Joomla 1.5.x - 1.7.x migrálás jUpgrade segítségével

A Joomla 1.5 és 2.5 között olyan mély struktúrális szakadék - régi mambos (Joomla elődje) kódok kigyomlálása, Joomla MVC framework véglegesítése, új sablonstruktúra kialakítása stb. - keletkezett a folyamatos fejlesztések során, hogy technológialiag a közvetlen frissítést már nem lehetett esközölni, ezért szükségessé vált egy olyan külső bővítmény használata, amivel biztonságosan át tudjuk migrálni a meglévő adatainkat az új rendszerünkre.

De, mielőtt belevágánk magába a folyamatba előtte fontos megjegyezni, hogy a migrálás nem egyenértékű avval, hogy a régi Joomlás oldalunkat 1:1-ben átalakítja a bővítmény az új verzió alapjaira, ez bizony komolyabb lemondásokról szól. Magával a migrátorral (jUpgrade), kizárólag a rendszerközeli adatokat vihetjük át és még néhány támogatott bővítményt amik a lenti listában szerepelnek:

Amit át tudunk helyezni a migrátorral (alapértelmezett Joomlabővítmények adatai):

 • Hírdetések - 100%
 • Kategóriák - 100%
 • Kapcsolatok - 100%
 • Cikkek - 100%
 • Menük - 100%
 • Modulok - 100%
 • Hírcsatornák - 100%
 • Felhasználók - 100%
 • Hivatkoások - 100%

Továbbá a jUpgrade álltal támogatott külső bővítmények:

 • AcyMailing
 • AdminPraise
 • Akeeba Backup
 • BreezingForms
 • CompoJoomComment
 • CommunityBuilder
 • Contact Enhanced
 • Hikashop
 • JCE
 • jEvents
 • JomSocial
 • Jumi
 • K2
 • Kunena
 • redFORM
 • redMEMBER
 • redSHOP
 • RSGallery 2
 • VirtueMart

Minden egyéb bővítmény, vagy funkció ami nincs benne a listában, arról saját magunknak kell gondoskodnunk! (Pl. a megváltozott sablon struktúra miatt, 2.5-ös új sablonra is szükségünk lesz stb.)

Fontos megjegyezni, hogy a migrátor az ingyenes komponensek esetén letölti azokat és a régi táblákat alakítja át, még fizetős támogatott komponensek esetén csak a táblákat alakítja át a bővítményt nekünk kell telepítenünk!/

Ez a részletes leírás segítséget nyújt a localhostos migrálás végrehajtásához. Természetesen ez a folyamat elvégezhető éles szerveren is, annyi különbséggel, hogy a rendszerszintű beállításokat nem mi magunknak, hanem a hosztingunkat felügyelő rendszergazdának kell beállítani

Figyelmeztetés! Egyik felhasználónk jelezte, hogy migrálás után egyes cikkek ID-jai elcsúsztak pár számmal. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a nem ürítette a törölt cikkeket a Kukában és a migrátor ezt rosszul kezelte le. Ha nem akarunk kellemetlen pillanatokat szerzni akkor, távolítsunk el minden olyan törölt bejegyzést véglegesen, amit nem szeretnénk, hogy szerepeljenek az új rendszerünkben. (Pl. ne maradjanak kukában törölt menüelemek, törölt cikk-szekciók, törölt cikk-kategóriák és törölt cikkek sem stb.)

Még mielőtt bele vágnánk egy komolyabb feladatba fontos, hogy legyen biztonsági másolatunk a fájlainkról és az adatbázisunkról. Ha ez meg van, akkor biztonságosan el is tudjuk kezdeni a migrálási folyamatot.

Megjegyzés: Aki rendszeresen használja a wamp-ot, az kezdhet a ötödik ponttól, mert addig csak a Wampserver telepítéséről és alapvető beállításairól esik szó. Aki pedig élesben akarja megcsinálni a migrálást, az szintén kezdhet a leírás ötödik pontjától. 

Töltsük le a Wampserver legújabb verzióját a program hivatalos oldaláról.

 1. Telepítsük, fel majd indítsuk el.(FONTOS! Ha be van kapcsolva az UAC a Windowsunk esetén, akkor kizárólag rendszergazdai módban futassuk a programot.)
 2. Konfiguráljuk be a Wamp-ot.

  Fontos beállítások:

  a, Display errors kikapcsolása. Ha nem szeretnénk, hogy a rendszerünk tele legyen szemetelve különféle hibaüzenetekkel, akkor ezt az opciót mindenképpen ki kell kapcsolnunk.

