Joomla 2.5 újdonságaiA 2012. januárban megjelenő Joomla 2.5 rengeteg újdonsággal érkezik, beleértve az új keresőmotort, többfajta adatbázis támogatását, és frissítési értesítéseket. Ez a cikk ezeket az újdonságokat hivatott bemutatni. A közösség sok tagja járult hozzá ahhoz, hogy ezek megvalósulhassanak, közükül néhányat fel is sorolunk majd. Az 1.7-ről 2.5-re történő átállás egyetlen kattintással megtehető majd a Joomla-n belül, és a legtöbb 1.7-re írt bővítmény futni fog 2.5 alatt is.

Új keresőmotor

Joomla 2.5 - Új keresőmotor - Joomlabs.hu

A jXtended által fejlesztett Finder alapján, a Joomla 2.5 új beépített nyelvi keresőt tartalmaz. Ez magában foglalja az automatikus kiegészítést és az ajánlásokat is. Habár még sok munka van vele, ez a kereső már most jobb, ha az angolon kívül más nyelveken akarunk keresni.

Ez a kereső gyorsabb és sokoldalúbb az alap keresőnél. Az adatokat a rendszer indexeli, hogy elérje ezt a rugalmasságot és sebességet. A kereső használatához új beépülők szükségesek. A Jooma alap bővítményei már ezzel fognak működni, de más fejlesztőknek saját beépülőket kell írniuk a kereső használatához. Alapesetben az alap kereső aktív, és ez az új kereső ki van kapcsolva. Természetesen engedélyezni lehet a plugint, és indexelni lehet a fájlokat, amint a keresendő bővítmények rendelkeznek ezekkel az új beépülőkkel.

Érdekeltek: felhasználók, oldalkészítők, fejlesztők

Támogatók: Rob Schley, Michael Babker, Elin Waring, Chris Davenport, Omar Ramos, Viet Hoang Vu, Jean Marie Simonet, Rouven Weßling, Louis Landry, Gabriele Pongelli

Más típusú adatbázis kezelésének támogatása

Joomla 2.5 - Más típusú adatbázis kezelésének támogatása - Joomlabs.hu

 

A Joomla hagyományai szerint MySQL adatbázison fut. Ha a felhasználó cégnek más típusú SQL adatbázisa van, mint például MS SQL, akkor változtatásokat kell alkalmazni a Joomla szoftverben, hogy azzal működjön, ami nehézkessé teszi a frissítést. A Joomla most átírásra került, így különböző driverek írhatóak rá különböző típusú adatbázisok kezelésére. Jelenleg MySQL és MS SQL adatbázishoz létezik driver, de hamarosan elkészülnek a PostgreSQL, Oracle, SQLite és PDO driverek is.

Érdekeltek: oldalkészítők, fejlesztők

Támogatók: Sudhi Seshachala és a Hooduku csapata (Microsoft adatbázisok), Gabriele Pongelli (Postgre), Omar Ramos (Oracle, SQLite és PDO) és Elin Waring

Joomla frissítési értesítő

Joomla 2.5 - Joomla frissítési értesítő - Joomlabs.hu

A legtöbbet kért funkció az ideas.joomla.org oldalon az volt, hogy a Joomla képes legyen az adminisztrátorral közölni, ha új frissítés érhető el a rendszerre. Az adminisztrátorok most már rögtön bejelentkezés után láthatják, ha a feltelepített Joomla nem friss. Ezután rámehetnek a frissítő oldalra, ahol egyetlen kattintással frissíthetik a rendszert. Egy második ikon ugyanezt a funkciót látja el minden komponensre, amely nem az alap Joomla része, és amely fel van készítve erre a frissítési lehetőségre.

