcha plugin, bármelyik bővítmény esetén használható, ami támogatja ezt a beépülőt.

Magát a bővítményt a Bővítmények, Beépülőmodul-kezelő-ben Captcha – reCAPTCHA néven találjuk.

1. Használatához menjünk is bele majd töltsük ki a Jobb oldalon található adatokat. Amire szükségünk van első körben az egy nyilvános (Public) és egy titkosított (Secret) kulcs, amit a ReCaptcha oldalán tudunk beszerezni.

2. Látogassunk el a Google reCAPTCHA oldalára, ahol egy Google fiókos bejelentkezés után a MY ACCOUNT menüpontban keressük meg az +Add a New Site gombot és adjuk hozzá (Create key) a kívánt weboldalt a rendszerhez.

3. Hozzáadás követően kigenerálásra kerültek a Nyílvános és Privát kulcsaink, amit az 1. pontban lévő bővítménybe kell megfelelően bemásolni.

4. Miután evvel meg vagyunk, állítsuk be a sablonunkhoz illeszkedő ReCaptcha kinézetet a Téma lenyílóból, majd engedélyezzük a plugin használatát.

5. Ezek után elkészültünk az alapértelmezett beállításokkal, már csak el kell helyeznünk a ReCaptchát az adott bővítményben. Jelen esetben én a Kapcsolat űrlaphoz szeretném hozzáadni a szolgáltatást. (Hasonlóképpen lehet hozzáadni a többi bővítményhez is.).

6. Menjünk be a Komponensek, Kapcsolatkezelőbe, majd lépjünk be a Bállításokba.

7. Itt keressük meg az Űrlap fület, majd a A captcha engedélyezése a kapcsolat űrlapban lévő lenyílóban válasszuk a Captcha – reCAPTCHA opciót, majd mentsük a beállításunkat.

Ennek a pár lépésnek a segítségével, már aktiválhattuk is a Kapcsolatkezelőben lévő űrlapok megfelelő biztonságát.