  Menjünk be a Wamp-ba (Bal egér kattintás az ikonjára), majd PHP azon belül PHP settings. Itt keressük meg a „display errors”-t és vegyük ki a pipát.

  b, max_execution_time idejének megnövelése. Hosszabb ideig tartó PHP műveletkor sokszor kevésnek bizonyul a 30 sec-es idő és ezt érdemes legalább a duplájára növelnünk.

  Menjünk be a Wamp-ba (Bal egér kattintás az ikonjára), majd PHP azon belül a php.ini. Majd a kereső segítségével keressük meg ezt a sort: max_execution_time. Ezt az értéket állítsuk 60-ra vagy a kívánt értékre.

  c, cURL bekapcsolása. Elengedhetetlen, ennek az opciónak a bekapcsolása, mivel e nélkül a jUpgrade nem tudja letölteni a szükséges fájlokat a szerverről.

  Menjünk be a Wamp-ba (Bal egér kattintás az ikonjára), majd PHP azon belül PHP extensions. Itt keressük meg a „php_curl”-t és aktiváljuk.

 3. Akeeba backup segítségével vagy hagyományos fájlmásolás, adattábla exportálás segítségével készítsünk egy másolatot az oldalunkról.
 4. Élesítsük a localhoston a lementett oldalunkat.
 5. Töltsük le és telepítsük fel a jUpgrade bővítményt.
 6. Ha eddig nem tettük volna, akkor kapcsoljuk be a Joomlánkban a Bővítmények, Beépülő-modulkezelőben a „System - Mootools Upgrade”-t.
 7. Indítsuk el a Komponsek között a jUpgrade-et.
 8. Jobb felső sarokban konfiguráljuk be a migrátorunkat.

  Global – Fontosabb beállítások

  Disztribúció – Joomla 2.5 –Beállíthatjuk, hogy milyen rendszerre szeretnénk migrálni.

  Target Directory – Beállíthatjuk, hogy melyik mappába történjen a migráció – az új rendszer telepítése.

  Prefix for old database – Az 1.5.x –es Joomlának a tábla előtagját adhatjuk meg, ha eltér az alapértelmezett „jos_” előtagtól.

  Prefix for new database - A 2.5.x –es Joomlának a tábla előtagját adhatjuk meg.

  Disable set_time_limit() – set_time_-limit függvény ki/be kapcsolása

  Skips

  Skip checks – Ellenőrzések ki/be kapcsolása

  Letöltés átlépése – Az új rendszer letöltésének átugrása

  Kitömörítés átlépése – Az új rendszer kitömörítésének ki/be kapcsolása.

  Skip templates copy – Templétek másolásának ki/be kapcsolása.

  Skip 3rd party extensions – Külső bővítmények migrálásának ki/be kapcsolása.

  FONTOS! jUpgrade nem minden külső bővítmény migrálását teszi lehetővé, az aktuális lista megtalálható a jUpgrade WIKI oldalán.

  Templates

  Keep original positions? – Eredeti sablonpozicíók megtartása.

  Debug

  Enable migration debug – Hibajelentés kérése, ha nem fut le a migrátor. Érdemes bekapcsolni.

  Enable Mootools version debug – Mootols verzió ellenőrzése.

  Miután beállítottuk a kívánt dolgokat, a mentés gombbal finalizáljuk a változtatásokat.

 9. Kattintsunk a MŰVELET INDÍTÁSA gombra és a jUpgrade elkezdi a rendszermigrációt.

  a, Ellenőrzés..

  b, Letöltés…

  c, Kitömörítés…

  d, Telepítés…

  e, Adatbázis migrálása…

  d, Templétek másolása…

  g, Média fájlok másolása..

  h, Külső bővítmények keresése, telepítése…

Ha minden hibátlanul zajlott, akkor egy „Joomla 2.5 Upgrade Finished!” feliratot kell kapnunk, alatta pedig az új oldalunk back és frontendes belépési elérhetőségeit.