Érdekeltek: oldaladminisztrátorok

Támogatók: Nicholas Dionysopoulos

Adatbázis verziófrissítés gomb

Joomla 2.5 - Adatbázis verziófrissítés gomb - Joomlabs.hu

Egy új funkció került az új verzióba, amely ellenőrzi, hogy az adatbázisunk megfelel-e a frissítéskor bekövetkezett változásoknak. Ha a rendszer az ellenőrzés során hibát észlel, a Fix gombbal alkalmazni lehet a kívánt változtatásokat. Ez fontos azok számára, akik az 1.5 módszerével, FTP-n keresztül frissítik a rendszert. Mivel az fájlfeltöltések nem okoznak változást az adatbázisban, így ezzel a módszerrel az adatbázist manuálisan kellett átírni. Azonban nem mindenki fér hozzá közvetlenül az adatbázishoz, és nem mindenki tudja, mit kellene ott átírni. Ezzel a funkcióval csupán a Bővítmények/Telepítés/Adatbázis (Extensions/Installation/Database) menüpontra kell rámenni, és a Fix gombot kell megnyomni. Ha a Frissítés (Update) funkciót használjuk a Bővítmények/Telepítés/Frissítés (Extensions/Installation/Update) menüpont alatt, vagy a Bővítmények/Telepítés (Extensions/Installation) menüpontnál telepítjük a frissítést, nem lesz szükségünk erre a funkcióra.

Érdekeltek: oldaladminisztrátorok, akik fájl-másolással frissítenek

Támogatók: Mark Dexter

CAPTCHA

Joomla 2.5 - Captcha - Joomlabs.hu

A CAPTCHA összefirkált szöveget használ arra, hogy megtiltsa a robot spammereknek, hogy űrlapokat küldjenek az oldalon. A Joomla 2.5 kap egy API-t, amely megengedi a CAPTCHA használatát az űrlapokban. Az alaprendszerhez kapunk egy plugint, amely képes a reCAPTCHA-t, a legnépszerűbb CAPTCHA szolgáltatást használni. Amint ingyen feliratkoztunk a reCAPTCHA szolgáltatásra, és beírtunk a kulcsokat, engedélyezhetjük a CAPTCHA funkciót a felhasználói regisztrációs űrlapra. Ezen kívül más bővítmények is használhatják ugyanezt a funkciót. A CAPTCHA már eddig is elérhető volt különböző bővítményekben, de ezen túl már az alaprendszer része lesz.

A fejlesztőközösség által készített többi CAPTCHA plugin ugyanúgy működni fog továbbra is minden módosítás nélkül.

Érdekeltek: oldaladminisztrátorok, oldalkészítők

Támogatók: Jonnathan S. Lima, Rouven Weßling

Új menük modulhoz csatolása

Joomla 2.5 - Új menük modulhoz csatolása - Joomlabs.hu

A Joomla 1.5-ben minden menütípushoz automatikusan készült egy modul. Persze nem mindenki használta az alap menümodult, és inkább egyéni sablonokat vagy külső menümodulokat alkalmaztak. Éppen ezért az 1.6/1.7-ben a menümodulok nem készültek el automatikusan. Ez a változás összezavarta az embereket, és extra munkát eredményezet. A Joomla 2.5-ben nincsenek menükhöz asszociált modulok, helyettük a Menü menedzserben van egy link, amellyel közvetlenül elkészíthető az új modul a menühöz. Ezután ez a modul elmenthető alap menümodulként, vagy eldobható, és más menümodul alkalmazható helyette.

Érdekeltek: oldaladminisztrátorok, oldalkészítők, tartalomfeltöltők

Támogatók: Andrew Eddie, Jacques Rentzke

Képekből és URL mezőkből egyszerű elrendezés

Joomla 2.5 - Új keresőmotor - Joomlabs.hu

A Joomla 2.5-ben a cikkekben található képeket és URL mezőket fel lehet használni, hogy egy egyszerű, általánosított elrendezést alkossunk blognak, híreknek, stb. Ezek a mezők eddig is léteztek az adatbázisban, de semmire nem használtuk őket. Miután aktiváltuk a funkciót a Cikkbeállítások Elrendezés-szerkesztésnél (Articla Options Editing Layouts), máris beállíthatunk kezdőképet, valamint képet a teljes cikkhez, így a tartalomfeltöltőknek nem kell bajlódni a kép szövegbe ágyazásával (akár ki is kapcsolhatuk a kép gombot a szerkesztőben), és a cikkünk tisztább, átláthatóbb lesz. Használhatunk CSS-t, elrendezés-felülírást, és alternatív elrendezéseket, hogy tovább finomítsunk az oldalunkon. Ez a funkció az adminisztrációs felület szerkesztőjének könnyű finomítását teszi lehetővé, és korlátozhatja a tartalomfeltöltőket és tartalomszerkesztőket, például a képek megváltoztatásában, vagy a publikálási beállítások változtatásában.

