Mit tud a Joomla?

Több
1 éve 3 hete #17258 Írta: Tomi
Mit tud a Joomla? téma létrehozva Tomi által
Üdvözlök mindenkit!
Nemrég vetődtem el a Joomla hivatalos honlapjára és rátaláltam erre a magyar nyelvű oldalra is.
Nekem is van egy saját honlapom, ahol az általam készített játékok találhatók/tölthetők le. Ezt a Jegyzettömbbel hoztam létre, HTML kódok használatával, tehát nem egy nagy durranás, és ezzel nagyjából ki is merül a webprogramozási ismeretem.
Viszont ez a Joomla felkeltette az érdeklődésemet, de még mindig nem világos számomra, hogy tkp. mi is ez? Ha letöltöm és telepítem, akkor kapok egy programozási felületet, aminek van szövegszerkesztője és ebben tudok ugyanúgy kódolni, mint mondjuk a Notepad++-szal? Tudok vele HTML meg CSS állományokat készíteni? Ha mindez így van, akkor miért kell webszervert is telepítenem a számítógépemre?
Elnézést, ha kissé túl értetlen vagyok, de nem merek belevágni, míg le nem tisztázódott néhány dolog a használatával kapcsolatban. Esetleg tud valaki ajánlani jó leírásokat, videókat, oktatóanyagokat hozzá, ahol ha dióhéjban is, de elmagyarázzák a teljesen kezdőknek is a használatát?
Köszönettel: Tomi

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
1 éve 3 hete #17259 Írta: csicsa55
csicsa55 válaszolt a következő témában: Mit tud a Joomla?

HTML kódok használatával, tehát nem egy nagy durranás, és ezzel nagyjából ki is merül a webprogramozási ismeretem.

A html kódok és stíluslapok (css) írása még nem programozás.

...Ha mindez így van, akkor miért kell webszervert is telepítenem a számítógépemre?

Mert a php-t futtatókörnyezettel futtatni kell. Egy olyan programot írni, ami fut azt nevezik programozásnak. Minden program jellemzője, hogy fut, tehát kell hozzá egy megfelelő környezet, ami azt futtatni tudja. Ebben az esetben egy webszerver. Mivel a Te számítógéped nem webszerver, ezért kell rá telepíteni egyet. Mondjuk WAMP.

A joomla egy CMS, mint például a Wordpress vagy az e107. A Drupalt direkt nem mondom, mert nem egészen igaz az az állítás, hogy CMS, legalábbis nem a hagyományos értelemben.

Szóval a Te kérdésed elsősorban az, mi is az a CMS, mit tud, mire való.

A joomlával megúszod a programozást, mert azt megcsinálták helyetted. Ennek perszer meg vannak a maga korlátai, de egy átlagos felhasználónak, sőt egy haladóbbnak sem jelent ez problémát.

Komoly céges környezetben már erősen érződhetnek a korlátok, de ott mindig egyedi megoldásokkal dolgoznak. Ott valóban kód szinten ír meg egy nagyfős csapat hetek-hónapok alatt egy profi weboldalt, aminek a fejlesztési díja súlyos millió ftokban mérhető.

Amit említesz html meg css szerkeszés az abban az esetben szokás, ha vagy nem találsz megfelelő sablont magadnak, vagy valamilyen egyedi igényhez kell hozzáigazítanod, amit alapból nem nyújt.

Kezdésnek: Tartalomkezelő rendszerek

Ha megérted mi ez és felméred mire van szükséged, akkor érdemes visszatérned második körben olyan kérdésekkel, hogy miért joomla cmst használtok. Persze nem így, hanem konkrétumokkal.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
1 éve 3 hete #17260 Írta: Tomi
Tomi válaszolt a következő témában: Mit tud a Joomla?
Köszönöm a választ, Csicsa55!
Tehát a Joomla php-t használ és szükséges - vagy legalábbis nem árt - tisztában lenni annak működésével is?
És inkább arra használatos, hogy dokumentumokat, állományokat és egyéb tartalmakat mozgassunk már meglévő honlapokra, semmint hogy ilyet hozzunk létre magunk vele?
Saját számítógépen kísérletezgetve, próbálkozva elsajátítható a használata? Csak mert majd keresek hozzá akkor oktatóvideókat is.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
1 éve 3 hete #17261 Írta: csicsa55
csicsa55 válaszolt a következő témában: Mit tud a Joomla?
Phpt és mysqlt.

