A hamarosan kiadásra kerül a Joomla 3.1-es verziója és ebből az alkalomból a fejlesztők, úgy gondolták, hogy megosztják velünk a legújabb fejlesztésüket a várva várt natív címkézési funkciót, ami előreláthatólag a Joomla 3.1-ben vagy legkésőbb a Joomla 3.2-es verziójában kerül bevezetésre. A címkék egyfajta meta-adatok, amik lehetővé teszik, hogy egy-egy tartalomhoz egyedi kulcsszavakat rendelhessünk hozzá.

Mivel ez meta-adat, így az egyéni bővítmények elméletileg tetszés szerint rendezhetik és megjeleníthetik ezeket. Például megjelölhetsz valakit a Kapcsolatkezelőben, mint a „Joomla Bug csapat” tagja, és hasonlóan megjelölhetsz cikkeket is. Ezután készíthetsz egy külön menüpontot (vagy egy modult), ahol csak az így megjelölt elemeket jeleníted meg.

A Joomla fejlesztők remélik, hogy ezzel a cikkel fel tudják kelteni a külső bővítménykészítők érdeklődését és a jövőben alkalmazni fogják ezt a fejlesztést. A fejlesztők úgy érzik, hogy ez nagyon fontos rendszerfejlesztés, ami több értéket ad a bővítményeknek és egy általános megoldást nyújt a címkézésre.

Jó hír, hogy a címkék nagyon könnyen integrálhatók egyéni bővítményekhez is. További információért kattints ide, hogy hogyan.

Néhány kulcsfontosságú jellemzői a címkék használatának:

  • Könnyű használat
  • A címkézés funkció az összes rendszerkomponensbe elérhető lesz
  • A külső fejlesztők könnyen használhatják a címkézési funkciót a saját bővítményeikben
  • A bővítmények megosztják egymás között a címkéket.
  • Jelenleg van néhány elrendezési stílus (néhány opcióval ellátva) és modul, melyet használhatunk.
  • A címkék egymásba ágyazhatóak. Minden címke lehet szülő és lehetnek gyerekei.
  • A címkék nem változtatják meg a megcímkézett tartalmat. A megjelenítés még mindig a publikálási állapottól és a jogosultságok beállításaitól függ.
  • A „többszörös kategóriák” fejlesztési ötlet a 7-ik az ideas.joomla.org oldalon. Ez a funkció kicsit másképp (de sokkal rugalmasabban) oldja meg ezt a problémát. Például hozzárendelheted ugyanazt a címkét különböző tartalmakhoz (melyek nem feltétlenül vannak ugyanabban a kategóriában), majd készíthetsz blog nézetet címke alapján.

Ha szeretnél segíteni a címkék tesztelésében és/vagy megvalósításában, akkor jelentkezz a fórumon és a fejlesztők segítenek az elindulásban: http://forum.joomla.org/viewtopic.php?f=704&t=793709

A teljesség igénye nélkül néhány képernyőkép a működésről:

A Címkék komponens:

Natív címkézési támogatás a Joomla 3.1-ben! - 01 - Joomlabs.hu

Címke kiválasztása egy cikknél:

Natív címkézési támogatás a Joomla 3.1-ben! - 02 - Joomlabs.hu

Példa a címkékre a felhasználói felületen:

Natív címkézési támogatás a Joomla 3.1-ben! - 03 - Joomlabs.hu