A Joomla! 2.5-ös sorozatának támogatási ideje 2014. december 31-én véglegesen megszűnt, amely gyakorlatban annyit jelent, hogy a Joomla! fejlesztőcsapata a továbbiakban nem biztosít a Joomla! 2-es sorozatához javítócsomagokat. Ennek következménye, hogy a 2.5 és ez alatti verziójú  Joomla! tartalomkezelő-rendszerek üzemeltetésének biztonsági kockázata megnőtt, ezért célszerűbb mihamarabb frissíteni a legutolsó verzióra.

A Joomla! rendszer 2.5-ös verzióról 3.x-re való frissítése egy úgynevezett mini-migráció, amelynek folyamata a Joomla! frissítések nevű bővítményen keresztül történik. Ennek oka, hogy a két verzió között nem történtek olyan mértékű fejlesztések, amelyek indokolnák, az előző generációváltásokban tapasztalt adatmigrációs folyamatok végrehajtását.

Alapesetben (haladóknak) maga a migráció - a biztonsági mentés elvégzése, a külső fejlesztők által készített bővítmények Joomla! 3.x-el való kompatibilitási vizsgálata, valamint az éles tárhely a Joomla! 3.x futtatásához szükséges verziók meglétének ellenőrzése után - elvégezhető közvetlenül  az éles tárhelyen is. Ebben a leírásban részletesebben foglalkozunk magával a migrációs folyamattal, amely segítségével, kezdő Joomla! felhasználók is egyszerűen elvégezhetik a tartalomkezelő rendszerük frissítését.

Migrálási környezet beállítása

  1. Készítsünk egy biztonsági másolatot jelenlegi 2.5-ös Joomla! oldalunkról. Ezt megtehetjük
    • a fizikai fájlok átmásolásával és az adatbázis táblák PhpMyAdminból való exportálásával
    • automatizált szoftverek segítségével pl. Akeeba Backuppal (JAVASOLT)
  2. Ellenőrizzük, hogy tárhelyünk eleget tesz-e a Joomla! 3.x futtatásához szükséges feltételeknek.
  3. Hozzunk létre egy új adatbázist (és egy új felhasználót) a biztonsági másolat használatához.
  4. Hozzunk létre egy tesztoldalt az előzőleg lementett biztonsági másolatunkból, az alábbi helyek egyikén:
    • tárhelyünk egy aldoménja
    • tárhelyünk egy alkönyvtára
    • saját gépünk virtuális fejlesztői környezete pl. EasyPHP, Wampserver, LAMP, XAMPP segítségével (JAVASOLT)
    • egy ideiglenes dóménen
  5. A teszt oldalon frissítsük fel az alaprendszerünket a legutolsó Joomla! 2.5-ös verzióra, ha eddig ezt nem tettük volna meg (jelenleg 2.5.28).
  6. Ellenőrizzük, hogy a legutolsó adatbázis sémával rendelkezünk a 2.5.28-as verzió esetén: Bővítmények -> Bővítménykezelő -> Adatbázis. Ha a séma nem naprakész, akkor nyomjuk meg a Javítás gombot.

Bővítmények felmérése

  1. Meg kell vizsgálnunk minden egyes feltelepített külső fejlesztő által készített bővítményt, hogy rendelkezik-e Joomla! 3.x kompatibilitással.
  2. Látogassunk el a fejlesztők weboldalára és ellenőrizzük, a bővítmények kompatbilitását és verzióját.
    • Ha olyan bővítményt használunk, amelynek befejeződött a fejlesztése és nem frissül tovább, azt távolítsuk el a Bővítmények -> Bővítménykezelő-> Kezelés fülön. Itt érdemes mindig csomag típusra keresni és azt eltávolítani, mert sok komponenssel együtt telepítődnek fel modulok és beépülőmodulok is egyszerre.
    • Ha olyan bővítményt használunk, amelynek még nincs Joomla! 3-al kompatibilis verziója, de folyik a fejlesztése, akkor azt inaktiváljuk a bővítménykezelő segítségével.
    • Ha olyan bővítményt használunk, amely nem a beépített telepítőrendszert használja, akkor azt a bővítménykezelőn keresztül frissítsük fel.
    • Ha olyan sablont használunk, amely nem kompatibilis a Joomla! 3.x-el, akkor a migrálást egy alapértelmezett sablonnal végezzük el.

