A Joomla! 3.8 megjelenése jelentős változást hozott az új Joomla! weboldalak URL struktúrájában. Ugyan ez a fejlesztés nem lesz hatással a meglévő weboldalainkra, de az újakon már igénybe vehetjük ezeket a fejlesztéseket.

A régi és az új URL-címek közötti különbségek

Először is, hogy lássuk, hogy mennyire fontos ez a fejlesztés nézzük meg a jelenlegi Joomla! URL-címet:

www.example.com/index.php/category-alias/99-article-alias

Az előző sorban látható a 99, amely a cikk azonosító száma. Ennek a számnak nincsen semmilyen gyakorlati jelentősége, se a keresőmotoroknak, se az emberi látogatóknak. Az új Joomla! 3.8-ban bevezetett útvonalválasztó rendszer eltávolítja ezt az azonosítószámot, hogy tisztább URL-címeket kapjunk:

www.example.com/index.php/category-alias/article-alias

Új URL-címek engedélyezése

Az URL-cím szolgáltatás bekapcsolható az egyes komponensekben. Például cikkek esetén a következőképpen engedélyezhetjük az új típusú URL-címeket:

  • Lépjünk be a Joomla! adminisztrációba
  • Lépjünk be a Cikk-kezelőbe (Tartalom -> Cikkek)
  • Kattintsuk a Beállítások (Options) gombra

  • Kattintsunk a Beépülés (Integration) fülre
  • Válasszuk a URL-útválasztás (URL Routing) értékét Kísérletire (Experimental)

  • Állítsuk az Azonosítók eltávolítása az hivatkozásokból (Remove IDs from URLs) értékét Igenre (Yes)
  • Majd nyomjuk meg a Mentés és bezárás gombot

Ezt a funkciót engedélyezheted a Kapcsolatok, Hírcsatornák, és a Felhasználók komponensek elemei számára is. Minden esetben lépjünk a Beállításokon belül a Beépülés fülre, és itt adjuk meg az új URL-címek engedélyezését. Itt egy példa, hogy hol tudod bekapcsolni a com_contact esetén az új URL-címeket:

Összefoglalás

Az új URL-cím útválasztási rendszer fejlesztése nagyon sok időt vett igénybe. Külön köszönetet szeretnénk mondani Hannes Papenbergnek, aki nagyon sokat tett azért, hogy ez az új szolgáltatás bekerülhessen a rendszerbe.

Az új URL-szolgáltatást nem kötelező engedélyeznünk, továbbra is használhatjuk a régi beállításokat, azonban, ha mellőzni szeretnénk az azonosító számokat a URL-címeinkben, akkor mindenképp javasolt ennek az új funkciónak a használata.