Joomla 1.5 - Egy korszak végeTöbb mint négy év szolgálat után "eltávozott" a Joomla 1.5-ös verziója. Ez a kiadás volt az, ami oly népszerűvé tette ezt a rendszert és vált több millió felhasználó kedvencévé.

De, az idő nem állhatott meg. A következő verzió nagyon döcögősen indult, tudható ez annak, hogy számos fejlesztő kivált a projektből, ráadásul a konkurens rendszerek már jóval felülmúlták az akkori verziót több szempontból is.

Szerencsére két évvel ezelőtt sikerült rendezni a sorokat és megújult erővel elkezdődött az új 1.6-os verzió fejlesztése. De a nagy sietségnek ára lett. Az új funkciók mellett olyan gyermekbetegségek tűntek fel, amit 1.5-ös verzió nem tartalmazott és ennek a felhasználók hangot is adtak.

Ennek árnyékában hat hónap múlva kiadásra került egy új verzió az 1.7-es, ami néhány új fejlesztessél felvértezve orvosolta az előző verzió programozási problémáit. Ez a kiadás annyira sikeres lett, hogy elnyerte tavaly a legjobb CMS díját a Packt kiadó gondozásában.  

Ezt követően hat hónapra rá kijött az új, hosszú távú támogatottságot élvező 2.5-ös verzió, ami méltó folytatása több szempontból is a sokak által kedvelt 1.5-ös verziónak. A Joomla 2.5 újdonságairól egy előző cikkünkben már foglalkoztunk.

Jelenleg a Joomla 1.5 és a Joomla 2.5 között olyan nagy a már a technológiai szakadék, hogy egy egyszerű átfrissítéssel, már sajnos nem tudunk áttérni az új verzióra, ezért migráláshoz kell folyamodnunk. Az 1.5-ről 2.5-re történő migrálásának folyamatáról részletes leírás került az oldal Joomla Tudástárába.

A tavalyi évben fixálásra került - Andrew Eddie által - a hivatalos Joomla menetrend, ami úgy alakult, hogy minden elkövetkezendő 5-ös végű verziókiadás egy LTS lesz, az-az egy hosszú távú támogatottsági verzió (minimum 18 hónapnyi támogatási idő) és minden köztes kiadás pedig STS, azaz rövid támogatottsági idővel rendelkező kiadások.

A jelenlegi útiterv (kiadás/támogatás) a következőképpen néz ki:

Joomla Roadmap 2012 - Joomlabs.hu

A táblázatból jól kivehető, hogy már csak egy aktív verzió van még pedig 2.5. Ez alatti verziók használata a továbbiakban már nem javasolt. A JED-en még 180 napig elérhetőek a régi 1.5-ös bővítmények utána törlésre kerülnek.

Előreláthatólag az új verzió – a Joomla 3.0 – ez év szeptemberében jelenik meg, fejlesztése jelenleg is gőzerővel zajlik. Az oldalon folyamatosan nyomon fogjuk követni az új verziók állapotát és részletesen be fogunk számolni az új fejleményekről.