Kezdjük is a komoly valósággal, egy év alatt újabb 0,8%-ot esett az eddig sem túl acélos Joomla! piaci részedése, miközben a nagy konkurens, a Wordpress népszerűsége folyamatosan nő. A szűkülő piaci részedés elkerülhetetlen velejárója a folyamatosan csökkenő fizető felhasználói bázis, amely komoly fejtörést okoz a Joomla! bővítményfejlesztői között. Ilyen szempontból a tavalyi év mondható eddig a legkritikusabbnak, hiszen komoly összevonások történtek a Joomla! háza táján. Ebben a cikkben nem vizsgáljuk szűkülés miértjét, csak a folyamat következményeit.

Ahogy csökken a felhasználói bázis, úgy csökken a fizetett fejlesztők száma és ez rányomja a pecsétjét magára a Joomla! tartalomkezelő fejlesztésére is, hiszen a folyamatosan elhúzódó fő verziók kevés olyan újdonságtartalommal bírnak, amelyek elegendőek lennének a felhasználói bázis növeléséhez. Az alaprendszer mellett a Joomla! bővítménypiacon folyamatosan látszódnak zsugorodás következményei, amely csak mérsékelten pozitívak a jövőre tekintve, hiszen, ha nagy szereplők vonulnak ki a piacról, akkor egyre kevesebb potenciál marad arra, hogy a felhasználók továbbra a Joomla! mellett tegyék le a voksukat.

GavickPro

A 2007-ben Robert Gavick által alapított sablonklub sokáig a Joomla! sablonok élvonalában tartozott, de az elmúlt években már egyre kevésbé tudták finanszírozni a fejlesztőiket, így 2017-ben felvásárolta őket a JoomlArt.

Robert elköszönő posztja az alábbi hivatkozáson olvasható: https://www.gavick.com/blog/the-future-for-gavickpro
A JoomlArt CEO-jának bejelentése pedig a következő helyen: https://www.joomlart.com/blog/joomlart-acquires-gavick-com

JoomlaBamboo

A 2009-ben alapított sablonklub szintén sok Joomla! felhasználónak ismerős lehet, sajnos finanszírozási problémák miatt ők is az eladás mellett döntöttek, így 2017-ben szintén felvásárolta őket a JoomlArt.

iJoomla és JomSocial

Valószínűleg sokaknak nem kell bemutatni, a JoomSocialt, az egyik legprofesszionálisabb közösségépítő komponenst, és a fejlesztőcsapatát az iJoomlát, amelyet szintén felvásárolt tavaly a JoomlArt.

A JoomlArt CEO-jának bejelentése: https://www.joomlart.com/blog/joomlart-acquires-ijoomla-and-jomsocial

ProjektFork (ProjektKnife)

Tobias Kuhn vezető fejlesztő által létrehozott projektmenedzser bővítmény az egyik legjobb volt a maga kategóriájában. Tavaly év elején úgy nézett ki, hogy új lendületet vesz a projekt, és megújult néven tovább folytatódik a fejlesztés, de sajnálatos módon finanszírozási problémák miatt az év végén teljesen megszűnt a projekt.

uddeIM

Stephan Slabihoud által fejlesztett bővítmény szinte az egyetlen elérhető privát üzenőrendszer a Joomla! CMS bővítményei között. Sajnos tavaly már csak egy javítást jött ki a rendszerhez, és négy hónapja Stephan bejelentette, hogy megszűnik a bővítmény további fejlesztése.

Stephan üzenete: http://www.joomlapolis.com/forum/25-uddeim-plugin-and-component/238073-support-continues-for-joomla-3-x-branch-only

Virtuemart

A Virtuemart a Joomla! első számú webáruház komponense, amely még ma is hatalmas felhasználói bázissal büszkélkedhet. Közel másfél évvel ezelőtt a vezető fejlesztő Max Milbers bejelentette, hogy véget érnek a Virtuemart 3 sorozatának fejlesztései és valami új dologra (Virtuemart Wordpress verziójára) fognak összpontosítani. A bejelentés óta szerencsére a kiadások megjelenése nem állt meg, de továbbra sem lehet tudni, hogy milyen új irányra gondolt Max.

Max bejelentése: https://virtuemart.net/news/477-release-of-3-0-18-connecting-the-loose-ends

Kunena

Gyakorlatilag az egyetlen natív fórum motor a Joomla! tartalomkezelőhöz. Matias Griese vezető fejlesztő három évvel ezelőtt a RocketTheme csapathoz történő csatlakozása után a Kunena fejlesztései látványosan lecsökkentek.

