A Joomla nagy bejelentése egyértelmű, már csak három hetet kell várni a Joomla 3 megjelenéséig.

Ebből a cikkből megtudhatsz mindent, amit tudnod kell az új verzióról:

Joomla 3 összefoglaló

Mi olyan jó a Joomla 3-ban? Ezzel a verzióval a Joomla utoléri a mobilforradalmat, amely ma széles körben elterjedt az interneten.

  • Kinek való a Joomla 3? Leginkább fejlesztőknek és azoknak, akik könnyen tanulnak.
  • Jelenleg Joomla 2.5-öt használok. Mit kellene tennem? Ne válts még át! A Joomla 2.5 egy nagyszerű verzió, és 2014-ig támogatott lesz.
  • Könnyű lesz az átállás? Igen. A terv az, hogy mindenki képes legyen 2.5-ről 3.0-ra átállni közvetlenül az adminisztrációs felületen keresztül. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezt nem kötelező megtenni 2013 – 2014-ig.

A Joomla 3 mobilra költözik

Azt állítottuk tehát, hogy a Joomla 3 egy mobil Joomla lesz. A fejlesztőcsapatnak sikerült gyorsan mobilra áttenni a rendszert a Bootstrap (Rendszerbetöltő) segítségével. Miért döntöttek a Bootstrap (Rendszerbetöltő) használata mellett?

  • Alapesetben mobil. Rövid idő alatt a Joomla csapatnak sikerült a látogatói és adminisztrációs felületet is mobiltelefonra átírni.
  • Hihetetlenül népszerű. Van néhány mobil keretrendszer a piacon, de a Bootstrap (Rendszerbetöltő) kétségkívül a legnépszerűbb. Ha olyasmit használunk, amit a tervezők már használnak, akkor a fejlesztőknek is sokkal könnyebb lesz hozzászokni a dizájnerek munkájához.
  • Konzisztens. A Bootstrap (Rendszerbetöltő) egységes felületet biztosít minden bővítmény számára. Többé nincs 101 féle adminisztrációs felület a 101 féle különböző dizájnereknek.
  • Időt spórol. A fejlesztőknek nem kell újra feltalálni az alapvető interfészeket. A Bootstrap (Rendszerbetöltő) elvégzi a legtöbb munkát helyettük.

Képek a Joomla 3-ról

Figyelmeztetés: a Joomla 3 megjelenése még legalább 3 hetet vesz igénybe, így változhatnak benne dolgok. Mindenesetre itt van néhány képernyőkép azoknak, akik kíváncsiak rá, mire számíthatnak.

Először nézzük az Új cikk képernyőt. A legtöbb panasz a Joomla 2.5-re az volt, hogy túl kicsi a szerkesztési terület. A Joomla 3-ban a képernyő teljes szélességében lehet szerkeszteni:

Ami tudnod kell a Joomla 3-ról 01 Joomlabs.hu

A Cikk-kezelőből látni lehet, hogy hogyan fognak kinézni a listázó képernyők:

Ami tudnod kell a Joomla 3-ról 02 Joomlabs.hu

Egységes felület lesz a bővítmények számára. Nem kell többé vadászni a Joomla különböző részeiben:

Ami tudnod kell a Joomla 3-ról 03 Joomlabs.hu

Mobil Joomla képek

Ami tudnod kell a Joomla 3-ról 04 Joomlabs.hu

Ami tudnod kell a Joomla 3-ról 05 Joomlabs.hu

Telepítési és bejelentkezési képernyőképek

Ami tudnod kell a Joomla 3-ról 06 Joomlabs.hu

Ami tudnod kell a Joomla 3-ról 07 Joomlabs.hu

A Joomla kiadási ciklus

A WordPress 3.0 kiadása óta a WordPress csapat folyamatosan új funkciókat tesz az alkalmazásba minden egyek kiadásban. Nagyobb változtatások azóta nem voltak.

Másrészről a Drupal közösség hatalmas ambícióval dolgozik azon, hogy teljesen átírja a platformot a jövőre megjelenő Drupal 8-ban.

A Joomla megpróbál egy középutat találni a kettő között, hogy ne legyen túl növekvő, de túl radikális se.

Itt egy áttekintés a következő kiadásokról. Ha minden jól megy, akkor folyamatosan jó híreket kell, hogy kapjunk ezen a téren.

Ami tudnod kell a Joomla 3-ról 08 Joomlabs.hu

 

  • A Joomla 3.0 szeptemberre várható.
  • Ezután néhány kisebb kiadás lesz, beleértve a Joomla 3.1-et is.
  • A Joomla 3.5 2013 szeptemberében fog megjelenni. Ez lesz a hosszú távú stabil kiadása a Joomla 3 sorozatnak.

Érdemes-e átváltani?

Nem kötelező, ha nem akarsz.

Ha Joomla 2.5-öt használsz, akkor nyugodtan maradhatsz annál 2014-ig. A Joomla 2.5 lényege, hogy hosszú távú stabil kiadás, amire sokáig támaszkodhatsz.

Ha viszont átállsz 2.5-ről 3.0-ra, azt egyetlen kattintással megteheted. Érdemes várni még fél vagy akár egy évet, hogy a hibák nagy részét kijavítsák a rendszerben és hogy a bővítmények fejlesztői átálljanak Bootstrap-ra (Rendszerbetöltő), de ha frissíteni akarsz, megteheted.

Bemutató a Joomla 3-ról és a Bootstrapról

Videó a Joomla 3 Frontendes szerkesztéséről

Joomla 3.0 Frontend Editing from Kyle Ledbetter on Vimeo.

Hogyan követhetem a Joomla 3 fejlesztését?

Forrás:Ostraining