A Joomla! Project büszkén jelenti be, hogy megérkezett a Joomla! 3-as sorozatának legfrissebb kiadása, a Joomla! 3.8. A népszerű CMS új verziójához több, mint 300 javítás érkezett, valamint bekerült a rendszerbe az új útvonalválasztási rendszer, valamint egy egy kompatiblitási réteg a Joomla! 4.0-hoz. Végezetül kettő biztonsági probléma is javításra került az új kiadásban.

És a nagy kérdés, hogy milyen újdonságokat tartalmaz a Joomla! 3.8?

Íme néhány új funkció...

  • Új útvonalválasztási rendszer - Az új útvonalválasztási rendszer bevezetése lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az azonosítók kikerüljenek a hivatkozások címeiből.
  • Joomla! 4 kompatibilitási réteg - A Joomla 4 fejlesztésében néhány változás történt abban, hogy a migrációs osztályok által struktúrált kódmag hogyan használja a PHP névtereket. A Joomla! 3.8-as verziójába bekerült egy leképezési réteg, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a régebbi osztálynevek használata mellett, kihasználhassák az új osztálynévszerkezetet.
  • Továbbfejlesztett mintaadat telepítés - Most már lehetséges a mintaadatok telepítése az admin felületről a telepítési folyamat után, lehetővé téve a felhasználónak saját általános adatkészlet készítését, vagy a fejlesztőknek könnyen telepíthető mintaadatok létrehozását saját bővítményeikhez.
  • Sodium titkosítása támogatás - A PHP 7.2-ben kerül bemutatásra az új Sodium kiterjesztés a titkosított adatok feldolgozására. A Joomla! 3.8 elérhetővé teszi ezt az új API-t minden felhasználó számára a PHP 7.2-re történő frissítés előtt.
  • Látogass el a Joomla! 3.8 oldalára, a kiadás további információiért.

Felkészült az oldalad a Joomla! 3.8-ra?

A Joomla! 3.8 verziója egykattintásos telepítéssel érhető el a korábbi 3.x verziókról. Frissítés előtt fontos, hogy frissítsd az összes külső fejlesztő által készített bővítményedet, valamint, hogy készíts egy teljes biztonsági másolatot a weboldaladról. Ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy ellenőrizd a PHP és adatbázis verzióidat. Mi erősen javasoljuk, hogy PHP 7 vagy 7.1-et használj, mivel ez jelentős sebességnövekedést jelent a weboldalad számára. További rendszerkövetelmények megtalálhatod a futtatáshoz szükséges feltételek oldalán. MIelőtt használnád az új átirányítási rendszert, erősen javasoljuk, hogy alaposan teszteld le az oldaladon, és csak ez után engedélyezd éles környezetben.

Biztonsági problémák javítása

További információkért látogass el a Biztonsági Központba.

A hivatalos bejelentés megtekinthető a Joomla! kiadási oldalán. Az új csomagok a Letöltések menüpontból érhetők el. A magyar lokalizációt a belső nyelvtelepítő segítségével lehet feltelepíteni, míg az aktuális nyelvi fájl frissítését és a Joomla! új kiadását a belső bővítményfrissítőn keresztül.