A Joomla! fejlesztőcsapata a közelmúltban változtatta meg a CMS kiadási ütemtervét, így felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ez milyen változásokkal fog járni a közeljövőben?

Vékony rendszermag és a rendszerszinten támogatott bővítmények

A Joomla! alaprendszerből folyamatosan lesznek eltávolítva az eddig rendszerszinten integrált bővítmények és ezek külön telepíthető bővítményekként fognak megjelenni a jövőben.

Az alaprendszerből kikerülő bővítmények a következők:

  • Kapcsolatok
  • Okos kereső
  • Üzenetek
  • RSS olvasó
  • Átirányítás
  • Kereső
  • Webes hivatkozások

A Joomla! csapat vékonyabbá teszi a Joomla! alaprendszer magját

Egy új kategória kerül létrehozása a Joomla! Extension Directory-ban, ahol a rendszerszinten támogatott bővítmények kerülnek be. Ezek a bővítmények nagyon egyszerűen lesznek telepíthetőek a Joomla! alaprendszerhez.

Egy speciális Github tároló kerül kialakításra, ahol követni lehet a rendszertámogatott Joomla! bővítmények frissítését, fejlesztését, nagyon egyszerű módon.

A Joomla! új fejlesztési ciklusa lehetővé teszi a rendszer hosszú távú stabilitását és a visszafelé való kompatibilitást, valamint a szemantikus verziókövetést. A kisebb kiadások nem fogják megtörni a verziók közötti átjárhatóságot, így búcsút mondhatunk a hosszú támogatottságú (HT) és a rövid támogatottságú (RT) verzióktól.

Az új Joomla! kiadási ütemterv a 2014-es és a 2015-ös évre

Joomla! 3.3 (2014.04.30) - A minimális rendszerkövetelmények frissítése. A Google Summer of Code-on elkészült fejlesztések integrálása. Felhasználó oldali modulszerkesztés, mikroadatok, Mootols integrálása jQuery-be. Webes telepítés integrálására a rendszerbe.

Joomla! 3.4 (2014.07.15) - Eltávolításra kerül a com_weblink komponens és a hozzátartozó bővítmények. Rendszerintű bővítmények telepítési folyamatinak elkészítése, új kategória létrehozása a JED-en. Telepítés utáni átirányítás. Frissítéskor nem törlődnek a bővítmények.

Joomla! 3.5 (2014.09.15) - Eltávolításra kerül a com_newsfeeds, com_banners, com_contacts, com_search, com_finder, com_redirect, com_messages komponensek és a hozzájuk tartozó bővítmények. A példa adatok eltávolításra kerülnek a telepítő csomagból és átkerülnek a telepítés utáni és frissítési üzenetek komponensbe.

Joomla! 3.6 (2014.11.15) - Továbbfejlesztett Joomla! fordítás és többnyelvűsítési támogatás.

Joomla! 3.7 (2015.02.15) - Bootstrap kompatibilitási réteg hozzáadása Joomla! rétegként, hogy a Bootstrap különböző verzióit, és más CSS keretrendszereket is lehessen használni.

Joomla! 3.8 (2015.04.15) - Továbbfejlesztett keresőoptimalizálás és hivatkozások. Új útvonal generálás bevezetése, amely nagyobb visszafelé való kompatibilitást tesz lehetővé.

Joomla! 3.9 (2015.06.15) - Továbbfejlesztett médiakezelő. A korábban megkezdett fejlesztések folytatása, amelyek nagyobb biztonságot és további új szolgáltatások (új média típusok és beágyazási lehetőségek) bevezetését foglalja magába.

Joomla! 3.10 (2015.08.15) - Új adminisztrátor oldali sablon bevezetése a jelenleg is használt sablonok helyett. Az új sablont az egyszerűség a jobb kezelhetőség fogja jellemezni, szélességkövető (reszponzív) alapokon.

Joomla! 3.11 (2015.10.15) - További kisebb verziók kiadásának folytatása.