2016. július 12-én megjelent a sokak által várt Joomla! 3.6-os kiadása. Az eredetileg 3.5.2-ként jegyzett verzió a viszonylag sok fejlesztés miatt lépett egy nagyobbat a verziószámozában, de az igazán nagy újdonságok a Joomla! 3.7-ben kerülnek bevezetésre. De, lássuk is mi az a 10 legfontosabb újdonság, amelyeket megkaptunk az új verzióban:

#1. Összes menüpont megjelenítése

Ha egy nagy oldallal rendelkezel, amelyhez sok menü tartozik, akkor ez a funkció sok időt fog megspórolni az életedből. Az „Összes menüpont megjelenítése” opció segítségével, még könnyebben adminisztrálhatod, az összes menüpontodat egy felület alatt.

Joomla! 3.6 - Összes menüpont megjelenítése

#2. Kategória létrehozása a cikken belül

A Joomla! 3.6-ban már nem szükséges külön a Kategóriakezelőben létrehoznod a kategóriákat, ezeket mostantól cikkírás közben is megteheted.

Joomla! 3.6 - Kategória létrehozása a cikken belül

#3. Utolsó látogatás időpont szerinti szűrés a Felhasználókezelőben

Jó érzés tudni, ha egy felhasználó regisztrált az oldalunkra, de legalább ugyanilyen fontos, hogy mikor jelentkeztek be utoljára. A Joomla! 3.6 Felhasználókezelőjében mostantól erre a dátumra is szűrhatünk a felhasználók kilistázásakor.

Joomla! 3.6 - Utolsó látogatás időpont szerinti szűrése a Felhasználókezelőben

#4. Modulok megjelenése az oldalak alatt

Még soha nem volt ilyen egyszerű megtekintened azokat a modulokat, amelyek egy-egy menüponthoz lettek hozzárendelve.

Egyrészt a „Modul hozzárendelés” fül alatt mostantól további két szűrési lehetőség került be a rendszerbe.

Joomla! 3.6 - Modulok megjelenése az oldalak alatt I.

Másodrészt a Modulkezelő kereső részében, mostantól menüpontokra is szűrhetünk a modulok kilistázásakor.

Joomla! 3.6 - Modulok megjelenése az oldalak alatt II.

#5. Összes törlése gomb a gyorsítótár törlésénél

Ez egy apró, de annál hasznosabb fejlesztés. Mostantól a Cache Cleanerhez hasonlóan egy gombnyomással törölhetjük a teljes gyorsítótárat, a korábbi verziókban megszokott elemkijelölés nélkül.

Joomla! 3.6 - Összes törlése gomb a gyorsítótár törlésében

#6. A csoportokban lévő felhasználói szintek listázása

A Joomla! hozzáférési szinteket még egy kicsivel könnyebb lesz megérteni. A Joomla! 3.6-ban mostantól megjelenítésre kerül, hogy a különböző jogosultsági csoportokhoz, mely felhasználói szintek tartoznak.

Joomla! 3.6 - A csoportokban lévő felhasználói szinteken kilistázása

#7. Menüszerkesztés jogosultságai

Az előző verziókkal ellentétben, a Joomla! 3.6-ban már kitudjuk választani, hogy mely csoportok kapjanak menüszerkeszthetőségi tulajdonságot.

Joomla! 3.6 - Menüszerkesztés jogosultságai

#8. Újratelepíthető Joomla! alaprendszer

Ez a funkció már egy korábbi verzióban szerepelt, de aztán még is visszavonásra került. Mostantól a Joomla! frissítés komponensen belül található Feltöltés és frissítés fül alatt újra tudod telepíteni a rendszerfájlokat a tartalomkezelőn belül. Ez egy hasznos funkció lehet, ha valamilyen rendszerhibára, vagy esetleg  feltörésre gyanakszol.

Joomla! 3.6 - Újratelepíteted a Joomla! rendszered

#9. A Varnish gyorsítótár jobb támogatása

Az előző Joomla! verziók nem igazán működtek együtt hatékonyan az Nginx Varnish gyorsítótár szolgáltatásával. A 3.6-os verzióban továbbfejlesztésre kerültek a HTTP fejrészek és a sütikezelés, amely lehetővé teszi a Varnish még könnyebb használatát.

#10. SASS/SCSS fájltámogatás a Sablonkezelőben

Nagyon hasznos fejlesztés azoknak, akik valamilyen modern sablonkeretrendszert használnak. A régebbi verziókkal ellentétben a Joomla! 3.6-ban már támogatásra kerülnek az SASS/SCSS kiterjesztésű fájlok, így közvetlenül tudjuk mostantól őket létrehozni és szerkeszteni.

Joomla! 3.6 - SASS/SCSS fájltámogatás a Sablonkezelőben

#11. (BÓNUSZ) A naplózási mappa áthelyezésre került

Új telepítés esetén az /administrator/logs mappa tartalma már a /logs mappában foglal helyet. A váltás oka az administrator mappa könnyebb védelme, valamint az egyhelyen lévő naplózás nagyobb átláthatóságot biztosít.

Nektek mi a kedvenc új fejlesztésetek?