Az OSTraning szakértőinek 2014 év eleji CMS előrejelzésében megállapították, hogy a Joomla! felhasználók nagyon elégedettek a 3-as sorozat felületével és funkcióival. A közösség még nem állt át teljesen Joomla 3-ra, és mindig sok oldal vár a frissítésre, ezért nem látják értelmét 4-es sorozat mihamarabbi bevezetésének.

A Joomla! 3 a Joomla! jövője - Joomla! MagyarországEz a jóslat be is igazolódott, mivel a héten Joomla! csapat bejelentette, hogy folytatják a 3-as széria fejlesztését, és a jövőben kiadásra kerülnek a Joomla! 3.4, 3.5, 3.6 stb. verziók is. Evvel a lépéssel lényegében egyre jobban megközelíti a Joomla! a Wordpress kiadási ciklusinak stratégiáját.

Mikorra várhatók az új kiadások?

Joomla! 3.3 - április 22.

Joomla! 3.4 - június közepe

Joomla! 3.5 - október (?)

Joomla! 3.6 - január (?)

Mi történik a hosszú támogatottságú (HT) verzióval?

A HT, vagy más néven a hosszú támogatottságú verzió a Joomla! 3.5-ként érkezett volna, de ezt a tervet elvetették, ami egy jó dolog.

A szofver projektek egyre inkább az iteratív fejlesztések felé veszik az irány, a Wordpress is ezen az úton halad, ahol frissítések szinte állandóak.

A HT kiadások egyik fő akadálya a korszerű szoftverfejlesztési folyamatoknak, valamint a HT koncepció gyakran összekeveri a felhasználókat.

Szolgáltatások eltávolítása nem csak hozzáadása

Az másik fontos változás, hogy mostantól a Joomla!-ban eltávolításra kerülnek egyes funkciók és nem csak hozzáadásra kerülnek.

Tavaly kikerült a Wordpress alaprendszerből a Linkek szolgáltatás, mivel már nagyon kevesen használták. Mint a Wordpress esetében, úgy Joomla! alaprendszerből is kikerül ez a funkció és külön lesz telepíthető.

A változás milyen hatást gyakorol a különböző verziókat használó felhasználókra?

Joomla! 1 felhasználók: Semmilyen hatással nem lesz.

Joomla! 2 felhasználók: Semmilyen hatással nem lesz. A támogatás folytatódik legalább 2014 végéig.

Joomla! 3 felhasználó: Kétségtelenül jó hír a számukra. A Joomla! 3 támogatása valószínűleg hosszabb ideig fog tartani.

Ti mit gondoltok a bejelentett változásokról? Jó irányba halad a Joomla! fejlesztése?