Joomla! weboldalunk elkészítését célszerű olyan környezetben elkezdenünk, amelyen keresztül közvetlenül menedzselhetjük a Joomla! rendszerünk fájljait, valamint közvetlenül hozzáférünk a rendszert futtató virtuális fejlesztői környezet beállításaihoz.

A legoptimálisabb megoldás az, ha ezt a saját gépünkön alakítjuk ki. A Joomla! telepítésének előkövetelményei alapján szükségünk van egy webkiszolgálóra egy adatbázis-kiszolgálóra és egy PHP futtató környezetre. Ahhoz, hogy ne kelljen, az összes összetevőt külön-külön telepítünk, ezért keresnünk kell egy kész WAMP csomagot, amely tartalmazza a Joomla! futtatásához szükséges szoftvert. (*WAMP - Windows, Apache, MySQL, és PHP kezdőbetűiből álló rendszer).

A Windows operációs rendszereken az egyik legelterjedtebb megoldása a Wampserver. Sajnos a fejlesztők elég sok szolgáltatást leegyszerűsítettek az utolsó kiadásban, így ha olyan környezetet szeretnénk használni, amelynek az összetevői modulárisan cserélhetőek, akkor célszerű az EasyPHP 14. verzióját alkalmaznunk. Maga a modularitás azért előnyös, mert segítségével bármikor lecserélhetjük a rendszerünk összetevőit egy telepítő csomag futtatásával, például könnyedén módosíthatjuk szerverünk aktuális PHP verzióját stb. (Megjegyzés: 2015-től évi 10$-os klubtagság ellenében bővíthetjük az EasyPHP fejlesztői környezetet további modulokkal.)

EasyPHP telepítése és gyorsindítója

A telepítéshez látogassuk el az EasyPHP weboldalára, majd válasszuk ki a legfrissebb Develop verziót, végül töltsük le a számítógépünkre. A letöltött futtatható állományt telepítsük a számítógépünkre.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 01 - Joomla! Magyarország

A telepítést követően jobb oldalt, alul az óra mellett, meg fog jelenni egy kis E-betűs ikon, amely azt jelzi, hogy már fut a fejlesztői környezetünk.

Ha az ikonra a jobb egérgombbal kattintunk, akkor előhívhatjuk a gyorsindítót:

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 02 - Joomla! Magyarország

1. Help - Segítség a program használatához
2. Log Files - A fejlesztői környezet összetevőinek (Apache Error, Apache Acces, MySQL Error, EasyPHP) naplóbejegyzéseit tekinthetjük meg.
3. Configuration - A fejlesztői környezet összetevőinek (EasyPHP, Apache, PHP, MySql, PhpMyAdmin) rendszerbeállításait érhetjük el.
4. Explore - A fejlesztői környezetben található fájlstruktúráját nyitja meg fájlkezelőben.
5. Administrator - A fejlesztői környezet kezdőlapját érhetjük el. (http://127.0.0.1/home/)
6. Local Web - A fejlesztői környezetben található fájlstruktúráját nyitja meg az alapértelmezett böngészőben.
7. Restart - Fejlesztői környezet újraindítása.
8. Stop - Fejlesztői környezet megállítása.
9. Exit - Kilépés a fejlesztői környezetből.

EasyPHP főoldala

A tesztkörnyezet gyorsindítóján az Administrator opciót kiválasztva vagy a http://127.0.0.1/home címet beírva a böngészőnkben érhetjük el az EasyPHP főoldalát.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 03 - Joomla! Magyarország

1. A fejlesztői környezethez tartozó információkat találhatjuk itt pl. verziószám, nyelv stb.
2. A fejlesztői környezet főbb összetevőit és azok verziószámait tekinthetjük meg. A verziószámok előtti kis fogaskerék ikonokra, ha rámutatunk, akkor az adott komponens főbb információit jeleníti meg a rendszer.
2.1 APACHE

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 04 - Joomla! Magyarország

 1. Parameters - A fejlesztői környezet elérési címe és portja.
 2. EasyPHP Folder - A fejlesztői környezet telepítési mappája.
 3. Configuration File - APACHE konfigurációs fájl megnyitása (display), időzóna és elérhető port módosítása (modify).
 4. Log Files - APACHE error log és acces log megjelenítése.

