Kezdjük is a komoly valósággal, egy év alatt újabb 0,8%-ot esett az eddig sem túl acélos Joomla! piaci részedése, miközben a nagy konkurens, a Wordpress népszerűsége folyamatosan nő. A szűkülő piaci részedés elkerülhetetlen velejárója a folyamatosan csökkenő fizető felhasználói bázis, amely komoly fejtörést okoz a Joomla! bővítményfejlesztői között. Ilyen szempontból a tavalyi év mondható eddig a legkritikusabbnak, hiszen komoly összevonások történtek a Joomla! háza táján. Ebben a cikkben nem vizsgáljuk szűkülés miértjét, csak a folyamat következményeit.

Ahogy csökken a felhasználói bázis, úgy csökken a fizetett fejlesztők száma és ez rányomja a pecsétjét magára a Joomla! tartalomkezelő fejlesztésére is, hiszen a folyamatosan elhúzódó fő verziók kevés olyan újdonságtartalommal bírnak, amelyek elegendőek lennének a felhasználói bázis növeléséhez. Az alaprendszer mellett a Joomla! bővítménypiacon folyamatosan látszódnak zsugorodás következményei, amely csak mérsékelten pozitívak a jövőre tekintve, hiszen, ha nagy szereplők vonulnak ki a piacról, akkor egyre kevesebb potenciál marad arra, hogy a felhasználók továbbra a Joomla! mellett tegyék le a voksukat.

GavickPro

A 2007-ben Robert Gavick által alapított sablonklub sokáig a Joomla! sablonok élvonalában tartozott, de az elmúlt években már egyre kevésbé tudták finanszírozni a fejlesztőiket, így 2017-ben felvásárolta őket a JoomlArt.

Robert elköszönő posztja az alábbi hivatkozáson olvasható: https://www.gavick.com/blog/the-future-for-gavickpro
A JoomlArt CEO-jának bejelentése pedig a következő helyen: https://www.joomlart.com/blog/joomlart-acquires-gavick-com

JoomlaBamboo

A 2009-ben alapított sablonklub szintén sok Joomla! felhasználónak ismerős lehet, sajnos finanszírozási problémák miatt ők is az eladás mellett döntöttek, így 2017-ben szintén felvásárolta őket a JoomlArt.

iJoomla és JomSocial

Valószínűleg sokaknak nem kell bemutatni, a JoomSocialt, az egyik legprofesszionálisabb közösségépítő komponenst, és a fejlesztőcsapatát az iJoomlát, amelyet szintén felvásárolt tavaly a JoomlArt.

A JoomlArt CEO-jának bejelentése: https://www.joomlart.com/blog/joomlart-acquires-ijoomla-and-jomsocial

ProjektFork (ProjektKnife)

Tobias Kuhn vezető fejlesztő által létrehozott projektmenedzser bővítmény az egyik legjobb volt a maga kategóriájában. Tavaly év elején úgy nézett ki, hogy új lendületet vesz a projekt, és megújult néven tovább folytatódik a fejlesztés, de sajnálatos módon finanszírozási problémák miatt az év végén teljesen megszűnt a projekt.

uddeIM

Stephan Slabihoud által fejlesztett bővítmény szinte az egyetlen elérhető privát üzenőrendszer a Joomla! CMS bővítményei között. Sajnos tavaly már csak egy javítást jött ki a rendszerhez, és négy hónapja Stephan bejelentette, hogy megszűnik a bővítmény további fejlesztése.

Stephan üzenete: http://www.joomlapolis.com/forum/25-uddeim-plugin-and-component/238073-support-continues-for-joomla-3-x-branch-only

Virtuemart

A Virtuemart a Joomla! első számú webáruház komponense, amely még ma is hatalmas felhasználói bázissal büszkélkedhet. Közel másfél évvel ezelőtt a vezető fejlesztő Max Milbers bejelentette, hogy véget érnek a Virtuemart 3 sorozatának fejlesztései és valami új dologra (Virtuemart Wordpress verziójára) fognak összpontosítani. A bejelentés óta szerencsére a kiadások megjelenése nem állt meg, de továbbra sem lehet tudni, hogy milyen új irányra gondolt Max.

Max bejelentése: https://virtuemart.net/news/477-release-of-3-0-18-connecting-the-loose-ends

Kunena

Gyakorlatilag az egyetlen natív fórum motor a Joomla! tartalomkezelőhöz. Matias Griese vezető fejlesztő három évvel ezelőtt a RocketTheme csapathoz történő csatlakozása után a Kunena fejlesztései látványosan lecsökkentek.

Frissítés:

 

Shape5

A 2007-ben alapított sablonklub többszáz sablonnal és megannyi egyedi bővítménnyel rendelkezett, finanszírozási problémák miatt 2018-ban az eladás mellett döntöttek, amelyet szintén a JoomlArt sablonklubb vásárolt fel.

DTH Development

A DTH Development 2006 óta az egyik legfontosabb fejlesztőcsapat volt a Joomla időpontfoglalási bővítmények között. A megváltozott piaci körülményekre hivatkozva 2018-ban befejezték a bővítmények fejlesztését, amelyeket végül a JoomlArt vásárolt fel.

Nektek mi a véleményetek Joomla! bővítménypiac átrendeződésésről, valamint tudtok-e még valamilyen fontosabb bővítmény megszűnéséről?