Nem a működésével, hanem a működéshez szükséges feltételekkel. Aki ezt a kettőt behatóan ismeri, nincs szüksége cmsek használatára.

A joomla megismeréséhez itt az oldalon a kézikönyv menüpontban mindent megtalálsz.

A többi kérdésedre a választ megkapod, ha átrágod magad rajta.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
11 hónapja 6 napja #17310 Írta: Barb
Barb válaszolt a következő témában: Mit tud a Joomla?
Szia.
Én nagyon le fogom neked egyszerüsíteni a dolgot.
A joomla valóban egy tartalom kezelő rendszer. A célja az, hogy komolyabb programozási ismeretek nélkül hozz létre magad egy weboldalt pl, melynek pont az elhangzott kitétel miatt lesznek valóban korlátai. Viszont általában ezek nem okoznak akkora gondot egyszerű projektek esetén.
A joomla cmssel létrehozott weboldalak pedig hétköznapi értelemben azaz alap igények mentén nevezhetőek teljes értékűnek is. Lehet rajta galéria, fórum, szöveges tartalom, millió féle egyéb marhaság. A legtöbb dologhoz pedig amit szeretnél, írtak olyan kiegészítőt ami megoldja az épp fellépő igényeidet. Vannak ingyenes / kiváló ingyenes / fizetős kiegészítők is.
Pl nézd meg ezt az oldalt amin beszélgetünk épp. joomla. A hírek szerint a net 3% joomla, biztosan találsz még oldalakat.
Tehát miként fogd fel?
Ez egy gerinc. Megadja az alapot, te pedig megírod, megveszed, beszerzed a szerveket és egyebeket hogy összeálljon és egész legyen. (websablon, galéria, letöltéskezelő, webshop, fórum, egyéb modulok mert lehetne sorolni,)
Ilyesmi a joomla de igazából ilyen a sok cms rendszer ami elérhető.

Miért joomla? Erre én sem tudok neked válaszolni. Azt hiszem mikor nekem mambo korában szimpatikus lett az a logikája volt, valahol egyezett az enyémmel és könnyen tudtam eligazodni benne. Ez így volt a 3 verzió esetén is. A 4es, hát még szokni kell.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
11 hónapja 6 napja #17311 Írta: csicsa55
csicsa55 válaszolt a következő témában: Mit tud a Joomla?
A pontosítás kedvéért. Nemcsak az alapigényeknek felel meg 100%-ban. Nagyobb Önkormányzatok, Intézmények, komolyabb Egyesületek, Alapítványok, valamint kis és közepes vállalkozások 100%-os igényüket kielégítve használják. Ennyire jó a Joomla. Persze ehhez kell valaki, aki megfelelően tudja üzemeltetni és nem csak amatőr szinten ért hozzá.

Az hogy miért inkább joomla, mint pl. Wordpress, vagy egyéb? Rengeteg cms van, de a legtöbbhöz nincs elég mennyiségű kiegészítő. Csak a nagyobbak jöhetnek szóba, amik között ott a joomla. Hiába mondják, hogy egyre kisebb a felhasználóbázisa, még mindig sokkal naghyobb, mint sokszáz apró cmsnek. Értem, hogy egy Wordpresshez képest látványosan kisebb, meg kevesebb kiegészítő van rá. De ha azt nézzük, hogy ha csak a tényleg jó és megbízható kiegészítők közül válogatunk, akkor annyival nem jobb a Wordpress a joomlánál. Sőt. Bizonyos szempontból rosszabb. De nem állok neki itt fikázni más cmseket.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!