Érdekeltek: oldaladminisztrátorok, oldalkészítők, tartalomfeltöltők ott, ahol egyszerű, átlátható elrendezés szükséges.

Támogatók: Elin Waring

Választható e-mail értesítő regisztációkról

Joomla 2.5 - Választható ímélértesítő a regisztrációkról - Joomlabs.hu

Ezentúl megválaszthatjuk, hogy az adminisztrátor kapjon-e üzenetet, valahányszor egy új felhasználó regisztrál az oldalra.

Érdekeltek: oldaladminisztrátorok

Támogatók: Kenny Wickstrom

Menüpont megjegyzés

Joomla 2.5 - Menüpont megjegyzés - Joomlabs.hu

Az 1.7-ben lehetőségünk volt megjegyzést adni a modulokhoz, hogy emlékeztessük magunkat, mire való az adott modul. Ez a funkció ugyanezt a lehetőséget biztosítja a menüpontoknak. Használható például a menüpontok azonosítására, használatuk tisztázására, vagy hogy miért az adott módon lett beállítva.

Érdekeltek: oldaladminisztrátorok, oldalkészítők, tartalomfeltöltők

Támogatók: Marcell van Geest

Egyéni szövegszűrők

Joomla 2.5 - Egyéni szövegszűrők - Joomlabs.hu

A szövegszűrést eddig a Joomla végezte automatikusan. Ez a funkció átkerült rejtett helyéről a Cikkbeállításokba (Article Options) a Globális beállítások alatt (Global Configuration). Ez így helyes, hiszen nem csak a komponensekre, hanem a cikkekre is hatással van.

Mi több, most már saját feketelistát is készíthetünk. A feketelisták könnyebben menedzselhetőek, mint a fehérlisták, mivel a feketelisták csupán a tiltott tageket és tulajdonságokat tartalmazzák. 1.7-ben vagy az alapértelmezett feketelistát használtuk, vagy saját fehérlistát készítettünk, ahova minden egyes érvényes taget és tulajdonságot be kellett írnunk.

Ezen kívül használhatunk Felhasználócsoportokat (User Groups), hogy bizonyos embereknek hozzáférést adjunk egy feketelistás tag/tulajdonság használatára. Csak készítenünk kell egy csoportot, mondjuk azoknak, akik használhatnak iframe-t. A szövegszűrőben megadjuk, hogy ez a csoport fehérlistás az iframe tag listájában. Ha valakinek engedni akarjuk az iframe használatát, csupán hozzá kell adnunk a csoporthoz.

A Joomla szűrésén kívül (ami minden bemenő űrlapot lefed), a választott szerkesztőnk rendelkezhet a saját szűrőjével. Ha valamit engedni akarunk, annak át kell mennie a Joomla szövegszűrőjént (ha van), és a szerkesztő szűrőjén is (ha van).

Érdekeltek: oldaladminisztrátorok, oldalkészítők, tartalomfeltöltők

Támogatók: Tore B. Krudtaa, Denise McLaurin

Rugalmasabb kategóriaszűrő a cikkezelőben

Joomla 2.5 - Rugalmasabb kategóriaszűrő a cikkezelőben - Joomlabs.hu

1.7 alatt, ha a cikkeket néztük, szűrhettük őket kategória szerint. Nem volt mód azonban egy kategória kiválasztására, és megtekinteni minden cikket, amely abban a kategóriában és annak alkategóriáiban találhatóak. 2.5-ben egy kategória kiválasztásával a cikkezelő az alkategóriákat is figyelembe veszi a választott mélységig. Ha csupán egyetlen kategóriát akarunk nézni, annyi a dolgunk, hogy 1-re állítjuk a mélységet.

