A Google Summer of Code egy 2005 óta futó rendezvény, aminek a keretén belül arra ösztönzi a tanulókat a Google, hogy kapcsolódjanak be mentori felügyelet alatt, egy-egy nyílt forrású projekt fejlesztésébe. 

Új fejlesztések kerülnek a Joomla!-ba a Google Summer of Code 2013 keretein belül - Joomla! Magyarország

A programban résztvevő egyetemistáknak hatalmas fejlődési lehetőséget szokott nyújtani, mindamellett munkájukat ösztöndíjjal is jutalmazzák. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is be lehetett kapcsolódni a Joomla! fejlesztésébe a GSoC 2013 keretein belül. A meghirdetett fejlesztési ötletekből idén 9 indult el és megvalósulások esetén részei lesznek a Joomla! 3.2-es alaprendszernek.

1. Továbbfejlesztett űrlap mezők

Fejlesztő: Achal Aggarwal
Összefoglaló: Bevezetésre kerülnek a HTML5 alapú űrlap mezők, amik lehetővé teszik az új attribútumok létrehozását, az elavult attribútumok eltávolítását, valamint hozzáadásra kerül egy új űrlap elem a JFormFields.
 

2. Felhő alapú tárolási AP-ik támogatása

Fejlesztő: Alex Marin
Összefoglaló: Ennek a projektnek a célja, hogy támogatást nyújtson három felhő alapú tárolási rendszerhez: az Amazon S3-hoz, Google Cloud Storage-hoz és a Rackspace Cloud Files-hoz.
 

3. Javascript konvertáció MooTools-ból jQuery-be

Fejlesztő: Ashan Fernando
Összefoglaló: A Joomla! 3 bevezetésekor az alaprendszer részévé vált Twitter által fejlesztett Bootstrap és a jQuery nevű Javascript keretrendszer. A korábbi Joomla! verziók alapértelmezetten a MooTools JavaScript könyvtárat használták. Az új verzió, mind a kettő JavaScript könyvtárat használja és ez sok esetben ütközéseket szokott okozni a felhasználó által használt JavaScript szolgáltatásokban. A projekt célja, hogy csökkentse a Joomla! MooTools függőséget avval, hogy az alapvető kódokat jQuery alapúvá alakítják át.
 

4. com_services komponens létrehozása a felhasználói oldalon történő adminisztrációhoz

Fejlesztő: Buddhima Wijeweera
Összefoglaló: A Joomla! CMS-ben jelenleg a beállítások nagyon nagy része csak az adminisztrátori oldalon érhető el és ez a kezdő Joomla! felhasználóknak sokszor szokott problémát okozni. Ez a fejlesztés lehetővé tenné, hogy az adminisztrátori oldalon található főbb beállítások elérhetők legyen a felhasználói oldalon is.
 

5. Modul modernizáció

Fejlesztő: Lasindu Charith
Összefoglaló: A Joomla! modulok nagyon könnyű és rugalmas kiterjesztések. A projekt célja, hogy modernizálja ezeket a bővítményeket új fejlesztések hozzáadásával, amik javítani fogják a funkcionalitást és a kezelést.
 

6. Új médiakezelő létrehozása a Joomla 3-hoz

Fejlesztő: Nguyen Tran Quan
Összefoglaló: A projekt célja, hogy létrejöjjön egy új médiakezelő komponens, mivel a jelenlegi nagyon korlátozott és elavult. Az új verzió fő fejlesztési iránya egy olyan MVC alapú bővítmény készítése, ami maximálisan kielégíti a felhasználói igényeket, evvel is javítva a használhatóságot és a funkcionalitást
 

7. Továbbfejlesztetett Joomla! felhasználó oldali szemantika és hozzáférhetőség

Fejlesztő: Pruteanu Alexandru
Összefoglaló:  Ez egy Joomla! CMS és JPlatform alapú projekt, ami hatalmas lépést jelent mindazoknak, akik egy szemantikus, és felhasználóbarát oldalt szeretnének szabályos HTML kóddal, és azoknak, akik egy standard és könnyű módszert szeretnének arra, hogy specifikus szemantikákat generáljanak külső oldalakhoz, mint amilyen a Facebook és a Google Rich Snippets.
 

8. Projektnév: WebDriver rendszerteszt

Fejlesztő: Puneet Kala
Összefoglalás: Az automata rendszertesztek segitik a CMS tesztelését azzal, hogy automatikusan futtatják a Joomla-t egy böngészőből, menü opciókat választanak, és ellenőrzik az eredményeket. Jelenleg a legtöbb rendszerteszt a mára már elavult Selenium RC programban iródott. Ez a projekt a jelenlegi Webrdiver alapjaira fog épülni, és megnöveli a lefedettséget, hogy a CMS nagyobb részét foglalja magában.
 

9. Továbbfejlesztett sablonkezelő a Joomla 3-hoz

Fejlesztő: Ram Tripathi
Összefoglalás: A sablonkezelő szerves része a CMS-rendszernek, ami lehetővé teszi a felhasználók számára a weboldaluk testreszabhatóságát. Fontos, hogy a rendszer egyszerű és átlátható legyen, hogy azok a felhasználók is egyszerűen tudják kezelni, akik nem jártasak a programozásban. A Joomla! sablonkezelőjébe nem került nagyobb fejlesztés az 1.5-ös verzió óta, így időszerűvé vált, hogy a kor követelményeinek megfelelően, újabb funkciókkal legyen a felruházva a rendszer, evvel is segítve a felhasználók és a fejlesztők munkáját.