Ezek után sikeresen migráltunk 1.5-ös rendszerünk 2.5-ösre. Az elkezdett migrálási folyamatot folytassuk a Joomla! 3.x-re történő migrálással a következő következő leírás segítségével: Joomla! 2.5 - 3.x migrálás lépésről lépésre

 

Felmerülhető hibaüzenetek:

 1. Mootools 1.2 not loaded. Please enable "System - Mootools Upgrade" plugin. – Nincs bekapcsolva a System - Mootools Upgrade plugin.
 2. 406: cURL not loaded – Nincs bekapcsolva a cURL.
 3. Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded – Alacsony a maximális execution time, meg kell növelni.
 4. Undefined property: stdClass::$timelimit – Ki kell kapcsolnunk a jUpgrade beállításai között a Disable set_time_limit() –et.
 5. A jUpgrade 2.5.1-es verziója nem támogatta a Joomla 2.5.4 fölötti verziókra való migrálást, ezért ilyen esetben javasolt magasabb verzió használata a bővítményből.
Bejelentkezés a hozzászóláshoz

sanya93 profilkép
sanya93 válaszolt a témára: #2 2013 jan. 17 15:33
Helló én végigcsináltam amit leírtál többször is de a Műveletek végrehajtása résznél meg áll a folyamat,nem történik semmi,hiába várok jó sok időt.j! 1.5.25 Mi lehet a hiba? Köszi
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #3 2013 jan. 17 16:01
Először frissítsd fel a 1.5.26-ig. Majd kapcsold be a Enable migration debug – Hibajelentés kérését és indítsd újra a migrációt. Ha megakad újfent, akkor írd le, hogy mit írt ki a hibakereső.
sanya93 profilkép
sanya93 válaszolt a témára: #4 2013 jan. 17 16:06
Köszönöm a gyors reagálást.
Az első hiba
Fatal error: Class 'JModelLegacy' not found in /home/nevem/web/jupgrade/installation/models/database.php on line 19

A második hiba és ez folyamatos tehát ezt dobja egymás alatt sokszor

Fatal error: jUpgrade::require_once() [function.require]: Failed opening required '/home/nevem/web/jupgrade/configuration.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /home/nevem/web/administrator/components/com_jupgrade/includes/jupgrade.class.php on line 88
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #5 2013 jan. 17 17:38
A leírás végén a Felmerülhető hibaüzenetek szekció alatt van egy alternatív migrálási mód. Javaslom, hogy próbáld meg avval.
sanya93 profilkép
sanya93 válaszolt a témára: #6 2013 jan. 17 20:49
A második módszerrel megáll már az elején az ellenőrzésnél.j! 1.5.26
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #7 2013 jan. 17 22:41
Mi a hiba pontosan?
sanya93 profilkép
sanya93 válaszolt a témára: #8 2013 jan. 17 23:16
Az a hiba hogy nincs hiba jelentés,tehát már az ellenörzéskor nem csinál semmit nem megy tovább.
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #9 2013 jan. 18 00:11
Skippeld a letöltés és az ellenőrzést is a beállításokban és így próbáld meg.
sanya93 profilkép
sanya93 válaszolt a témára: #10 2013 jan. 18 10:25
Valami gond van az oldallal,most lementettem az egészet és localhost-on tesztelem,az admin rész bejön de a front oldal csak fehér lap,cinfig fájlt is jól beállítottam,lehet ez az oka a jupgrade müködésének.
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #11 2013 jan. 18 10:48
Próbálj sablont váltani.
sanya93 profilkép
sanya93 válaszolt a témára: #12 2013 jan. 18 11:01
nincs változás már játszottam a htaccessel az sh404sef ki be kapcsolással a letöltés átugrással odáig jutottam hogy megcsinálja a jupgrade mappát benne a j!2.5 -el de a régi oldalról nem visz át semmit.A jupgrade megáll a művelet végrehajtásánál és csak dobja ezt a hibát [undefined] [undefined]
Bocs hogy rabolom az idődet de muszály lenne áttérnem mert a tárhelyen is frissítenek és már egyre több minden romlik el az oldalon az elavultság miatt. carpinfo.hu az oldal
richard33 profilkép
richard33 válaszolt a témára: #13 2014 jan. 24 16:47
Ha már minden fut a jpgrade könyvtáron belül, akkor mit kell még tenni, hogy az átkerüljön a főmappába? Ha simán felülírtam a főmappát a jupgrade mappával, akkor kiakadt mindenféle hibával....vagy van más megoldás?
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #14 2014 jan. 24 20:00
Ha végeztél a migrálással, akkor csinálhatsz az új verziódról egy biztonsági másolatot az Akeeba Backuppal, majd törölheted a tárhelyeden lévő fájlokat, utána a backup felhasználásával telepítheted a gyökérbe az új verziót. A régi nem javasolt felülírni, mert teljesen más a két verzió struktúrája.