Joomla 1.5.x - 1.7.x migrálás jUpgrade segítségével

A Joomla 1.5 és 2.5 között olyan mély struktúrális szakadék - régi mambos (Joomla elődje) kódok kigyomlálása, Joomla MVC framework véglegesítése, új sablonstruktúra kialakítása stb. - keletkezett a folyamatos fejlesztések során, hogy technológialiag a közvetlen frissítést már nem lehetett esközölni, ezért szükségessé vált egy olyan külső bővítmény használata, amivel biztonságosan át tudjuk migrálni a meglévő adatainkat az új rendszerünkre.

De, mielőtt belevágánk magába a folyamatba előtte fontos megjegyezni, hogy a migrálás nem egyenértékű avval, hogy a régi Joomlás oldalunkat 1:1-ben átalakítja a bővítmény az új verzió alapjaira, ez bizony komolyabb lemondásokról szól. Magával a migrátorral (jUpgrade), kizárólag a rendszerközeli adatokat vihetjük át és még néhány támogatott bővítményt amik a lenti listában szerepelnek:

Amit át tudunk helyezni a migrátorral (alapértelmezett Joomlabővítmények adatai):

  • Hírdetések - 100%
  • Kategóriák - 100%
  • Kapcsolatok - 100%
  • Cikkek - 100%
  • Menük - 100%
  • Modulok - 100%
  • Hírcsatornák - 100%
  • Felhasználók - 100%
  • Hivatkoások - 100%

Továbbá a jUpgrade álltal támogatott külső bővítmények:

  • AcyMailing
  • AdminPraise
  • Akeeba Backup
  • BreezingForms
  • CompoJoomComment
  • CommunityBuilder
  • Contact Enhanced
  • Hikashop
  • JCE
  • jEvents
  • JomSocial
  • Jumi
  • K2
  • Kunena
  • redFORM
  • redMEMBER
  • redSHOP
  • RSGallery 2
  • VirtueMart

Minden egyéb bővítmény, vagy funkció ami nincs benne a listában, arról saját magunknak kell gondoskodnunk! (Pl. a megváltozott sablon struktúra miatt, 2.5-ös új sablonra is szükségünk lesz stb.)

Fontos megjegyezni, hogy a migrátor az ingyenes komponensek esetén letölti azokat és a régi táblákat alakítja át, még fizetős támogatott komponensek esetén csak a táblákat alakítja át a bővítményt nekünk kell telepítenünk!/

Ez a részletes leírás segítséget nyújt a localhostos migrálás végrehajtásához. Természetesen ez a folyamat elvégezhető éles szerveren is, annyi különbséggel, hogy a rendszerszintű beállításokat nem mi magunknak, hanem a hosztingunkat felügyelő rendszergazdának kell beállítani

Figyelmeztetés! Egyik felhasználónk jelezte, hogy migrálás után egyes cikkek ID-jai elcsúsztak pár számmal. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a nem ürítette a törölt cikkeket a Kukában és a migrátor ezt rosszul kezelte le. Ha nem akarunk kellemetlen pillanatokat szerzni akkor, távolítsunk el minden olyan törölt bejegyzést véglegesen, amit nem szeretnénk, hogy szerepeljenek az új rendszerünkben. (Pl. ne maradjanak kukában törölt menüelemek, törölt cikk-szekciók, törölt cikk-kategóriák és törölt cikkek sem stb.)

Még mielőtt bele vágnánk egy komolyabb feladatba fontos, hogy legyen biztonsági másolatunk a fájlainkról és az adatbázisunkról. Ha ez meg van, akkor biztonságosan el is tudjuk kezdeni a migrálási folyamatot.

Megjegyzés: Aki rendszeresen használja a wamp-ot, az kezdhet a ötödik ponttól, mert addig csak a Wampserver telepítéséről és alapvető beállításairól esik szó. Aki pedig élesben akarja megcsinálni a migrálást, az szintén kezdhet a leírás ötödik pontjától. 

Töltsük le a Wampserver legújabb verzióját a program hivatalos oldaláról.

  1. Telepítsük, fel majd indítsuk el.(FONTOS! Ha be van kapcsolva az UAC a Windowsunk esetén, akkor kizárólag rendszergazdai módban futassuk a programot.)
  2. Konfiguráljuk be a Wamp-ot.

    Fontos beállítások:

    a, Display errors kikapcsolása. Ha nem szeretnénk, hogy a rendszerünk tele legyen szemetelve különféle hibaüzenetekkel, akkor ezt az opciót mindenképpen ki kell kapcsolnunk.

    Menjünk be a Wamp-ba (Bal egér kattintás az ikonjára), majd PHP azon belül PHP settings. Itt keressük meg a „display errors”-t és vegyük ki a pipát.

    b, max_execution_time idejének megnövelése. Hosszabb ideig tartó PHP műveletkor sokszor kevésnek bizonyul a 30 sec-es idő és ezt érdemes legalább a duplájára növelnünk.