Átlépés Joomla! 3.x-re

Miután elvégeztük a szükséges frissítéseket és eltávolítottuk a Joomla! 3-al inkompatibilis bővítményeket, neki is foghatunk magának a frissítési műveletnek:

  1. Lépjünk be a Webhely -> Globális konfiguráció -> Kiszolgáló fülre, majd a hibajelentést állítsuk maximumra, majd mentsük az új beállításunkat.
  2. Lépjünk be a Bővítmények -> Beépülőmodul-kezelőbe, majd keressük meg, a bal oldalon található szűrő segítségével az Emlékezz rám beépülőmodult, majd tiltsuk le az állapot oszlopban található zöld pipa ikonra való kattintással. (Megjegyzés: Amennyiben valamilyen oknál fogva, nem tudjuk letiltani a beépülőmodult, abban az esetben lépjünk be az FTP-re, majd keressük meg a /../plugins/system/remember struktúrában található remember.php fájlt, és nevezzük át.)
  3. Ajánlott, de nem kötelező: Fixáljuk az assets táblát. Mint láthatjuk, ez néhány kattintás.
  4. Lépjünk be a Komponensekben található Joomla! frissítések bővítményre (Itt bizonyosodjunk meg, hogy a Joomla! nem talál újabb frissítést, ha igen, akkor frissítsük). Kattintsunk a jobb oldalon található Beállítások gombra.
  5. A frissítések szervere beállításnál válasszuk ki a Rövid távú támogatás opciót, majd kattintsunk a Mentés & bezárás gombra.
  6. Ez után látható lesz a jelenlegi használt és az elérhető legfrissebb Joomla! verzió, valamint egy frissítési hivatkozás.
  7. Ha nem jelenik meg a frissítés, akkor lépjünk a Bővítménykezelő -> Frissítés fülre, és itt nyomjuk meg a Gyorsítótár kiürítése gombot az eszköztárban. Most már meg kell jelennie a Joomla! 3 frissítésnek.
  8. Ha biztosak vagyunk benne, hogy kikapcsoltuk az Emlékezz rám beépülőt és készítettünk biztonsági másolatot az oldalunkról, akkor lépjünk tovább a következő pontra, akkor nyomjuk meg a meg a Frissítés telepítése gombot.
  9. Ha minden jól ment, akkor egy teljesen új adminisztrátor oldali felhasználói felületet fogunk kapni.
  10. Töröljük a Gyorsítótárat.
  11. Lépjünk a Bővítmények -> Bővítménykezelő -> Adatbázis menüre, majd nyomjuk meg a Javítás gombot.
  12. Lépünk be a Bővítménykezelőben található Felfedezés menübe, majd nézzük meg, hogy találunk-e további bővítményeket telepítésre.
  13. Kapcsoljuk vissza a bővítménykezelőben az Emlékezz rám beépülőmodult. (Megjegyezés: Amennyiben átneveztük a remember.php fájt, most nevezzük azt vissza.)
  14. Lépjünk a felhasználói felületre, és ellenőrizzük a megjelenést.
  15. Lépjünk be a Tartalom -> Cikk-kezelő -> Beállítások gomb -> Szerkesztési elrendezés fülre, majd állítsuk be Előzmények mentése opciót Igenre. (Opcionális)
  16. Telepítsük az új sablonunkat vagy az új bővítményeinket.
  17. Teszteljünk le mindent, majd készítsünk egy biztonsági másolatot.

Élesítsük a Joomla! 3.x oldalunkat

  1. Távolítsuk el az éles tárhelyünkről a régi 2.5-ös Joomla! oldalt. (Fájlok törlése, adatbázisban tárolt régi táblák törlése)
  2. Telepítsük fel az új rendszert, az előbb készített biztonsági másolat segítségével.
  3. Teszteljünk.
  4. Lépjünk be a Webhely -> Globális konfiguráció -> Kiszolgáló fülre, majd a hibajelentést állítsuk újra alapértelmezettre, majd mentsük az új beállításunkat.

Javasolt eszközök

  • Akeeba Backup a biztonsági másolat készítéséhez
  • Akeeba Kickstart az biztonsági másolatból való visszaállításhoz
  • ACL Manager segítségével pár kattintással fixálhatjuk az assets táblát