Az OSTraning szakértőinek 2014 év eleji CMS előrejelzésében megállapították, hogy a Joomla! felhasználók nagyon elégedettek a 3-as sorozat felületével és funkcióival. A közösség még nem állt át teljesen Joomla 3-ra, és mindig sok oldal vár a frissítésre, ezért nem látják értelmét 4-es sorozat mihamarabbi bevezetésének.

A Joomla! 3 a Joomla! jövője - Joomla! MagyarországEz a jóslat be is igazolódott, mivel a héten Joomla! csapat bejelentette, hogy folytatják a 3-as széria fejlesztését, és a jövőben kiadásra kerülnek a Joomla! 3.4, 3.5, 3.6 stb. verziók is. Evvel a lépéssel lényegében egyre jobban megközelíti a Joomla! a Wordpress kiadási ciklusinak stratégiáját.

Mikorra várhatók az új kiadások?

Joomla! 3.3 - április 22.

Joomla! 3.4 - június közepe

Joomla! 3.5 - október (?)

Joomla! 3.6 - január (?)

Mi történik a hosszú támogatottságú (HT) verzióval?

A HT, vagy más néven a hosszú támogatottságú verzió a Joomla! 3.5-ként érkezett volna, de ezt a tervet elvetették, ami egy jó dolog.

A szofver projektek egyre inkább az iteratív fejlesztések felé veszik az irány, a Wordpress is ezen az úton halad, ahol frissítések szinte állandóak.

A HT kiadások egyik fő akadálya a korszerű szoftverfejlesztési folyamatoknak, valamint a HT koncepció gyakran összekeveri a felhasználókat.

Szolgáltatások eltávolítása nem csak hozzáadása

Az másik fontos változás, hogy mostantól a Joomla!-ban eltávolításra kerülnek egyes funkciók és nem csak hozzáadásra kerülnek.

Tavaly kikerült a Wordpress alaprendszerből a Linkek szolgáltatás, mivel már nagyon kevesen használták. Mint a Wordpress esetében, úgy Joomla! alaprendszerből is kikerül ez a funkció és külön lesz telepíthető.

A változás milyen hatást gyakorol a különböző verziókat használó felhasználókra?

Joomla! 1 felhasználók: Semmilyen hatással nem lesz.

Joomla! 2 felhasználók: Semmilyen hatással nem lesz. A támogatás folytatódik legalább 2014 végéig.

Joomla! 3 felhasználó: Kétségtelenül jó hír a számukra. A Joomla! 3 támogatása valószínűleg hosszabb ideig fog tartani.

Ti mit gondoltok a bejelentett változásokról? Jó irányba halad a Joomla! fejlesztése?

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Zotius profilkép
Zotius válaszolt a témára: #2 2014 ápr. 10 12:52
Végre egy jó döntés. Nem is szükséges a 4-est erőltetni, ha a 3.x szuperul működik. Így több időt lehet hagyni a 4-es verzió későbbre tolódó kiadásával a belekerülő fejlesztések megvalósítására, megírására.
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #3 2014 ápr. 10 12:58
Mivel ez egy átvett cikk ezért leírom én is a véleményem. Meglátásom szerint a Joomla! csapatnál a teljes fejetlenség uralkodik. Egy pár évvel ezelőtt a vezető fejlesztő, azért alakította ki a hosszú és rövid támogatottságú sorozatokat, hogy egyszerűbb legyen a verziókövetés és fejlesztés, erre kijelentik hogy visszatérnek, ahhoz a kiadási stratégiához, amelyet először alkalmaztak, mert így gördülékenyebb lesz a fejlesztés. Felteszem a kérdést, ha ez ilyen jó stratégia, akkor miért kellett évekkel ezelőtt átállni és most visszaállni?
Véleményem szerint evvel könnyebben lehet palástolni azt, hogy zéró fejlesztés történik a háttérben - gyakorlatilag a 2014-es év egy üresjárat - ahol a Joomla! 3.3 esetén még mindig azt promótálják, hogy fantasztikus szolgáltatások kerülnek be az alaprendszerbe, amikor ezeket már a 3.1 kiadásakor bejelentették, de a mai napig nem kerültek integrálásra, evvel szemben kihoztak a Joomla! sorozat legtöbb hibát tartalmazó kiadását a Joomla! 3.1 személyében, amely még a Joomla 1.6-on is túltett a hibaszám tekintetében.
A 3-as sorozat kitolásával, egyre távolabb tolódik teljes modularitású Joomla! 4.0 megjelenése.
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #4 2014 ápr. 10 13:04

Zotius írta: Végre egy jó döntés. Nem is szükséges a 4-est erőltetni, ha a 3.x szuperul működik. Így több időt lehet hagyni a 4-es verzió későbbre tolódó kiadásával a belekerülő fejlesztések megvalósítására, megírására.


A régi kiadási stratégiában március végén vagy még hamarabb kellett volna megjelennie a stabil 3.5-nek (itt megjegyzem az eredeti kiadási stratégiában még Joomla! 3.2-sem szerepelt, nem hogy 3.3), és úgy mint a 2.5 esetén +2 év minimum támogatási időt kapott volna legalább 2016-ig.
kisgal profilkép
kisgal válaszolt a témára: #5 2014 ápr. 10 18:08
Sziasztok! Akárhogy is van lássuk be, hogy az elmúlt 1,5 évben látványos eredmények születtek. Sajnos egy igen erős rombolást végzett az 1.5.x verzió a Joomla életében. Akárhol kiejtettem a Joomla nevét már küldték is, hogy hányszor és hogyan lett megtörve - most mindegy kinek a hibájából - ne is folytasd.

Erre meg csak kapkodom a fejem, hogy még meg se szoktam a 2.5.x verziót már a 3.3.x kerreg és mi vaaaaaaaaaaaan? Hát jó vazzeg.

Na tessék örülni kicsit, hogy a tárhelyszolgáltatók is bíznak és támogatják továbbra is.
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #6 2014 ápr. 10 19:27
A probléma továbbra is az, hogy verziószámok, pörögnek de mögötte lévő fejlesztés gyakorlatilag nulla. Amit most látsz a 3-as szériában az már 1 évvel ezelőtt is szinte be volt vezetve és idén sem várható jelentősebb fejlesztés. Akárhogy is alakul, idén szeptemberben már 2 éves lesz a 3-as sorozat és most kiadott verziók sorra csak hibajavítások.