De, mik is ezek az újdonságok?

1. Tetszőleges nyelv beállítása a Joomla telepítése közben

2. Bekerült a Joomlába egy asszociációs bővítmény, amivel lehetőség nyílik a rendszerkomponensek elemeinek nyelvekhez való hozzárendeléséhez.

Megjegyzés: A Joomla 3.0.2-es verziójába került bele a Menüpontok, Cikkek és Cikk-kategóriák társítása, majd a 3.0.3-as verzióba a Kapcsolatok a Hírcsatornák és a Webes hivatkozások elemei.

Nyelvi csomag telepítése a Joomla telepítése közben

A Joomla 2.5.7-ben bevezetett belső nyelvtelepítés után a Joomla újabb fejlesztéssel gazdagodott Javier Gomez jóvoltából.

1. A Joomla telepítés első oldalán új nyelvtelepítési funkció fogad minket a Joomla 3.0.3-as verziójától kezdődően.

Két új nyelvkezelési újdonság a Joomla 3.0.3-ban 01 Joomlabs.hu

2. Funkció kiválasztása után a letölthető nyelvek listája fogad minket.

Megjegyzés 1: A lista nem tartalmazza a már telepített nyelveket.

Megjegyzés 2: A listában csak a fő kiadások (3.0.x, 3.1.x stb.) nyelvi csomagjai találhatók meg. Ahhoz, hogy a legfrissebb nyelvi csomagot használhassuk, a telepítés után frissítenünk kell a nyelvi csomagjainkat a Bővítménykezelőben.

Két új nyelvkezelési újdonság a Joomla 3.0.3-ban 02 Joomlabs.hu

3. Egy folyamatjelző sáv fogja nekünk jelezni, a nyelvi csomagok letöltését.

Két új nyelvkezelési újdonság a Joomla 3.0.3-ban 03 Joomlabs.hu

4. A letöltést befejezése után megadhatjuk oldalunkon az alapértelmezett adminisztrátori -és felhasználói oldalán lévő nyelveket.

Két új nyelvkezelési újdonság a Joomla 3.0.3-ban 04 Joomlabs.hu

5. Ha minden rendben alakult, akkor a sikeres telepítési értesítés fog fogadni minket.

Két új nyelvkezelési újdonság a Joomla 3.0.3-ban 05 Joomlabs.hu

Bővítményelemek társítása rendszerkomponensekhez

A Joomla 3.0.2-es verziójában kibővült a többnyelvűségi funkció. Első körben a Menüpontok, Cikkek és Cikk-kategóriák társítása, majd a 3.0.3-as verzióba a Kapcsolatok a Hírcsatornák és a Webes hivatkozások elemeinek társítása lett elérhető Benjamin Trenkle jóvoltából.

Ha két elemet összetársítottunk, majd rákattintunk a Nyelvváltóra, akkor az adott nyelven jelenik meg a kívánt tartalom úgy is, ha nincs közvetlenül társítva egy menüponthoz sem.

Hogy is néz ez ki gyakorlatban? Nézzük meg a Kapcsolatok komponensnél:

1. A Kapcsolat szerkesztésekor lépjünk rá az asszociációs fülre, majd válasszunk ki egy kapcsolatot egy másik nyelven.

Két új nyelvkezelési újdonság a Joomla 3.0.3-ban 06 Joomlabs.hu

2. A Kapcsolatok kezelőjében, a Hozzárendelések oszlopában láthatjuk, hogy milyen nyelvekhez kapcsoltuk össze a meglévő kapcsolatainkat.

Két új nyelvkezelési újdonság a Joomla 3.0.3-ban 07 Joomlabs.hu

3. Jelen esetben a Francia nyelvű (fr-FR) felhasználói oldalon vagyunk, ahol a ’Contact fr’ menüelem van megjelenítve. A hivatkozás a következő: mysite.com/fr/contact-fr.html

Két új nyelvkezelési újdonság a Joomla 3.0.3-ban 08 Joomlabs.hu

4. Ha nem társítottuk a menüpontunkat az angol nyelvű felhasználói oldalon, akkor az angol zászlóra kattintva megjeleníti a hozzátartozó kapcsolati elemet. A hivatkozás a következő: mysite.com/en/component/contact/contact/15-contact-cat-en/1-contact-en.html?Itemid=103

Két új nyelvkezelési újdonság a Joomla 3.0.3-ban 09 Joomlabs.hu

5. Ha van olyan menüpontunk, ami megjeleníti az adott kapcsolattartót angol nyelven (en-GB), akkor maga a menüpont nincs is hozzárendelve – az URl a következőképpen néz ki: mysite.com/en/contact-en.html

Két új nyelvkezelési újdonság a Joomla 3.0.3-ban 10 Joomlabs.hu

6. Tanulság

A natív többnyelvűség megvalósítása a Joomla 1.6-os kiadása óta drasztikusan javult. A 3.0.3-as verzió megnöveli az asszociációs táblák töltési sebességét, ha sok elem van benne. (http://joomlacode.org/gf/project/joomla/tracker/?action=TrackerItemEdit&tracker_item_id=29845). Elég könnyű egy külsős komponens számára, hogy ezt az Asszociációs viselkedést használják, és remélhetőleg sok közülük be is vezeti ezt a funkcionalitást, és talán tovább is fejleszti azt.