Érdekeltek: oldaladminisztrátorok, oldalkészítők, tartalomkészítők

Támogatók: Ofer Cohen

Kezelő a nyelvi felülírásokra

Joomla 2.5 - Kezelő a nyelvi felülírásokra- Joomlabs.hu

1.7 alatt felülírhattuk a nyelvi fájlokat, hogy megváltoztathassunk egy szöveget. Így, ha meg akartunk változtatni egy feliratot, üzenetet, vagy felugró szöveget, megkereshettük az adott kulcsot a megfelelő fájlban, és átírhattuk a szöveget. Amint kitaláltuk, melyik kulcsot keressük. Ez még így is fejlődés volt az 1.5-höz képest, ahol magát a rendszert kellett átírnunk.

Ezzel az új funkcióval ugyanezt megtehetjük a Joomla adminisztrációs felületén is. Csupán rá kell keresnünk a szövegre, amit át akarunk írni, és kapunk egy listát a kulcsokról, amelyek tartalmazzák az adott szöveget. Ezután megváltoztathatjuk és lementhetjük ezeket. Ha például hozzá akarjuk adni a cégünk nevét az elfeledett jelszó esetén küldendő e-mail szövegéhez, azt itt tehetjük meg.

Érdekeltek: oldalkészítők

Támogatók: Patrick Alt

Felhasználó-jegyzetek

Joomla 2.5 - Felhasználó-jegyzetek - Joomlabs.hu

Mostantól adhatunk megjegyzést felhasználókhoz is, valamint egy dátumot is rendelhetünk hozzájuk. Ezeket az adatokat arra használjuk, amire akarjuk, lehet egy felhasználó ellenőrzésének dátuma, vagy akár egy teljesen más adat is. Megváltoztathatjuk az adat nevét is a Nyelvi felülírások között (Language Overrides). Több megjegyzésünk is lehet egy felhasználóhoz, és ezeket kategóriákba is rendezhetjük.

Érdekeltek: oldaladminisztrátorok

Támogatók: Andrew Eddie

Rugalmas hírcsatorna rendezés

Joomla 2.5 - Rugalmas hírcsatorna rendezés - Joomlabs.hu

Ezzel a funkcióval fordított sorrendbe rendezhetjük a feed elemeket. Választhatunk, hogy a legújabb, vagy a legrégebbi hír kerüljön előre.

Érdekeltek: oldalkészítők, tartalomfeltöltők

Támogatók: Mathieu Cattin

Beágyazható kép az offline oldalra

Joomla 2.5 - Beágyazható kép az offline oldalra - Joomlabs.hu

A Joomla mindig egy hatalmas Joomla logót mutatott, ha az oldalunkat kikapcsoltuk. Ezáltal nehéz lehet megállapítani, kinek az oldalán is járunk. Ennek elkerülése érdekében választhatunk egy fájlt a sablonunkon belül. Ezzel a funkcióval alapértelmezetten nem kerül kép az oldalra, de választhatunk/feltölthetünk bármilyen képet, amelyet meg szeretnénk jeleníteni, ha az oldalunk nem üzemel.

Érdekeltek: oldaladminisztrátorok, oldalkészítők

Támogatók: Jean-Marie Simonet

Offline oldal telepítés után

Joomla 2.5 - Offline oldal a telepítés után - Joomlabs.hu

Ezelőtt, ha feltelepítettünk a Joomla-t, az automatikusan online-ra is kapcsolta magát. Ezzel a funkcióval lehetőségünk nyílik rá, hogy az oldal offline települjön fel, így senki nem láthatja, mielőtt ténylegesen elkészülne.

Érdekeltek: oldalkészítők

Támogatók: fade2grey

Optimalizált Menüszerkesztő

Joomla 2.5 - Optimalizált Menüszerkesztő - Joomlabs.hu

A „Menütípus kiválasztása” (Select a Menu Item Type) nem töltődik be, amíg nincs rá szükségünk.

