A Gantry5 kétségtelenül a Rockettheme egyik legambiciózusabb projektje a mai napig. A cél nem csak az volt, hogy a legrugalmasabb és a legerőteljesebb verziója legyen a Gantry keretrendszernek, hanem a leggyorsabb is.

A Gantry5 több mint egyszerű frissítés a népszerű és erőteljes Joomla! és Wordpress sablonkeretrendszerhez, hanem egy teljes újraírása, amely teljes mértékben kihasználja a legújabb webes technológiákat.

Eltérően az előző verziókkal, a Gantry5 nem kompatibilis visszafelé. Ez lényegében egy teljesen új termék, amely újradefiniálja a jelenlegi keretrendszert.

A Gantry új verziója megváltozott rendszerkövetelményekkel fog érkezni, amelyről már előző írásunkban foglalkoztunk.

Vessünk egy pillantást arra, hogy a Gantry5 fejlesztőcsapata, milyen célokat tűzött ki maga elé az új sorozat elkészítésekor. Az egyik leglényegesebb szempont minden mai modern oldal esetében, a sebesség.

Alapoktól való újraírás a sebesség érdekében

A sebesség kiemelt figyelmet kapott a Gantry5 esetében. Minden módosítás úgy történt az új verzióban, hogy az meghaladja a teljesítményi elvárásokat.

A fejlesztők folyamatosan keresték azon alternatív módszereket, amellyel csökkentik a betöltési időt a felhasználói oldalon, valamint nem okoznak késéseket az adminisztrátori oldalon.

Ennek érdekében teljesen újra kellett építeni a Gantry keretrendszert az alapoktól, hogy jelenlegi szolgáltatások megtartása mellett biztosítani tudják az inkrementális frissítést.

Visszafelé kompatibilitás

Ez az egyik fő oka annak, hogy a Gantry5 nem kompatibilis visszafelé. Amikor létrehozták a Gantry keretrendszert, akkor az Internet még nagyon más volt. Támogatni kellett a már régóta elavult böngészőket, amelyek még automatikus frissítési szolgáltatást sem tartalmaztak

A fejlesztéskor mérlegelni kellett, hogy a mostani verzió továbbfejlesztésével és a régi kódbázis megtartásával, vagy egy teljesen újraírt rendszer használatával lehet még jobb felhasználói élményt nyújtani a legújabb webes technológiák alkalmazása mellett. A szempontok mérlegelése után a fejlesztők amellett döntöttek, hogy alapjaitól kezdve teljesen újraírják a keretrendszert. Az eredmény kevésbé zsúfolt adminisztrációs felület és korszerűbb kódbázis.

Elemenkénti betöltés az AJAX-ban

Az adminisztrátori oldalon a Gantry5, már elemenkénti betöltést alkalmaz AJAX-ban a teljes oldal betöltése helyett. Ez lehetővé teszi, hogy úgy váltsunk az adminisztrációs fülek között, hogy nem kell az egész oldalt egyszerre betöltenünk. Minden szolgáltatás elérhetővé válik már az első hozzáféréskor, mikor belépünk a felületre.

PHP 5.4 a minimum követelmény

A minimum PHP követelmény 5.4-re változott, mivel ez a verzió már önmagban nagyobb teljesítménynövekedést kínál a régebbi verziókhoz képest.

Nincs adatbázis interakció

A Gantry5 funkcióinak eléréséhez, már nem lesz szükség az adatbázis használatára. Ez egy nagy dolog, hiszen nem kell folyamatosan kommunikálni az adatbázissal, ha valami változott.

A Ganty esetében, minden adminisztrációs felületen történő beállítás fájlba mentődik, melynek következtében az adatbázis szerver közvetítő szerepe megszűnik, így még jobb kezelési élményt kaphatunk a betöltési idő növekedése nélkül. Röviden örülten gyors lesz.

Nyílt béta hamarosan

Hamarosan elérhető lesz a nyilvános béta verzió, ahol mi magunk is kipróbálhatjuk az új kiadást és visszajelzéseinkkel segíthetjük a fejlesztést.

MEGJEGYZÉS: A cikkben szereplő képernyőképek az aktuális fejlesztői verzió állapotát tükrözik, amely a későbbiek során még változhat.