Az elmúlt héten sokan tapasztalhattuk, hogy nem a megszokott számozással érkeztek a Joomla! kiadások, hanem egy nagyobb ugrással. De, mi is történt valójában? 

Amint azt megszokhattuk, a Joomla! javító kiadások verziószáma egyel szokott növekedni egy-egy új verzió megjelenésekor.

A beütemezett Joomla! 3.1.2-es kiadásnak a múlt héten kellett volna megjelennie, de a kiadás előtt közvetlenül a Joomla! hibajavító csapat analizált egy újabb problémát az automatikus frissítő-rendszerben. A hiba a restore.php-ban jelentkezett, ami az aktuális frissítés megszakítását eredményezte a frissítési folyamat befejezése előtt. A probléma javítva lett a 3.1.3-as kiadásban, de ezt csak azok kapták meg, akik előzőleg már telepítették a Joomla! 3.1.2-es nem hivatalos kiadását.

A 3.1.2 javításai és a 3.1.3-ban javított fájl együttesen került publikus kiadásra a Joomla! 3.1.4-es verziójában. A kiadást követően újabb problémára derült fény, még pedig az új verzió egyes bővítmények esetén 500 hibába ütközött. Ennek javítását, végül egy ideiglenes javítás közzétételével oldották meg.

Ezt követően egy kritikus biztonsági problémát analizáltak a fejlesztők, amit a Joomla! 3.1.5 kiadásban orvosoltak, amely már tartalmazta a 3.1.4-ben jelentkező ideiglenes javítást is.

A kiadási ütemtervet követve Augusztusban az új rövid támogatottságú Joomla! verzió első publikus bétája kerül kiadásra a Joomla! 3.2 személyében.