Joomla!

 • Elkészült a Phoca Gallery 4!

  Örömmel jelenthetem be, hogy június 14-én elkészült ez egyik légnépszerűbb Joomla!-galéria komponens a Phoca Gallery 4-es verziója, ami immáron támogatja a Joomla! 3.x-es kiadásait. Az új verzió a támogatáson kívül tartalmaz pár ígéretes újdonságot is, ilyen például a különböző méretű bélyegképek együttes megjelenítése vagy a manapság igen népszerű mozaik elrendezés és a reszponzív megjelenítés támogatása.

 • Szerkesztőket keres a frissülő hivatalos Joomla! Docs oldala

  Hosszú idő után frissülnek a hivatalos Joomla! Docs oldalak. A Joomla! dokumentációs csoport keményen dolgozik azon, hogy naprakészek legyen az információk minden Joomla!-felhasználó számára, ezért folyamatosan kerülnek fel az új verzióval kapcsolatos leírások.

 • Kiemelkedő dizájnelőadások a J and Beyound 2013 fejlesztői konferencián

  Kiemelkedő dizájnelőadások a J and Beyound 2013 fejlesztői konferencián - http://joomlacms.huKét héttel ezelőtt került megrendezésre a nemzetközi Joomla! fejlesztői konferencia a J and Beyound.

  Még régebben több hetet vagy hónapot kellett várni egy-egy konferencián elhangzott videó utólagos megtekintéséhez, idén a konferencia-szervezők közvetlenül az előadás után pár órával már feltöltötték ezeket az oktatóvideókat.

 • Joomla! MVC

  Sok esetben előfordulhat, hogy nem találjuk meg a nekünk megfelelő bővítményt a Joomla! Bővítmények weboldalán, így ilyen esetekben egyedi bővítményfejlesztésre van szükség.

  A fejlesztésnél nagy segítséget nyújthat a hivatalosan oldalon elérhető Joomla! Docs oldalak, ahol programozási példákon keresztül kerül bemutatásra a Joomla! rendszer felépítése.

  A Joomla! 1.5-ös verziójától kezdve megköveteli az úgy nevezett MVC modell (Modell View Controller) használatát a bővítmények felépítéseinél. Ennek nagy előnye, hogy külön van választva az adatok bázisa - modellje, megjelenítése és az adatok irányítója.

  Működése igen egyszerű. A felhasználó elindít egy hivatkozást a böngészőjében, amit megkap a webszerver és azt továbbítja az Útvonalaknak, ami lefordítja azt. Ezt a lefordított információt kapja meg az Irányító, ami eldönti, hogy melyik Vezérlő kapja. Miután az információ bekerült a megfelelő Vezérlőbe, az meghívja a hozzá megfelelő Modellt - ami összegyűjti az adatokat – és a megfelelő Megjelenítést. A hívások után az információk visszakerülnek a webszerverhez, ami a webböngészőn keresztül megjeleníti a kért információkat. A Joomla! MVC használata esetén, nem kell az alap kódot változtatni ahhoz, hogy másik modellt, vagy másik megjelenítést használjunk az oldalon. A sablonban beállítható az egyes komponensek (pl. a cikkíró komponens a com_content) megjelenítése. Ez azért elegáns megoldás, mert esetleges frissítéskor a változtatott kód nem íródik át, mivel ez a sablon mappájában található.

  Joomla! MVC felépítése - http://joomlacms.hu

 • Egyedi betűtípusok használata

  ... avagy: Van élet a Google Fonts-on túl is

  Egy honlap megjelenésének egyedivé tétele, színvonalának emelése érdekében biztosan sokak fejében megfordult már a gondolat, hogy egyedi betűtípusokat szeretne alkalmazni a honlapon, mondjuk a bannerben (Title), jelmondatban (Slogan), vagy akár a cikkek, blokkok címében.

 • StarLite Notification Bar, a Joomla! felugró értesítő

  Sokszor találhatjuk szembe magunkat olyan problémával, hogy megszeretnék jeleníteni egy kiemelt értesítést a weboldalunkon, de nem tudjuk, hogy hogyan is kezdjünk hozzá.

 • Elindult a Joomla! Magyarország weboldala!

  Kedves Joomla! felhasználó, köszöntelek az oldalon!

  A Joomla! Magyarország weboldala azért jött létre, hogy segítse a magyar Joomla! felhasználók informálódását a Joomla! CMS-rendszer aktualitásairól. A weboldal kialakításakor arra törekedtem, hogy kezdő és haladó felhasználó egyaránt megtalálja a számára releváns tartalmat. 

 • PlayThru a játékos Joomla! Captcha

  Az egyik nagy hátránya a népszerű tartalomkezelő-rendszereknek, hogy gyakran válnak a szpemmerek célpontjává, ha nem látjuk el megfelelő védelemmel a weboldalainkat.

 • Megjelent a Joomla! 3.1.1

  Joomla kiadás - http://joomlabs.hu

  Viszonylag rövid idő alatt megjelent a Joomla 3.1.1-es kiadása, amely 11 darab egyéb javítást tartalmaz.

  A hivatalos bejelentés   és letöltési lehetőség a Joomla kiadási oldalán. A magyar lokalizációt a belső nyelvtelepítő segítségével lehet feltelepíteni, míg az aktuális nyelvi fájl frissítését és a Joomla új kiadását a belső bővítményfrissítőn keresztül.

