A Joomla 1.7 bemutatta az "egy kattintásos" frissítőt. Amikor működött, csodálatos volt. Sajnos azonban nem teljesített túl jól, amikor szembe kellett néznie a különböző hosting szituációkkal és különbözően konfigurált rendszerekkel. Sok ember inkább Nicholas Dionysopoulos Admin Tools-át használta frissítésre.

Boldogan jelentjük be, hogy a Joomla 2.5.4-hez egy új core komponenst adtunk hozzá, a Joomla! Update-et, amit Nicholas írt az Akeeba Backup, Kickstart és Admin Tools alapján szerzett tapasztalatai alapján. Miután feltelepítettük a komponenst, már használhatjuk is a következő kiadásra. Így aki frissít vele 2.5.4-re, utána frissíthet vele 2.5.5-re is.

Ezzel a komponenssel választhatunk, hogy a 2.5.x LTR kiadásokra szeretnénk frissíteni, vagy a 3.0.0 verzióra, miután az kijön szeptemberben. Lásd a részletekért a Beállítások részt.

A Joomla frissítési státusza még mindig a Vezérlőpulton lévő gyorsikonon látszik. Ha rákattintunk, az új Joomla Update komponensre fog vinni minket a régi oldal helyett. Ha van elérhető frissítés, azt egy listában fogjuk látni. A legtöbb ember a telepítés módját a fájlok közvetlen felülírásán fogja hagyni, de beállítható az FTP-n keresztüli felülírás is, ami lassabb, de nem enged közvetlen hozzáférést a fájlokhoz.

Új és fejlettebb frissítő rendszer a Joomla 2.5-ben 01

Mindössze annyit kell tennünk, hogy rákattintunk a Frissítés telepítése gombra. Szokás szerint erősen ajánlott biztonsági mentést csinálni a rendszerről egy frissítés előtt.

Ha friss a rendszerünk, egy üzenetet kapunk erről.

Új és fejlettebb frissítő rendszer a Joomla 2.5-ben 02

Aki szeretné, továbbra is frissítheti az oldalát a régi frissítőn keresztül a zip fájl feltöltésével vagy a kitömörített fájlok ideiglenes könyvtárba helyezésével. A részletekért lásd az alábbi oldalt:
http://docs.joomla.org/Upgrading_from_an_existing_version

Beállítások

A legtöbb felhasználónak nem kell semmit változtatni a beállításokon, de az új frissítő rugalmas lehetőségeket ajánl fel a frissítés terén. Ha a Beállításokra megyünk, megválaszthatjuk a frissítőszervert, ami meghatározza, melyik verzióra, vagy honnan frissítünk.

Új és fejlettebb frissítő rendszer a Joomla 2.5-ben 03

Long Term Support (ajánlott): Ez az alapértelmezett beállítás. Ez a 2.5.x LTR verzióra fog frissíteni a 3.0.0 helyett.

Short Term Support: Ez mindig a legújabb verzióra frissít, mint a 3.0.0. Sosem fog azonban alfa vagy béta verzióra frissíteni.

Testing: A Joomla tesztelő csapata használja ezt a megjelenésre váró verziók tesztelésére.

Egyéni URL: Ez az opció megengedi, hogy saját URL-t adjunk meg frissítőszervernek. Speciális csomagokra használható, mint a különböző nyelvek, vagy egyéni fejlesztések. Ha ezt választjuk, akkor ki kell töltenünk az Egyéni URL mezőt is.

Jelenlegi konfiguráció (nincs változás): Ez a beállítás az adatbázis tábláiban található URL-t állítja be frissítőszerverként.

Forrás: Joomla! Community