A Joomla 3.0 szeptemberben jelenik meg és a csapat keményen dolgozik azon, hogy a Joomla új korszakát életre keltse.

Az egyik legfontosabb változás a Joomla dizájnjában lesz. Mind a látogatói, mind az adminisztrátori felület dizájnja teljesen újra lesz tervezve.

A következő internetes forradalom a mobil eszközök forradalma. Ahogy több százmillió új ember ismerkedik meg az internettel, a legtöbbjük már csak mobil eszközöket használ. Célunk, hogy a Joomla 3.0 verzióját teljesen mobilbaráttá tegyük, miközben az eredeti Joomla felismerhető marad.

Kyle Ledbetter és a Joomla Kezelhetőségi csapata (http://ux.joomla.org) újratervezi a Joomla kinézetét a Twitter Bootstrap felhasználásával. A Twitter a Bootstrap-ot úgy írja le, mint „kiváló front-end eszköz weboldalak és alkalmazások fejlesztésére.” A Boostrap lehetővé teszi a Joomla számára, hogy mobil eszközökön is működjön, egy olyan népszerű frameworknek köszönhetően, amelyet sok más fejlesztő és designer ismer és használ. A hivatalos Bootstrap projekt megtalálható a http://twitter.github.com/bootstrap oldalon.

A Joomla 3.0 megjelenéséig még mindig több mint öt hónap van, és rengeteg munka van még vissza, de néhány képpel már ma szolgálhatunk. A munkával kapcsolatos további információkat a http://ux.joomla.org oldalon találhatunk.

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Zotius profilkép
Zotius válaszolt a témára: #2 2012 máj. 14 21:23
Remélem, az új admin dizájn segíteni fogja a különböző beállítások megtalálását... Most néha tűvé teszem a backendet egy-egy cikk megjelenítés helyes beállítása tárgyában... :(
Zotius profilkép
Zotius válaszolt a témára: #3 2012 máj. 14 21:32
Gondolva az iPad-es látogatókra, ezentúl akkor többféle szélességű sablont kell majd gyártani? Én pl. jelenleg a fix 1000px széles sablonokat preferálom kb 11-12pt szöveg fontmérettel, mert ez még a leggyatrább 1024×768-as felbontáson is élvezhető, ugyanakkor az 1920×1080 HD felbontáson sem túl keskeny. Nem tudom a pontos adatokat, de azt hiszem, az iPad felbontás szélessége ennél keskenyebb. tekintettel az ilyen felhasználókra, jöhetnek megint a keskeny template-ek, mint régen, a 800×600 felbontás korszakában.
Jó lenne, ha automatizmussal meg lehetne oldani, külön e célra készített sablonok nélkül. Mint a Firefoxban a CTRL-NumPad[-] gombbal a teljes méretcsökkentést...
coilevi profilkép
coilevi válaszolt a témára: #4 2012 máj. 14 21:39
Nekem az asztali gépemen kívül nincsen semmilyen internetes kütyüm. Ezek a mobilos sablonok viszont nagyon jól néznek ki, pl.: www.joomlart.com/demo/#joomla25-template...art.com/ja_elastica/ (ingyenes!)
Majd pár hónap múlva biztos fogok tudni okosakat is mondani témában :), berendeltem ezt a könyvet: www.packtpub.com/joomla-mobile-development-beginners-guide/book
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #5 2012 máj. 15 10:29
Szerintem maga az új alapértelmezett admin sablon a Drupal 7-re hajaz:
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #6 2012 máj. 15 10:43
Bár ha jól emlékszem Drupal 7-nél volt először olyan rendszer, hogy konkrétan nincs backend, hanem frontenden kap mindenki egy plusz admin felületet (felső fekete-szürke rész) és ott tudja kezelni a dolgokat.
Zotius profilkép
Zotius válaszolt a témára: #7 2012 máj. 15 13:13
A PHP-Fusion CMS rendszernek is frontend-ről kezelhető admin felülete van. Ilyenről váltottam át Joomla-ra, és ezért volt teljesen új számomra a különálló backend interface.
coilevi profilkép
coilevi válaszolt a témára: #8 2012 máj. 15 15:48

Balázs írta: Szerintem maga az új alapértelmezett admin sablon a Drupal 7-re hajaz

Nekem a joomla.org meg az aloldalak dizájnja ugrott be rögtön.