Miután készítettünk egy biztonsági másolatot az oldalunkról, most már fel is tudjuk azt használni. Alapesetben az Akeeba Backup egy JPA nevű tömörített állományt generál ki, ami tartalmazza az oldalunk fizikai fájljait és hozzátartozó adatbázisunkat. Ehhez kell letöltenünk egy indító fájlt, majd ennek a segítségével tudjuk újratelepíteni az oldalunkat.

Kezdjünk is hozzá!

Joomla! biztonsági másolat felhasználása Akeeba Kickstart segítségével

1. Első lépésként látogassunk el az Akeeba Backup weboldára. majd a Download menüpontból töltsük le az Akeeba Kickstart programot.

2. A letöltött ZIP kiterjesztésű állományt tömörítsük ki a számítógépünkre.

3. Lépjünk be a tárhelyünk FTP elérhetőségébe (saját gép esetén az általunk létrehozott mappába Pl. c:\wamp\www\joomla) és másoljuk ide fel az Akeba Backup segítségével létrehozott JPA vagy ZIP fájlunkat.

4. A kitömörített Akeeba Kickstart fájlok közül másoljuk fel a következőket az előző fájl mellé:

  • hu-HU.kickstart.ini
  • jquery.min.js
  • json2.min.js
  • kickstart.php

5. Írjuk be az dómén-nevünket (saját gép esetén: http://127.0.0.1/sajátmappa/) a böngészőbe, majd hívjuk meg a kickstart.php-t és el is kezdhetjük a Joomlánk kitömörítését. (Pl. http://domain.hu/kickstart.php, http://127.0.0.1/joomla/kickstart.php)

6. Zárjuk be a feljövő ablakot vagy nyomjuk meg a ESC billentyűt.

7. Nyomjuk meg az INDÍTÁS gombot és várjuk meg a kitömörítés befejezését.

8. Nyomjuk meg A TELEPÍTŐ FUTTATÁSA gombot.

9. Egy felugró ablakban elindul az Akeeba féle Joomla telepítő. Az első oldalon a szerverünk beállításairól kapunk egy átfogó képet. Ha minden rendben találtunk, akkor nyomjuk meg a Következő gombot.

10. Adatbázis beállítások

Ha az éles tárhelyen végeztük el a biztonsági másolat készítését és nem egy új tárhelyre költöztetjük az aktuális oldalunkat, akkor a Kapcsolati paraméterek alatt található értékek megfelelőek, ha például egy Wampserveres másolatot akarunk éles szerverre átrakni, akkor ki kell tölteni az értékeket a szolgáltatótól kapott paramétereknek megfelelően.

Alapértelmezett Wampserver beállítások:

  • Adatbázis típus: MySQLi
  • Adatbázis szerverhoszt név: localhost
  • Felhasználói név: root
  • Jelszó: Üresen kell hagyni
  • Adatbázis neve: Tetszőlegesen megadható, alapesetben létrehozza a telepítő. Ha, nem akkor léte kell hozni egy új adatbázist a PHPMyAdmin-ban, vagy már egy meglévő nevét kell beírni.

11. Ha, evvel megvagyunk, akkor lépjünk tovább a Következő gomb megnyomásával. Majd az adatbázis helyreállítása után nyomjuk meg az OK gombot.

12. A webhely beállítás oldalán az alapértelmezett webhely paraméterek állíthatjuk be, de ezeket magában a Joomlában is be tudjuk később konfigurálni.

13. Nyomjuk meg a Következő gombot, hogy befejezhessük a telepítést.

14. Kattintsunk a remove the installation directory hivatkozásra, hogy törlődjenek a telepítéshez szükséges fájlok. Majd nyomjuk meg az OK gombot.

Megjegyzés: Az Akeeba Kickstart fájljait nekünk kell utólag eltávolítanunk a tárhelyünkről a biztonsági másolattal egyetemben.