• Sok esetben előfordulhat, hogy nem találjuk meg a nekünk megfelelő bővítményt a Joomla! Bővítmények weboldalán, így ilyen esetekben egyedi bővítményfejlesztésre van szükség.

    A fejlesztésnél nagy segítséget nyújthat a hivatalosan oldalon elérhető Joomla! Docs oldalak, ahol programozási példákon keresztül kerül bemutatásra a Joomla! rendszer felépítése.

    A Joomla! 1.5-ös verziójától kezdve megköveteli az úgy nevezett MVC modell (Modell View Controller) használatát a bővítmények felépítéseinél. Ennek nagy előnye, hogy külön van választva az adatok bázisa - modellje, megjelenítése és az adatok irányítója.

    Működése igen egyszerű. A felhasználó elindít egy hivatkozást a böngészőjében, amit megkap a webszerver és azt továbbítja az Útvonalaknak, ami lefordítja azt. Ezt a lefordított információt kapja meg az Irányító, ami eldönti, hogy melyik Vezérlő kapja. Miután az információ bekerült a megfelelő Vezérlőbe, az meghívja a hozzá megfelelő Modellt - ami összegyűjti az adatokat – és a megfelelő Megjelenítést. A hívások után az információk visszakerülnek a webszerverhez, ami a webböngészőn keresztül megjeleníti a kért információkat. A Joomla! MVC használata esetén, nem kell az alap kódot változtatni ahhoz, hogy másik modellt, vagy másik megjelenítést használjunk az oldalon. A sablonban beállítható az egyes komponensek (pl. a cikkíró komponens a com_content) megjelenítése. Ez azért elegáns megoldás, mert esetleges frissítéskor a változtatott kód nem íródik át, mivel ez a sablon mappájában található.

    Joomla! MVC felépítése - http://joomlacms.hu

  • Virtuemart 2.0Hosszú várakozás után, örömmel jelenthetem be, hogy a legnépszerűbb webshop rendszer a Virtuemart, a 2.0-ás verzióval most már a Joomla MVC-s bővítmények sorát bővíti. Ami természetesen nem kis kellemetlenségektől mentesíti a felhasználókat. Az új verzió kompatibilis mind a régi (1.5.x) és mind az új (1.7.x) verziókkal is egyaránt. 

    Az új verzióval járó funkciók a következők:

    1. Egyedi mezőkkel bővíthető termékek
    2. Fejlett ÁFA-kezelő rendszer
    3. Több pénznemes fizetés
    4. Többrétű fizetési megoldások (vendégként, felhasználónként)
    5. Egy vagy több lépcsős fizetési rendszer beállíthatósága
    6. Többnyelvűség natív támogatása
    7. SSL alapú fizetés

    Továbbá az MVC által nyújtott extra lehetőségekről sem szabad elfeledkezni:

    1. Sablon felülbírálás
    2. Joomla beépülők implementálása (fizetés, szállítás, kupon, számítási szabályok, egyedi termékmezők, stb)
    3. SEF támogatás stb.

    Az új funkciók részletes leírása: http://forum.virtuemart.net/index.php?topic=91199.0

    Bővebben információ és letöltés: http://virtuemart.net/news/list-all-news/413-virtuemart-200-takes-off