Joomla! weboldalunk elkészítését célszerű olyan környezetben elkezdenünk, amelyen keresztül közvetlenül menedzselhetjük a Joomla! rendszerünk fájljait, valamint közvetlenül hozzáférünk a rendszert futtató virtuális fejlesztői környezet beállításaihoz.

A legoptimálisabb megoldás az, ha ezt a saját gépünkön alakítjuk ki. A Joomla! telepítésének előkövetelményei alapján szükségünk van egy webkiszolgálóra egy adatbázis-kiszolgálóra és egy PHP futtató környezetre. Ahhoz, hogy ne kelljen, az összes összetevőt külön-külön telepítünk, ezért keresnünk kell egy kész WAMP csomagot, amely tartalmazza a Joomla! futtatásához szükséges szoftvert. (*WAMP - Windows, Apache, MySQL, és PHP kezdőbetűiből álló rendszer).

A Windows operációs rendszereken az egyik legelterjedtebb megoldása a Wampserver. Sajnos a fejlesztők elég sok szolgáltatást leegyszerűsítettek az utolsó kiadásban, így ha olyan környezetet szeretnénk használni, amelynek az összetevői modulárisan cserélhetőek, akkor célszerű az EasyPHP 14. verzióját alkalmaznunk. Maga a modularitás azért előnyös, mert segítségével bármikor lecserélhetjük a rendszerünk összetevőit egy telepítő csomag futtatásával, például könnyedén módosíthatjuk szerverünk aktuális PHP verzióját stb. (Megjegyzés: 2015-től évi 10$-os klubtagság ellenében bővíthetjük az EasyPHP fejlesztői környezetet további modulokkal.)

EasyPHP telepítése és gyorsindítója

A telepítéshez látogassuk el az EasyPHP weboldalára, majd válasszuk ki a legfrissebb Develop verziót, végül töltsük le a számítógépünkre. A letöltött futtatható állományt telepítsük a számítógépünkre.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 01 - Joomla! Magyarország

A telepítést követően jobb oldalt, alul az óra mellett, meg fog jelenni egy kis E-betűs ikon, amely azt jelzi, hogy már fut a fejlesztői környezetünk.

Ha az ikonra a jobb egérgombbal kattintunk, akkor előhívhatjuk a gyorsindítót:

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 02 - Joomla! Magyarország

1. Help - Segítség a program használatához
2. Log Files - A fejlesztői környezet összetevőinek (Apache Error, Apache Acces, MySQL Error, EasyPHP) naplóbejegyzéseit tekinthetjük meg.
3. Configuration - A fejlesztői környezet összetevőinek (EasyPHP, Apache, PHP, MySql, PhpMyAdmin) rendszerbeállításait érhetjük el.
4. Explore - A fejlesztői környezetben található fájlstruktúráját nyitja meg fájlkezelőben.
5. Administrator - A fejlesztői környezet kezdőlapját érhetjük el. (http://127.0.0.1/home/)
6. Local Web - A fejlesztői környezetben található fájlstruktúráját nyitja meg az alapértelmezett böngészőben.
7. Restart - Fejlesztői környezet újraindítása.
8. Stop - Fejlesztői környezet megállítása.
9. Exit - Kilépés a fejlesztői környezetből.

EasyPHP főoldala

A tesztkörnyezet gyorsindítóján az Administrator opciót kiválasztva vagy a http://127.0.0.1/home címet beírva a böngészőnkben érhetjük el az EasyPHP főoldalát.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 03 - Joomla! Magyarország

1. A fejlesztői környezethez tartozó információkat találhatjuk itt pl. verziószám, nyelv stb.
2. A fejlesztői környezet főbb összetevőit és azok verziószámait tekinthetjük meg. A verziószámok előtti kis fogaskerék ikonokra, ha rámutatunk, akkor az adott komponens főbb információit jeleníti meg a rendszer.
2.1 APACHE

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 04 - Joomla! Magyarország

  1. Parameters - A fejlesztői környezet elérési címe és portja.
  2. EasyPHP Folder - A fejlesztői környezet telepítési mappája.
  3. Configuration File - APACHE konfigurációs fájl megnyitása (display), időzóna és elérhető port módosítása (modify).
  4. Log Files - APACHE error log és acces log megjelenítése.

2.2 MYSQL

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 05 - Joomla! Magyarország

  1. Default Parameters - Felhasználói név, jelszó, hosztnév megjelenítése
  2. Data Folder - MYSQL telepítési adatmappája.
  3. Configuration File - MSQL konfigurációs fájl megnyitása (display), alapértelmezett tárolási motor módosítása (modify).
  4. Log File - MYSQL log megjelenítése.

2.3 PHP

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 06 - Joomla! Magyarország

  1. Version - Aktuális PHP verzió kiíratása, PHP verzió váltása (change)
  2. Configuration File - PHP konfigurációs fájl megjelenítése, maximális feldolgozási idő, hibajelentés valamint a maximálisan feltölthető fájlméret módosítása (modify).
  3. Parameters - PHPinfo lekérése (configuration), PHP kiterjesztések megjelenítése (extension)
  4. Credits - Készítők névsorának megjelenítése.

3. Álnevet adhatunk a projektjeinkhez. (add an alias)
4. Feltelepített modulok listája, és közvetlen elérése (open).
5. Projektjeink kilistázása.
6. PHP kódtesztelő.

