A bővítmény használatával jelentősen növelni tudjuk a betöltési sebességet az oldalainkon. A RokBooster tömöríti és összekapcsolja a CSS a JavaScript kódjainkat a lehető legkevesebb fájlba, valamint átkonvertálja az oldalainkat és a képeinket adat hivatkozásokká a nagyobb teljesítmény érdekében.

A RokBooster használata jelentősen csökkenti a http hívásokat a böngészőben, valamint már a tömörített fájlokat adja át, ez által az oldalak betöltése gyorsabb a szerverek terhelése pedig kisebb lesz.

Bővítmény szolgáltatásai

  • Összekapcsolja és tömöríti a CSS és JavaScript kódokat a lehető legkevesebb fájlba
  • GZIP tömörítés használata CSS és JavaScript fájlok esetén
  • Beágyazott CSS és JavaScript fájlok tömörítése
  • Beágyazott és háttérképek tömörítése
  • Testreszabható gyorsítótár lejárati idő
  • Háttér renderelés, amelynek a segítségével a kezdeti fájl feldolgozása nem eredményez lassulást
  • Teljes oldal letapogatás lehetővé teszi a nem fejléc JavaScript és CSS fájlok feldolgozását
  • Tilthatók egyes CSS és JavaScript fájlok feldolgozása
  • Konfigurálható beállítás jogosultságok
  • Egyéni CSS/JS fájl mentesség

Letöltés: http://www.rockettheme.com/extensions-joomla/rokbooster

Dokumentáció: http://www.rockettheme.com/extensions-joomla/rokbooster

Mit is jelent ez a valóságban?

Hogy lássuk, hogy milyen hatása van, érdemes ezt egy valós példán keresztül szemléltetni.

A demó oldalunk az RT Voxel, amit egy átlagos 5mbit sebességű kábelkapcsolaton keresztül vizsgálunk a Firebug Net menüpontján keresztül.

CSS fájlok

Először azt fogjuk látni, hogy a webhely milyen CSS fájlokat tölt be a RokBooster használata nélkül:

Rokbooster, a Joomla! oldal gyorsító 01 Joomla! Magyarország

Mint látható az RT Voxel sablon lehetővé teszi a maximális rugalmasságú szinte korlátlan kombinációjú megjelenítését a fejlécnek/törzsnek/háttérképek stb. ezért több CSS fájlt is be kell töltenie a sablonnak a megfelelő megjelenítés érdekében.

Most kapcsoljuk be a RokBooster-t és nézzük meg, hogy mi történik:

Rokbooster, a Joomla! oldal gyorsító 02 Joomla! Magyarország

Mint látható az eredeti 25 darab kérés lecsökkent 1 kérésre. A 188.6 kilóbájtnyi CSS fájl lecsökkent 33.6 kilóbájtra (ami 18%-al kevesebb, mint eredeti), valamint az eredeti 423 ms CSS betöltési idő lecsökkent 166 ms-ra (ami 250%-os gyorsulás), ami drasztikus javulást eredményezett.

JavaScript fájlok

Most vizsgáljuk meg a hatást a JavaScript oldalról is.

Először RokBooster bekapcsolása nélkül:

Rokbooster, a Joomla! oldal gyorsító 03 Joomla! Magyarország

Ismét rengetek (JS)fájlunk van, ami az összes szolgáltatásért és funkcióért felelős. Ebben a példában az összes funkció be van kapcsolva, egy átalagos felhasználás esetén jóval kevesebb fájl töltődik be.

Most nézzük meg, hogy a RokBooster bekapcsolása utána mi történik:

Rokbooster, a Joomla! oldal gyorsító 04 Joomla! Magyarország

Az eredeti 22 darab JavaScript lekérés lecsökkent 1 darabra.  Az 510.5 kilóbájtnyi JS kód lecsökkent 140.7 kilóbájtnyira (ami 26%-al kevesebb, mint az eredeti), valamint a 806 ms-os töltési betöltési idő 322 ms-ra csökkent (ami 250%-os sebességnövekedés).

Természetesen a RokBooster nem csak nagyméretű CSS és JavaScript fájlok esetén lehet csak alkalmazni. Használható olyan sablonok esetén is, amelyben alkalmazásra kerülnek az addScript() és az addStyleSheet() funkciók, evvel is javítva jelentősen a böngészés élményét.

Használata

A bővítmény használatához szükséges, hogy a szerverünkön kikapcsolt állapotban legyen a output_buffering.

A megfelelő működéshez továbbá be kell kapcsolnunk Gzip tömörítést a Rendszer -> Globális konfiguráció -> Kiszolgáló -> Kiszolgáló beállításai -> Gzip oldali tömörítés kapcsolónál valamint be kell állítani a konzervatív gyorsítótárazást a Rendszer -> Globális konfiguráció -> Rendszer -> Gyorsítótárazás beállításai lenyílónál.

Gantry keretrendszer használatánál érdemes bekapcsolni a Less összeállítót a Gantry adminisztráció -> Haladó -> Less összeállító kapcsolónál, valamint a Gantry menü használata esetén pedig a menü modul gyorsítótárazását a Gantry adminisztráció -> Menü -> Modul gyorsítótárazás kapcsolónál.

Megjegyzés: A RokAjaxSearch és a Reacaptcha együttes használata problémát okot, ha bekapcsoljuk a Javascript beállításoknál a belső scriptek tömörítését.