Joomla 3.0.0 megjelenése - http://joomlabs.hu

A mai napon megjelent a Joomla! 3.0.0-ás kiadása, ami hasonlóan a Joomla! 1.6 és 1.7-es verzióihoz ez egy úgynevezett rövid távú támogatást élvező kiadás (STS).

De, mit is jelent ez a gyakorlatban?

A Joomla! kiadásai két csoportba oszthatóak. Vannak a hosszú távú támogatást élvező kiadások (LTS) ezek az 1.5, 2.5, 3.5 stb. és vannak a rövid távú támogatást élvezői kiadások (STS) ez az 1.6, 1.7, 3.0, 3.1 stb.

A két fontos különbség van a két kiadás között. Még egy LTS verzióhoz átlagosan 2 év támogatási idő jár, addig az STS verzióhoz körül-belül fél év. A másik fontos dolog, hogy az aktuális fejlesztési újdonságok először mindig STS kiadásokban szerepelnek, majd csak később kerülnek bele a soron következő LTS verzióba, ahogyan a mellékelt ábrán is látszik. (Miből fog állni a Joomla! 3.5? A Joomla! 3.0 a Joomla! 3.1 és az ezeken kívül fejlesztett újdonságokat fogja tartalmazni.)

Joomla kiadási ciklusok - Joomlabs.hu

Kinek való a Joomla 3? Azoknak, akik könnyen befogadják az újdonságokat.  A megjelenés után a Joomla 3-mal azonnal képes leszel weboldalakat készíteni, de nem érdemes azonban egy szoftver első kiadására azonnal átváltani.

Joomla 2.5-öt használok. Mit tegyek ilyenkor? Maradhatsz a mostani verziódnál. A Joomla! 2.5 egy remek kiadás, ami 2014-ig élvezi a fejlesztők kiterjesztett támogatását.

A Joomla! 3.0.0-ás kiadása tartalmaz 491 darab kisebb javítást és 34 darab fejlesztést, amiből 15 darab megtalálható 2.5.7-es verzióban is.

A fejlesztésekről már korábbi cikkeinkben foglalkoztunk, amik itt megtalálhatóak:

A hivatalos bejelentés és letöltési lehetőség a Joomla kiadási oldalán, a magyar lokalizációt pedig hamarosan elkészíti JUAH, amit majd a belső nyelvfrissítőn keresztül lehet majd elérni.

Fontos: A Joomla! 3.0.0 futtatásához szükséges rendszerigény megváltozott! Telepítés és frissítés előtt ellenőrizd, hogy rendelkezel-e a futtáshoz szükséges paraméterekkel!

Joomla! 2.5.x-ről Joomla! 3.0.0-ra való frissítés a következőképpen történik:

1. Készítsünk oldalunkról egy biztonsági másolatot az Akeeba Backup segítségével.

2. Lépjünk be az adminisztrációs oldalra majd, Komponensek -> Joomla! frissítés -> Beállítások -> Joomla! frissítések beállítása -> Frissítések szervere. Itt állítsuk be a "Rövid távú támogatást", majd érvényesítsük az új beállításunkat a Mentés & bezárás gomb segítségével.

3. Frissítsük a Joomlánkat a „Frissítés telepítése” gomb megnyomásának a segítségével.