Megnevezés: 4. magyarországi Joomla!Nap

Szervező: Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

Időpont: 2010. október 9-én, 10 órától (érkezés 9 órától)

Helyszín: A CEU Konferenciaközpont (1106 Budapest, Kerepesi út 87.)

Leírás:

Október második szombatja múlt el tegnapelőtt, ami az utóbbi években arról nevezetes, hogy ekkor szokott lenni a Joomla!Nap. Így volt ez idén is. A rendezvény helyszíne ezúttal is a CEU Konferencia Központ volt Budapesten. Ismét köreinkben üdvözölhettük Belgiumból Johan Janssenst, aki ezúttal magával hozta fivérét is.

A program 10 órakor vette kezdetét. A néhány szavas köszöntő után Tóth Tibor 30 perces előadásában rámutatott arra, hogy ma már nem csak a szöveg jelenti a tartalmat, hanem a képek is, és a videók is. A Joomla! alaprendszer e három tartalomtípus kezelésére nem kínál megoldást. Több és többféle bővítmény telepítésével át tudjuk ezt hidalni, viszont fel kell készülnünk arra, hogy a kiszemelt kiegészítők nem fognak tökéletesen integrálódni. Ezt a problémát a ZOO alkalmazásépítő használatával küszöbölhetjük ki. A ZOO saját keretrendszerrel rendelkezik, ami különféle alkalmazások futtatását teszi lehetővé. A ZOO erénye ugyancsak, hogy importálható a tartalom, ami ma már a CMS-ek egyik alapkövetelménye.

Röpke felfrissülés után Gombos Zsolt, az Online Marketing Akadémia társalapítója előadásában rámutatott, ha weblapunk felhasználóiról információkhoz szeretnénk jutni, akkor válasszunk egy webanalitikai rendszert a látogatottság méréséhez. A forgalomnöveléshez a Google AdWords- és a Facebook-hirdetéseket ajánlotta. Mérhetőség tekintetében az AdWords maximális, a Facebookon a konverziókövetés pillanatnyilag béta fázisban leledzik. Idén is lehetett előzetesen beküldeni weblapokat elemzésre. Ég és föld a különbség a tavaly és az idén beküldött webhelyek között. Meglepetés volt a számára, hogy milyen szuper dolgokat lehet kihozni a Joomlából.

Az ebédszünet utáni rész rövid élménybeszámolóval startolt. A J and Beyond 2010 nemzetközi Joomla! konferenciának, melyet május 30. és június 1. között rendeztek meg a németországi Wiesbadenben, négy magyar résztvevője is volt, akik számára felejthetetlen élmény volt, hogy személyesen ismeretségeket köthettek a globális közösség kiemelkedő egyéniségeivel. A J and Beyondnak akkora volt a sikere, hogy már készítik elő a jövőre Hollandiában megrendezésre kerülő konferenciát.

Tóth Tibor délutáni előadásában az elmúlt időszakban sorra megjelent sablonkeretrendszerekről beszélt. A fontosabb sablontervezők számára ezek a bővítményként telepíthető keretrendszerek 4-5 böngészőre optimalizálják az oldalakat, valamint a jobbak mobileszközökön is megfelelően jelenítik meg az oldalakat. A legtöbb sablonban a sok modulpozíció beépítése a 960 Grid rendszerrel válik lehetővé, mivel a 960 képpontnyi szélesség jól osztható 12-vel. Az igényesebb sablontervezők általában kiadnak egy ingyenes sablont a keretrendszerükhöz, mellyel a felhasználók megismerkedhetnek a keretrendszer nyújtotta lehetőségekkel, és az ingyenes sablon módosításával egyedivé tehetik az adott sablont. A keretrendszerek közül kiemelkedik a RocketTheme "Gantry" és a JoomlArt "T3" keretrendszere. E két rendszer a GPL licenc alatti terjesztésnek köszönhetően bárki számára szabadon hozzáférhető. Robert Gavick szintén belefogott a saját keretrendszer kifejlesztésébe, azonban a JoomlArttal egyeztetve áttért a T3 keretrendszerre, mert belátta, hogy csak az idejét pazarolja saját keretrendszere tökéletesítésére.

Újabb kávészünet után Johan Janssens, a Joomlatools egyik alapítója, a Joomla! 1.5 egykori projektvezetője vette kezébe a mikrofont. Röviden összefoglalta a Nooku múltját, bemutatta jelenét és vázolta jövőjét. A többnyelvű Joomla-weblapok építéséhez használható Nooku Content nagy tartalomszolgáltatók számára is kínál megoldást, ahol a fordítók teljesítményét is szeretnék tudni. A Nooku Framework tömörségére a Ninjaboard fórumot hozta fel példának: 85 %-kal kevesebb programkódra volt szükség hozzá. Így sok idő szabadul fel, amit a fejlesztők a bővítmények tulajdonságainak javítására fordíthatnak. Idén áprilisban a holland Joomla!Nap nagy eseménye volt a Nooku Fejlesztői Portál megnyitója, ahol a Nooku fejlesztésével kapcsolatos tartalomra és erőforrásokra lelhetünk. Ez év vége felé tervezik a Nooku Server indítását. A Nooku Server Joomla! 1.5 alatt futó, a Nooku keretrendszert igénylő kiszolgáló, ahol az akkor stabil Nooku-bővítményekhez lehet majd hozzájutni. Johan Janssens kiemelte, hogy a szabad szoftveres közösségekben az együttműködés a kulcsszó: versengés helyett össze kell fognunk. Az Ubuntu- vagy a Gnome-disztribúciójéhoz hasonló célokat tűztek ki.

Tom Janssens, Johan testvére tervezte a Joomlatools-projektek felhasználói kezelőfelületeit. A szöveges űrlapmezők színeinek CSS3-mal történő manipulálására felhozott egyszerű példája kiválóan szemléltette a stíluslapnyelv legújabb verziójában rejlő lehetőségeket. Megtudtuk tőle, hogy a Safari böngésző, valamint a Google Chrome legutóbbi fejlesztői kiadásai már támogatják a HTML nyelv 5-ös verzióját, és figyelmünkbe ajánlotta az Apple-com-on közreadott példákat.

Ez már a 4. magyar Joomla!Nap volt az idén ötödik születésnapját ünneplő Joomla! történetében. Idén ugyan kevesebben gyűltünk össze, de bízunk abban, hogy aki eljött, gazdagabb tudással tért haza, és jól érezte magát.