Sokan szembesülhettek avval a problémával, hogy meg akartak jeleníteni egy adott modult kizárólag vendégek számára, de nem találták rá a megoldást. Jó hír, hogy a Joomla 2.5-ös verziójában már lehetőségünk nyílik ilyen beállítások megaádásra, akár külső bővítmény igénybevétele nélkül is.

Sok megoldás létezik a problémára, mi két a két legyeszerűbb megoldást fogjuk megvizsgálni.

 

Az első külső bővítmény nélküli beállítás:

1. Navigáljunk el a Felhasználók -> Csoportok beállításra, majd hozzunk létre egy új Vendég nevű csoportot a Public csoporton belül.

2. Menjünk be a Megtekintési hozzáférési szintek fülre, majd hozzunk létre egy új Vendég szintet és helyezzük bele (pipáljuk ki) az előzőleg létrehozott Vendég csoportot.

3. Lépjünk be a Felhasználókezelő beállításiba majd a Komponens fül alatt található Vendég felhasználócsoport beállíásnál adjuk meg a Vendég csoportot.

4. Lépjünk be Bővítmények -> Modulkezelőbe, majd válasszuk ki az adott modult.

5. A modul bal oldali beállításaiban a Hozzáférésnél állítsuk be a Vendég csoportot és már készen is vagyunk.

 

A második külső bővítmény segítségével történő beállítás:

1. Látogassuk el a JED oldalán lévő Advanced Module Manager bővítmény oldalára, majd töltsük le a gépünkre a legfrissebb verziót.

2. Telepítsük fel, majd navigáljunk el a Modulkezelőkbe.

3. Lépjünk be a kívánt modulba* majd keressük meg jobb oldalon a beállítások között található a Module Assignment fület.

4. Itt menjünk rá a Felhasználók -> User Group Levels beállításra, majd az Assign to lehetőségnél válasszuk ki a Selection-t.

5. Ez után lenyílik nekünk, egy felhasználói csoportok fül ahol tetszés szerint beállíthatjuk, hogy melyik csoportok érhessék el az adott modul. Állítsuk is be publicra majd mentsük a beállításokat.

Evvel a megoldás végére is értünk. Beálítottuk, hogy az adott modulunkat csak a vendégek láthassák.

* A leírás a bővítmény ingyenes verzióját mutatta be. Az PRO (fizetős) verzióban, sokkal szélesebb beállítási lehetőségek tárulnak a felhasználók elé.