Felgyorsult világunkban egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetünk az informatikai biztonságra.

Sokunkkal előfordulhatott már, hogy egy nem kellően frissített Joomla! oldalunkat megtámadták majd egyes fájlokat módosították, így az addigi munkánk teljesen kárba veszett.

Az is előfordulhatott, hogy felelőtlenül frissítettük a Joomlánkat vagy bármilyen másik bővítményt és inkompatibilitási problémák miatt, nem jelenítődött meg megfelelően a weboldalunk.

Ezekre a problémákra nyújt megoldást, ha bizonyos időnként készítünk oldalainkról egy-egy biztonsági másolatot az Akeeba Backup segítségével. A másolat elkészítése után pedig könnyedén visszaállíthatjuk, weboldalunkat az eredeti állapotába vagy akár át is költöztethetjük ennek az egyszerű megoldásnak a segítségével.

Kezdjünk is hozzá!

Joomla! biztonsági másolat készítése Akeeba Backup segítségével

1. Első lépésként látogassunk el az Akeeba Backup weboldára. majd a Download menüpontból válasszuk ki az Akeeba Backup almenüpontot.

2. Keressük meg a legutolsó stabil verziót majd töltsük le a számítógépünkre a Take me to the downloads for this version gomb megnyomásával.

3. Lépjünk be az oldalunk adminisztrációs oldalára, majd a Bővítménykezelő segítségével telepítsük az Akeeba Backup-ot.

4. Telepítés után lépjünk be a komponensbe, ahol egy automatikus konfigurátor fogad minket. Itt hagyjunk mindent alapértelmezetten, majd nyomjuk meg az Apply theese preferences gombot.

5. Az előző művelet befejezése után két dolog közül választhatunk. Az első a Backup Now ahol rögtön készíthetünk egy biztonsági másolatot az oldalunkról. A második gomb a Configuration, aminek a segítségével személyre szabhatjuk magát a bővítményt.

6. Válasszuk ki a Backup Now gombot majd kezdjük el biztonsági másolat készítését.

7. A gomb megnyomása után a Start a new backup oldal fogad minket, ahol különböző profilok közül válthatunk, továbbá rövid leírást vagy rövid hozzászólást adhatunk a biztonsági másolatunknak. Alapesetben maradhat az automatikus kigenerált leírás ami a biztonsági másolat készítésének pontos dátumát jelöli.

8. Nyomjuk meg a Backup Now! gombot, hogy a rendszer elkészítse az oldalunk biztonsági másolatát. Ha minden megfelelően zajlott, le akkor Backup Completed Successfully felirat fogad minket.

9. Nyomjuk meg az Administer Backup Files gombot. Az itt látható felületen tudjuk kezelni (törlés,  letöltés stb.)az aktuális biztonsági másolatainkat.

10. Töltsük le a biztonsági másolatunkat a Part gomb megnyomásával a saját gépünkre (alapesetben egy JPA kiterjesztésű fájl). Ha nagyobb méretű oldallal rendelkezünk, akkor az Akeeba alapesetben több részre fogja vágni és különböző részenként lehet majd letölteni.

Megjegyzés:  Ha készítettünk biztonsági másolatot, de nem töltöttük le és az az oldalunk annyira összeomlott, hogy nem tudunk belépni az adminisztrációs oldalra, akkor nem kell pánikolnuk, mert le tudjuk tölteni kézileg is a biztonsági mentéseket FTP segítségével, a … administrator\components\com_akeeba\backup\ mappából.

Maga a biztonsági másolat készítése befejeződött. A biztonsági másolat használatáról és a Joomla! áttelepítéséről egy másik leírásban foglalkozunk.