Alapesetben a Joomla! sablonjaink nem rendelkeznek "okos" tulajdonságokkal. Egy grafikus elkészítette a dizájnt, egy programozó pedig elvégezte a programozási munkákat, és itt gyakorlatilag vége is szokott lenni a paraméterezhetőségnek.

De, mitől is "okos" egy Joomla! sablon? Például egy keretrendszer[1] alkalmazásával, amely olyan beállítási lehetőségeket biztosít az adminisztrációs felületen belül, amelyet egy alapsablon nem tartalmaz. Ilyen például a logó megjelenítése, a webes betűtípusok használata, az oldal színének beállítása, a modulpozíciók hozzáadása és konfigurálása, vagy a reszponzív[2] megjeleníthetőség. Ahhoz, hogy ezeket a funkciókat alkalmazhassuk, vagy nagyon jól kell programoznunk, és ismernünk kell a vezető technológiákat, vagy egy kész rendszert kell alkalmaznunk.

Egyik ilyen kész megoldás a Gantry keretrendszer, amelyet a RocketTheme nevű fejlesztőcsapat alkotott meg, és a mai napig az egyik legnépszerűbb a Joomla!-felhasználók körében. Létrehozásakor fontos szempont volt, hogy a felhasználók magas szintű programozási tudás nélkül is tudják módosítani az oldaluk struktúráját, valamint hogy egyszerűen bővíthessék ki további szolgáltatásokkal a weboldalukat. Ahhoz, hogy a fejlesztők ezt meg tudják valósítani, alapjaitól kezdve újra írták a keretrendszert. A mai kor igényeinek megfelelően teljesen moduláris felépítés kapott Twig-alapú sablonozás, valamint YAML-alapú konfiguráció alapokon. A rendszer felhasználói felületének kialakítását az SCSS/LESS támogatás, az építőelem és atom alapú modulrendszer pedig az oldal struktúrájának kialakítását teszi még egyszerűbbé.

A hagyományos Joomla! sablonoktól eltérően a modulpozíciók bővítése egyszerű „Fogd és vidd” alapú építőelem behúzással, a modulszekciók bővítése pedig YAML szintaxis alapú hozzáadással történik.A Gantry egyik legnagyobb erőssége a moduláris felépítés. Az ötös verziótól kezdve a Joomla! modulok beillesztése mellett, lehetőség van saját Gantry-s építőelemek és atomok használatára is.

Az építőelemek úgynevezett minialkalmazások, amelyek számos új funkciót biztosítanak az oldalunknak, többek között képeket, menüket, HTML tartalmakat jeleníthetünk meg a segítségükkel. Az atomok felhasználásával további Javascript keretrendszerekkel bővíthetjük az oldalunk tudását, vagy esetleg saját JS vagy CSS/SCSS fájlokat integrálhatunk az oldalunkhoz.Ezeknek a kiegészítőknek a használata hasonlóan a pozíciók a felépítéséhez, egyszerű „Fogd és vidd” technológián alapulnak, amely nagyban megkönnyi az adminisztrálásukat. Az építőelemekről itt, még az atomok használatáról itt olvasható bővebb információ.

Néhány szolgáltatás a sok közül:

  • Nyíltforrás: A MIT és a GP lincenc felhasználásával szinte mindenhol ingyenes használható.
  • Aktív közösségi támogatás: A fejlesztőkkel állandó kapcsolat tartható fent a Gitteren, a keretrendszer fájljai pedig szabadon elérhetőek a GitHubon.
  • Gyors és könnyű kezelés: Az alapoktól kezdve úgy tervezték, hogy a teljesítmény, és a hatékonyság legyen a fő szempont a keretrendszer megalkotásánál.
  • Vizuális menüszerkesztő: Segítségével még átláthatóbban lehet szerkeszteni és konfigurálni a Joomla! menüpontokat.
  • MegaMenu támogatás: Teljes szélességű, vagy hagyományos elrendezésű menüstílusok támogatása.
  • Elrendezéskezelő: Könnyen használható, "fog és vidd alapú" struktúrakialakítás.
  • Ajax-alapú adminisztráció: Segítségével még gyorsabb adminisztráció érhető el.
  • Korlátlan ismétlés/visszavonás: Új oldalelrendezés kialakításánál megkötés nélkül visszaléphetünk egy korábbi elrendezéshez.
  • Kifinomult beépített mezők: Ikonválasztó, képválasztó, betűtípusválasztó, és további beépített mezők használata.
  • SCSS\LESS támogatás: Dinamikus CSS összeállítás támogatása.
  • Sablonöröklés: Támogatott sablonok kész modulstruktúrájának öröklése/migrálása.
  • Építőelem-alapú rendszer: Az építőelemek és atomok segítségével még könnyebben kialakítható oldalstruktúra.
  • Twig-alapú sablonozás: Nagyban megkönnyíti a keretrendszer és az építőelemek bővítését/fejlesztését.
  • YAML-alapú konfiguráció: Az oldal modulszekciónak bővítése automatizálódott a YAML konfigurációs fájlok használatával.

Magához az keretrendszerhez jár egy Hydrogen nevű sablon. A sablon és a keretrendszer telepítése után kezdhetünk neki az oldalunk konfigurációjának.

Letöltés: http://gantry.org/downloads

Angol nyelvű dokumentáció: http://docs.gantry.org

Gantry keretrendszer alapú weboldalak: http://www.rockettheme.com/joomla/templates

Képek: 

Sablon stílusainak beállítása

 A sablon stílusának beállítása az adminisztrációs felület segítségével. 

Építőelem-alapú Joomla! sablon-keretrendszer

A bal oldalon látható különféle típusú építőelemek segítségével készíthető el az oldal struktúrája

Fejlett Gantry alapú menükezelő

A Gantry-alapú menükezelő segítségével további beállításokkal láthatjuk el az egyes menüpontjainkat, valamint ezekbe különféle modulokat és építőelemeket illeszthetünk

Különféle sémák készítése

Különböző elrendezésű sémákat készíthetünk az oldalainknak. Pl. a 404-es hibaoldalnak, a kikapcsolt állapotnak stb. 

[1]keretrendszer: Egy olyan szoftver, ami előre megírt szolgáltatásokat tartalmaz. Ezek a szolgáltatások könnyen, egyszerűen meghívhatók és használhatók, ami nagy segítséget jelent a programozók számára, hiszen nem kell nulláról megírniuk újra az egyes funkciókat.

[2]reszponzív: Manapság igen divatos fogalom. A mobilmegjelenítéssel egy időben robbant be a köztudatba. A technológia lényege, hogy nem kell minden eszközre elkészítenünk az oldalunk dizájnját, hanem egy dinamikus átméretezhetőség felhasználásával az adott weboldal optimalizáltan jelenítődik meg különböző képernyőméreteken.