    Menjünk be a Wamp-ba (Bal egér kattintás az ikonjára), majd PHP azon belül a php.ini. Majd a kereső segítségével keressük meg ezt a sort: max_execution_time. Ezt az értéket állítsuk 60-ra vagy a kívánt értékre.

    c, cURL bekapcsolása. Elengedhetetlen, ennek az opciónak a bekapcsolása, mivel e nélkül a jUpgrade nem tudja letölteni a szükséges fájlokat a szerverről.

    Menjünk be a Wamp-ba (Bal egér kattintás az ikonjára), majd PHP azon belül PHP extensions. Itt keressük meg a „php_curl”-t és aktiváljuk.

  3. Akeeba backup segítségével vagy hagyományos fájlmásolás, adattábla exportálás segítségével készítsünk egy másolatot az oldalunkról.
  4. Élesítsük a localhoston a lementett oldalunkat.
  5. Töltsük le és telepítsük fel a jUpgrade bővítményt.
  6. Ha eddig nem tettük volna, akkor kapcsoljuk be a Joomlánkban a Bővítmények, Beépülő-modulkezelőben a „System - Mootools Upgrade”-t.
  7. Indítsuk el a Komponsek között a jUpgrade-et.
  8. Jobb felső sarokban konfiguráljuk be a migrátorunkat.

    Global – Fontosabb beállítások

    Disztribúció – Joomla 2.5 –Beállíthatjuk, hogy milyen rendszerre szeretnénk migrálni.

    Target Directory – Beállíthatjuk, hogy melyik mappába történjen a migráció – az új rendszer telepítése.

    Prefix for old database – Az 1.5.x –es Joomlának a tábla előtagját adhatjuk meg, ha eltér az alapértelmezett „jos_” előtagtól.

    Prefix for new database - A 2.5.x –es Joomlának a tábla előtagját adhatjuk meg.

    Disable set_time_limit() – set_time_-limit függvény ki/be kapcsolása

    Skips

    Skip checks – Ellenőrzések ki/be kapcsolása

    Letöltés átlépése – Az új rendszer letöltésének átugrása

    Kitömörítés átlépése – Az új rendszer kitömörítésének ki/be kapcsolása.

    Skip templates copy – Templétek másolásának ki/be kapcsolása.

    Skip 3rd party extensions – Külső bővítmények migrálásának ki/be kapcsolása.

    FONTOS! jUpgrade nem minden külső bővítmény migrálását teszi lehetővé, az aktuális lista megtalálható a jUpgrade WIKI oldalán.

    Templates

    Keep original positions? – Eredeti sablonpozicíók megtartása.

    Debug

    Enable migration debug – Hibajelentés kérése, ha nem fut le a migrátor. Érdemes bekapcsolni.

    Enable Mootools version debug – Mootols verzió ellenőrzése.

    Miután beállítottuk a kívánt dolgokat, a mentés gombbal finalizáljuk a változtatásokat.

  9. Kattintsunk a MŰVELET INDÍTÁSA gombra és a jUpgrade elkezdi a rendszermigrációt.

    a, Ellenőrzés..

    b, Letöltés…

    c, Kitömörítés…

    d, Telepítés…

    e, Adatbázis migrálása…

    d, Templétek másolása…

    g, Média fájlok másolása..

    h, Külső bővítmények keresése, telepítése…

Ha minden hibátlanul zajlott, akkor egy „Joomla 2.5 Upgrade Finished!” feliratot kell kapnunk, alatta pedig az új oldalunk back és frontendes belépési elérhetőségeit.

Ezek után sikeresen migráltunk 1.5-ös rendszerünk 2.5-ösre. Az elkezdett migrálási folyamatot folytassuk a Joomla! 3.x-re történő migrálással a következő következő leírás segítségével: Joomla! 2.5 - 3.x migrálás lépésről lépésre

 

Felmerülhető hibaüzenetek:

  1. Mootools 1.2 not loaded. Please enable "System - Mootools Upgrade" plugin. – Nincs bekapcsolva a System - Mootools Upgrade plugin.
  2. 406: cURL not loaded – Nincs bekapcsolva a cURL.
  3. Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded – Alacsony a maximális execution time, meg kell növelni.
  4. Undefined property: stdClass::$timelimit – Ki kell kapcsolnunk a jUpgrade beállításai között a Disable set_time_limit() –et.
  5. A jUpgrade 2.5.1-es verziója nem támogatta a Joomla 2.5.4 fölötti verziókra való migrálást, ezért ilyen esetben javasolt magasabb verzió használata a bővítményből.