A Joomla! alapszolgálatatásit különböző bővítmények segítségével tudjuk bővíteni, amelyek a Joomla! Bővítménytárban (JED) helyezkednek el tematikusan kategorizálva.

A letöltött bővítményeket négyféleképpen tudjunk feltelepíteni a Joomla! rendszerünkre:

1. Telepítés webről

Alapesetben a Bővítmények -> Bővítménykezelő menüpontban felajánlja a rendszer (egy kék keretben), hogy aktiváljuk a Telepítés a webről funkciót (Megjegyzés: Ezt kézzel is megtudjuk tenni, ha engedélyezzük Beépülőmodul-kezelőben a Telepítő – Telepítés a webről beépülőmodul.)

Amint aktiváltuk egy új füllel bővül a Bővítménykezelőnk, amely segítségével úgy böngészhetünk a Joomla! bővítmények között, mint egy Google vagy egy Windows áruházban. Itt a kiválasztott bővítményt, ha nem fizetős, vagy nem kötött regisztrációhoz, azt azonnal telepíthetjük.

2. Csomagfájl feltöltése

Telepíthetjük a bővítményeinket úgy nevezett hagyományos módon is. Minden egyes bővítmény egy ZIP formátumú fájl, amelyet be kell tallóznunk a Bővítmények -> Bővítménykezelő menüpontban található Csomagfájl feltöltése fülben.

3. Telepítés könyvtárból

Lehetőség van arra, hogy kitömörítsük az adott bővítményt egy mappába és azt felmásoljuk a tárhelyünkre. Ilyenkor a Bővítmények -> Bővítménykezelő menüpontban található Telepítés könyvtárból fülben meg kell adunk, a felmásolt mappánk relatív útvonalát.

4. Telepítés URL-címről

Ha tudjuk az adott bővítmény telepítőcsomagjának elérhetőségét, akkor lehetőségünk van a Bővítmények -> Bővítménykezelő menüpontban található Telepítés URL-címről fülben ezt megadni és hivatkozásként telepíteni.