 • Megjelent a Joomla! 2.5.11

  Joomla kiadás - http://joomlabs.hu

  Viszonylag rövid idő alatt megjelent a Joomla 2.5.11-es kiadása, amely 5 darab egyéb javítást tartalmaz.

  A hivatalos bejelentés  és letöltési lehetőség a Joomla kiadási oldalán. A magyar lokalizációt a belső nyelvtelepítő segítségével lehet feltelepíteni, míg az aktuális nyelvi fájl frissítését és a Joomla új kiadását a belső bővítményfrissítőn keresztül.

 • Megérkezett a Joomla! 3.1

  Joomla kiadás - http://joomlabs.hu

  Közel egy hónapos csúszás után, végre megérkezett a sokak által várt Joomla 3.1-es kiadása, amely tartalmazza a régóta hiányolt címkézési lehetőséget. A kiadás újdonságairól egy korábbi cikkünkben már említést tettünk.

 • Megjelent a Joomla! 2.5.10

  Joomla kiadás - http://joomlabs.hu

  A mai napon megjelent a Joomla 2.5.10-es kiadása, amely 7 darab biztonsági javításon kívül tartalmaz még 38 darab egyéb javítást.

  A hivatalos bejelentés  és letöltési lehetőség a Joomla kiadási oldalán. A magyar lokalizációt a belső nyelvtelepítő segítségével lehet feltelepíteni, míg az aktuális nyelvi fájl frissítését és a Joomla új kiadását a belső bővítményfrissítőn keresztül.

 • Április 15-ére csúszik a Joomla 3.1 kiadása

  A Joomla 3.1.0-ás verzió kiadása hivatalosan április 15-ére tolódott, mivel a fejlesztőknek további időre van szükségük a címkézési komponens teszt-és finomhangolásához. Ez a kis idő a tesztelésen kívül, lehetőséget biztosít további problémák orvolásában is. Az elmúlt 90 napban, több mint 50 ember tesztelte folyamatosan az új kiadást. Ha szeretnél, akkor te is csatlakozhat a Joomla Hibakereső csapatához. Az utolsó Béta vérzió március 29-én kerül kiadásra.

 • Milyen újdonságokat fog tartalmazni a most megjelenő Joomla 3.1?

  A hónap végén jelenik meg az új rövid támogatottsági idővel rendelkező kiadás a Joomla 3.1, ami egyúttal a Joomla 3.0 támogatásának végét is jelenti. Az érdeklődő felhasználók, már ki is próbálhatták, a napokban kijött béta kiadást, aminek a használata éles oldalon elkerülendő!

 • Natív címkézési támogatás a Joomla 3.1-ben!

  A hamarosan kiadásra kerül a Joomla 3.1-es verziója és ebből az alkalomból a fejlesztők, úgy gondolták, hogy megosztják velünk a legújabb fejlesztésüket a várva várt natív címkézési funkciót, ami előreláthatólag a Joomla 3.1-ben vagy legkésőbb a Joomla 3.2-es verziójában kerül bevezetésre. A címkék egyfajta meta-adatok, amik lehetővé teszik, hogy egy-egy tartalomhoz egyedi kulcsszavakat rendelhessünk hozzá.

 • Befejeződik a JED-en az 1.5-ös bővítmények támogatása

  A terveknek megfelelően a JED-ről kivezetésre kerülnek a kizárólag 1.5-ös támogatottságú bővítmények.

 • Két új nyelvkezelési újdonság a Joomla 3.0.3-ban

  De, mik is ezek az újdonságok?

  1. Tetszőleges nyelv beállítása a Joomla telepítése közben

  2. Bekerült a Joomlába egy asszociációs bővítmény, amivel lehetőség nyílik a rendszerkomponensek elemeinek nyelvekhez való hozzárendeléséhez.

 • Megjelent a Joomla! 2.5.9

  Joomla kiadás - http://joomlabs.hu

  A mai napon megjelent a Joomla 2.5.9-as kiadása, amely 1 darab biztonsági javításon kívül tartalmaz még 22 darab egyéb javítást.

  A hivatalos bejelentés és letöltési lehetőség a Joomla kiadási oldalán. A magyar lokalizációt a belső nyelvtelepítő segítségével lehet feltelepíteni, míg az aktuális nyelvi fájl frissítését és a Joomla új kiadását a belső bővítményfrissítőn keresztül.

 • Megérkezett a Joomla! 3.0.3

  Joomla kiadás - http://joomlabs.hu

  A mai napon megjelent a Joomla 3.0.3-as kiadása, amely 2 darab biztonsági javításon kívül tartalmaz még 126 darab egyéb javítást és 2 darab nyelvi fejlesztést.

  A hivatalos bejelentés és letöltési lehetőség a Joomla kiadási oldalán. A magyar lokalizációt a belső nyelvtelepítő segítségével lehet feltelepíteni, míg az aktuális nyelvi fájl frissítését és a Joomla új kiadását a belső bővítményfrissítőn keresztül.

 • Hivatalos - Módosultak a Joomla kiadási verziók támogatási periódusai

  Hivatalos – Módosultak a Joomla kiadási verziók támogatási periódusai - joomlabs.huTöbb hónapos egyeztetés után a Joomla Termékvezetési Csoport (PLT) hivatalossá tette az új Joomla verziók támogatási idejének módosulásait. Az rövid távú támogatást élvezői kiadások (STS) támogatási ideje 6 hónap lesz még hosszú távú támogatást élvező kiadások (LTS) támogatási ideje 24 hónapra hosszabbodik meg.