Érdekeltek: oldaladminisztrátorok, oldalkészítők, tartalomfeltöltők

Támogatók: Dennis Hermatski

Felturbózott állapotkijelző a Backenden

Joomla 2.5 - FElturbózott állapotjelző a Backenden - Joomlabs.hu

Az állapotkijelző kisebb lett, hogy ne zsúfolódjon túl a menüsáv.

Érdekeltek: mindenki, aki használja az adminisztrációs felületet

Támogatók: Kyle Ledbetter

Online felhasználók modul szűrése csoportokra

Joomla 2.5 - Online felhasználók modul szűrése csoportokra - Joomlabs.hu

Lehetőségünk lesz korlátozni az online felhasználók megjelenítését, hogy csak a felhasználóval egy csoportban lévő felhasználók jelenjelek meg.

Érdekeltek: oldaladminisztrátorok, oldalkészítők

Támogatók: Christophe Demko

Native ZIP támogatás ellenőrzése telepítéskor

Joomla 2.5 - Natív ZIP támogatás ellenőrzése telepítéskor - Joomlabs.hu

Ezzel a funkcióval a rendszer telepítéskor ellenőrzi, hogy a szerver támogatja-e a native ZIP-et. Ez javasolt, mivel sokkal gyorsabb a PHP tömörítőjénél. A PHP tömörítőjének lassabb sebessége kihagyásokat eredményezhet a bővítmények és frissítések telepítésekor.

Érdekeltek: oldalkészítők

Támogatók: Rouven Weßling

Rugalmasabb hírcsatorna modul

Joomla 2.5 - Rugalmasabb hircsatorna modul - Joomlabs.hu

1.7 alatt beállíthattuk, milyen szöveg jelenjen meg az ikon mellett. 2.5-ben már teljesen ki is kapcsolhatjuk ezt a szöveget, vagy használhatjuk az alapértelmezett nyelvi csomag szövegét.

Érdekeltek: nyelvek, oldalkészítők

Támogatók: Jean-Marie Simonet

Alternatív meta tagek többnyelvű oldalakra

Ezzel a funkcióval a keresőmotorok több nyelven láthatják a meta tageket, amiket a menüpontokhoz rendeltünk.

Érdekeltek: nyelvek, SEO

Támogatók: Dennis Hermatski, Jean-Marie Simonet

A különböző nyelvű menüpontoknak lehet azonos aliasuk

(Nemsokára elérhető) Ennek az új funkciónak a segítségével megadhatjuk ugyanazt az aliast a különböző nyelvű menüpontoknak. Így ilyen URL-eket kapunk:

  • /en/news.html
  • /fr/news.html

Érdekeltek: nyelvek, SEO

Támogatók: Dennis Hermatski

SEO fejlesztése: új rendszer-beépülő: nyelvkód

Joomla 2.5 - SEO fejlesztése: új rendszer-beépülő: nyelvkód - Joomlabs.hu

Ez a funkció biztosítja a keresőmotorok számára, hogy a várt nyelvi kódot lássák, ha a Joomla nyelvi csomaga más kódot használna.

Érdekeltek: nyelvek, SEO

Támogatók: Jean-Marie Simonet

A Debug plugin formázása

Joomla 2.5 - A Debug plugin formázása - Joomlabs.hu

Amikor a fejlesztők bekapcsolják a debug funkciót, a Joomla számos, és sokszor nagy mennyiségű formázatlan adatot ad ki. Az új rendszerben a különböző adatcsoportok sliderekbe lesznek formázva, és az adatbázis kódok színekkel lesznek kiemelve. Ez mind a frontendre, mind a backendre érvények.

Érdekeltek: fejlesztők

Támogatók: Nikolai Plath

Teljes autoloader a CMS-hez

Mivel a Joomla Platform teljesen külön entitás, külön helyre kellett tenni azokat a fájlokat/osztályokat, amelyek a CMS részei, és nem a platformé. Ezzel az autoloaderrel, a fejlesztőknek nem kell többet azzal törődniük, hogy a szükséges osztály a platform (libraries/joomla) vagy a CMS (libraries/cms) része-e.

Érdekeltek: fejlesztők

Támogatók: Rouven Weßling

Forrás: Joomla.org