EasyPHP alapbeállítások

A Joomla! telepítése elvégzése előtt célszerű az EasyPHP fejlesztői környezetünkön pár finombeállítást eszközölnünk, a gördülékenyebb használathoz.
1. Lépjünk be a fejlesztői környezetünk kezdőlapján található MYSQL beállításaiba, majd módosítsuk (modify) a konfigurációs fájlt (configuration file). Itt az alapértelmezett tárolási motor állítsuk INNODB típusra, végül mentsük a Save gombbal a módosításainkat.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 07 - Joomla! Magyarország

2. Lépjünk be a fejlesztői környezetünk kezdőlapján található PHP beállításaiba, majd módosítsuk (modify) a konfigurációs fájlt (configuration file). A maximális feldolgozási időt (max execution time) állítsuk 60-as értékre, valamint a maximálisan feltölthető fájlméretet (upload max filesize) növeljük meg 10M értékre, végül mentsük a Save gombbal a módosításainkat.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 08 - Joomla! Magyarország

EasyPHP összetevők frissítése/telepítése

Mivel a fejlesztői környezet moduláris felépítésű, így tetszés szerint tölthetünk le, vagy frissíthetjük a már meglévő összetevőinket, ha megvásároltuk a 10$-os évi tagságot. Itt nem kell mást tennünk, mint ellátogatnunk az EasyPHP weboldalára, ki kell fizetnünk az éves előfizetést, amely megléte után a devserver menüpontból ki tudjuk választani, majd letudjuk tölteni a nekünk szükséges kiegészítőket.
A downloads almenüpontban az EasyPHP főverzióit találjuk, a components almenüpont alatt különböző PHP verziókat, még a modules almenüpont további kiegészítő szolgáltatásokkal ruházhatjuk fel a webszerverünk, például tartalomkezelő rendszerekkel vagy webáruházakkal. A kívánt kiegészítést hozzáadása nagyon egyszerű, mivel csak egy futtatható állományt kell feltelepítünk, amely azonnal beépül a fejlesztői környezetünkbe.

Joomla! telepítése EasyPHP modulként (fizetős)

1. Ha rendelkezünk tagsággal, akkor lépjünk az EasyPHP főoldalára, majd keressük meg a Modules kiírás mellett a recommended modules hivatkozást, vagy navigáljunk el az EasyPHP modul letöltési oldalára.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 09 - Joomla! Magyarország

2. Itt válasszuk ki a Joomla! CMS modult, majd kattintsunk a szürke download and install hivatkozásra.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 10 - Joomla! Magyarország

3. Itt keressük meg a Blog/CMS kategóriában a Joomla! rendszert, majd kattintsunk a leírás alatt található szürke verziószámra. Az új oldalon válasszuk ki a zöld téglalap alatti download only hivatkozást, végül mentsük le a fájlt.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 11 - Joomla! Magyarország

4. Telepítsük a futtatható állományt, majd lépjünk újra be a fejlesztői környezetünk főoldalára (http://127.0.0.1/home).

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 12 - Joomla! Magyarország

5. Ha mindent jól csináltunk, akkor a modulok között meg fog jelenni a Joomla! rendszerünk, amelyet két gomb segítségével adminisztrálhatunk. A back office gomb megnyomásával a Joomla! adminisztrátori oldalára juthatunk még a front office gomb megnyomásával a Joomla! felhasználói oldalára juthatunk. A belépéshez szükséges felhasználói név és jelszó párost a rendszer automatikusan kigenerálta nekünk. Ennek a lekérésére mutassunk rá a Joomla! verziójának kiíratása melletti kérdőjelre.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 13 - Joomla! MagyarországEasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 14 - Joomla! Magyarország

A telepítő többszöri futtatásával további Joomla! rendszerek telepíthetőek.
A nem kívánt rendszer eltávolításához, keressük meg az EasyPHP telepítésének a helyét (C:\Program Files (x86)\EasyPHP-DevServer-14.1VC11), majd ott válasszuk ki modules almappát, ahol csak törölnünk kell a megfelelő azonosítójú Joomla! mappát. Az azonosító pontos lekérdezéséhez hasznájuk az 5-ös pontban ismertetett módszert (kérdőjel gomb).

Joomla! telepítése hagyományos úton

1. Hozzunk létre egy új (al)mappát a fejlesztői környezetünkben, például a projects mappán belül. Ehhez keressük meg a jobb oldalon az óra mellett az EasyPHP gyorsindítójának ikonját, majd kattintsunk a jobb egérgombbal az Explorer funkcióra, vagy keressük meg az EasyPHP telepítési helyét kézzel, és ott lépjünk be a data localweb almappájába, ahol létre tudjuk hozni a kívánt új (al)mappát (Alapesetben az elérési út: C:\Program Files (x86)\EasyPHP-DevServer-14.1VC11\data\localweb).
2. Töltsük le a legfrissebb Joomla! verziót a számítógépünkre.
3. Csomagoljuk ki az 1-es pontban létrehozott új mappába a tömörített telepítő csomagot.
4. Kérjük le böngészőben a fejlesztési környezetünk mappastruktúráját a http://127.0.0.1 címen, majd lépjünk be az újonnan létrehozott mappába, és kezdjük meg a Joomla! rendszer hagyományos telepítését.