2.2 MYSQL

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 05 - Joomla! Magyarország

 1. Default Parameters - Felhasználói név, jelszó, hosztnév megjelenítése
 2. Data Folder - MYSQL telepítési adatmappája.
 3. Configuration File - MSQL konfigurációs fájl megnyitása (display), alapértelmezett tárolási motor módosítása (modify).
 4. Log File - MYSQL log megjelenítése.

2.3 PHP

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 06 - Joomla! Magyarország

 1. Version - Aktuális PHP verzió kiíratása, PHP verzió váltása (change)
 2. Configuration File - PHP konfigurációs fájl megjelenítése, maximális feldolgozási idő, hibajelentés valamint a maximálisan feltölthető fájlméret módosítása (modify).
 3. Parameters - PHPinfo lekérése (configuration), PHP kiterjesztések megjelenítése (extension)
 4. Credits - Készítők névsorának megjelenítése.

3. Álnevet adhatunk a projektjeinkhez. (add an alias)
4. Feltelepített modulok listája, és közvetlen elérése (open).
5. Projektjeink kilistázása.
6. PHP kódtesztelő.

EasyPHP alapbeállítások

A Joomla! telepítése elvégzése előtt célszerű az EasyPHP fejlesztői környezetünkön pár finombeállítást eszközölnünk, a gördülékenyebb használathoz.
1. Lépjünk be a fejlesztői környezetünk kezdőlapján található MYSQL beállításaiba, majd módosítsuk (modify) a konfigurációs fájlt (configuration file). Itt az alapértelmezett tárolási motor állítsuk INNODB típusra, végül mentsük a Save gombbal a módosításainkat.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 07 - Joomla! Magyarország

2. Lépjünk be a fejlesztői környezetünk kezdőlapján található PHP beállításaiba, majd módosítsuk (modify) a konfigurációs fájlt (configuration file). A maximális feldolgozási időt (max execution time) állítsuk 60-as értékre, valamint a maximálisan feltölthető fájlméretet (upload max filesize) növeljük meg 10M értékre, végül mentsük a Save gombbal a módosításainkat.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 08 - Joomla! Magyarország

EasyPHP összetevők frissítése/telepítése

Mivel a fejlesztői környezet moduláris felépítésű, így tetszés szerint tölthetünk le, vagy frissíthetjük a már meglévő összetevőinket, ha megvásároltuk a 10$-os évi tagságot. Itt nem kell mást tennünk, mint ellátogatnunk az EasyPHP weboldalára, ki kell fizetnünk az éves előfizetést, amely megléte után a devserver menüpontból ki tudjuk választani, majd letudjuk tölteni a nekünk szükséges kiegészítőket.
A downloads almenüpontban az EasyPHP főverzióit találjuk, a components almenüpont alatt különböző PHP verziókat, még a modules almenüpont további kiegészítő szolgáltatásokkal ruházhatjuk fel a webszerverünk, például tartalomkezelő rendszerekkel vagy webáruházakkal. A kívánt kiegészítést hozzáadása nagyon egyszerű, mivel csak egy futtatható állományt kell feltelepítünk, amely azonnal beépül a fejlesztői környezetünkbe.

Joomla! telepítése EasyPHP modulként (fizetős)

1. Ha rendelkezünk tagsággal, akkor lépjünk az EasyPHP főoldalára, majd keressük meg a Modules kiírás mellett a recommended modules hivatkozást, vagy navigáljunk el az EasyPHP modul letöltési oldalára.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 09 - Joomla! Magyarország

2. Itt válasszuk ki a Joomla! CMS modult, majd kattintsunk a szürke download and install hivatkozásra.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 10 - Joomla! Magyarország

3. Itt keressük meg a Blog/CMS kategóriában a Joomla! rendszert, majd kattintsunk a leírás alatt található szürke verziószámra. Az új oldalon válasszuk ki a zöld téglalap alatti download only hivatkozást, végül mentsük le a fájlt.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 11 - Joomla! Magyarország

4. Telepítsük a futtatható állományt, majd lépjünk újra be a fejlesztői környezetünk főoldalára (http://127.0.0.1/home).

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 12 - Joomla! Magyarország

5. Ha mindent jól csináltunk, akkor a modulok között meg fog jelenni a Joomla! rendszerünk, amelyet két gomb segítségével adminisztrálhatunk. A back office gomb megnyomásával a Joomla! adminisztrátori oldalára juthatunk még a front office gomb megnyomásával a Joomla! felhasználói oldalára juthatunk. A belépéshez szükséges felhasználói név és jelszó párost a rendszer automatikusan kigenerálta nekünk. Ennek a lekérésére mutassunk rá a Joomla! verziójának kiíratása melletti kérdőjelre.

EasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 13 - Joomla! MagyarországEasyPHP - Virtuális fejlesztői környezet a gépünkön - 14 - Joomla! Magyarország

A telepítő többszöri futtatásával további Joomla! rendszerek telepíthetőek.
A nem kívánt rendszer eltávolításához, keressük meg az EasyPHP telepítésének a helyét (C:\Program Files (x86)\EasyPHP-DevServer-14.1VC11), majd ott válasszuk ki modules almappát, ahol csak törölnünk kell a megfelelő azonosítójú Joomla! mappát. Az azonosító pontos lekérdezéséhez hasznájuk az 5-ös pontban ismertetett módszert (kérdőjel gomb).

Joomla! telepítése hagyományos úton

1. Hozzunk létre egy új (al)mappát a fejlesztői környezetünkben, például a projects mappán belül. Ehhez keressük meg a jobb oldalon az óra mellett az EasyPHP gyorsindítójának ikonját, majd kattintsunk a jobb egérgombbal az Explorer funkcióra, vagy keressük meg az EasyPHP telepítési helyét kézzel, és ott lépjünk be a data localweb almappájába, ahol létre tudjuk hozni a kívánt új (al)mappát (Alapesetben az elérési út: C:\Program Files (x86)\EasyPHP-DevServer-14.1VC11\data\localweb).
2. Töltsük le a legfrissebb Joomla! verziót a számítógépünkre.
3. Csomagoljuk ki az 1-es pontban létrehozott új mappába a tömörített telepítő csomagot.
4. Kérjük le böngészőben a fejlesztési környezetünk mappastruktúráját a http://127.0.0.1 címen, majd lépjünk be az újonnan létrehozott mappába, és kezdjük meg a Joomla! rendszer hagyományos telepítését. 

 
Bejelentkezés a hozzászóláshoz

boy profilkép
boy válaszolt a témára: #2 2015 szept. 14 19:42
Feltelepítettem a webservert, de amint látom, közben minden modul, komponens letöltése fizetős lett...
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #3 2015 szept. 14 20:35
Ez nem csak a frissítésekre vonatkozik ez a 10$/év?
boy profilkép
boy válaszolt a témára: #4 2015 szept. 15 09:49
Ahogy elnézem nem. Minden cuccot lehet egyenként fizetni (joomla modul 2 dolcsi), vagy bejelenkezés után tölteni. Bejelentkezni csak az éves díj befizetése után kapott jelszóval lehet. Végül is nem nagy cucc pl. joomlát telepíteni 'normálisan', de nekem szükségem lenne régebbi php verziókra is.
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #5 2016 jan. 06 16:29
Igen, tehát ha nem megfelelő neked az aktuális összetevők verziója stb., akkor 10$/évi előfizetéssel le tudod tölteni a többi verziót. Úgy látom egyébként, hogy ez tavaly lett bevezetve, amikor a cikk íródott, akkor minden modul még ingyenes volt.
csezo profilkép
csezo válaszolt a témára: #6 2016 jan. 07 12:50
WAMP server??
www.wampserver.com/en/
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #7 2016 jan. 07 13:12
Az EasyPHP azért professzionálisabb, van hozzá csomó olyan kiegészítő, amely a Wampserverből hiányzik, csak ugye amikor a cikk íródott ezek ingyenesek voltak, és tavaly váltottak a 10$/éves előfizetéses rendszerre, amelyet boy is nehezményezett.
csezo profilkép
csezo válaszolt a témára: #8 2016 jan. 07 14:45
annyiért meg tárhelyet lehet már bérelni...
De az is járható, ha virtualboxba felteszel egy linux szervert, feltolod rá az Apache2 -t, a MariaDB-t, phpmyadmin, és akkor igen hasonló környezetben dolgozhatsz, mintha valós tárhelyen futna