Nektek mi a véleményetek Joomla! bővítménypiac átrendeződésésről, valamint tudtok-e még valamilyen fontosabb bővítmény megszűnéséről?

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

jemie profilkép
jemie válaszolt a témára: #2 2018 ápr. 17 12:25
Sziasztok!

Én azt gondolom, hogy egy-két gondosan felépített bővítmény simán vissza tudná hozni nem a 0.8%-ot hanem többet is.
Pl hirdetés bővítménnyel és a hozzá felépített sablonnal nem nagyon büszkélkedhet a joomla. De akár az állás portál bővítményeket is ide vehetjük. A wordpress ezeken a területeken tarol. Olyan eladások vannak, hogy néha nem hiszek a szememnek. A sablonok esztétikusak, a bővítmények mindent tudnak, ritka, hogy a fizetőst kell valakinek választani.

Fórumban viszont a kunena szerintem magasan veri bármelyik wp fórum bővítményt. De azért az látszik, hogy a joomla4 sok fejlesztőnek okoz fejtörést és inkább nem folytatja a fejlesztést. Szerintem egy nagyon fontos momentum lesz, hogy mennyivel fog jobb seo értékkel bírni az új joomla mint a jelenlegi. Ha fogja tudni azt amit a wp akkor szerintem lesz fejlesztés bővítmény terén is.
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #3 2018 ápr. 17 12:41
Játszunk el a gondolattal, hogy a keresőoptimalizálás szinje hozza a WP által nyújtott funkcionalitást, akkor ez mihez lenne elegendő? Ha én WP-t használok, miért használjak mást, ha pontosan annyit tudj nyújtani, mint a mostani rendszerem?
jemie profilkép
jemie válaszolt a témára: #4 2018 ápr. 17 13:55
Ha a joomla+virtuemart seo-ja tudna annyit mint a wp+woocommerce, akkor én a joomlát választanám.
Miért? Mert sokkal biztonságosabb a joomla mint a wp, a virtuemart meg többet tud mint a woocommerce. (az alap verziót tekintve.)

Amúgy meg többet tud a joomla mint a wordpress. Szerintem
jemie profilkép
jemie válaszolt a témára: #5 2018 ápr. 17 14:08
Egyébként én már elkezdtem feszegetni ezt a témát itt:
joomla-vs-wordpress.hu

De fel fogok rakni egy wp-t és egy joomlát is. Mindkettőt csak tisztán, +bővítmény nélkül. Szerintem látható lesz a különbség
jemie profilkép
jemie válaszolt a témára: #6 2018 ápr. 17 14:38
uddeIM

Érdekes, hogy pont most írtad ezt a bővítményt is...
Az imént kaptam értesítést a DJ-Extensions oldaláról:

dj-extensions.com/blog/general/joomla-pms-system-released-beta

Gondolom nem lesz gond a joomla 4
Salty profilkép
Salty válaszolt a témára: #7 2018 máj. 10 19:38
Valószínűleg a Joomla-t ugyanúgy egy szűk réteg fogja majd használni, mint a Drupal-t. Azoknak lesz alternatíva a Joomla, akik testreszabhatóbb és biztonságosabb rendszert kívánnak felépíteni, mint amit Wordpress-szel megoldhatnak, de nem akar "pilótavizsgát" tenni, hogy kiaknázhassa a Drupal adta lehetőségeket.

A Joomla fejlesztések az utóbbi időkben látványos, egyedi megoldásokat nem hoztak, amelyekkel a felhasználói bázist növelni tudta volna. Kicsit úgy érzem, hogy sokszor nem vette figyelembe a felhasználók igényeit.

Amennyiben 6 év 3-as verzió kiadása után a Joomla 4 nem hoz valami átütő újdonságot, akkor egy gyorsabb esés várható.
Kihívókból, alternatívákból pedig nincs hiány. Ha valamelyik CMS képes megerősödni, akkor az újabb lökés lehet a Joomla-nak a lejtőn.

Az egyik alternatív iránynak érzem a fájl-alapú CMS-ek erősödését. Ilyen a többszörösen díjazott CMS, a Grav , amelyre szintén "ráhúzható" a Joomla alatt is népszerű Gantry .
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #8 2018 máj. 11 10:32
Szerintem, ha egy átlagos felhasználót nézünk, akkor neki teljesen mindegy, hogy milyen rendszert futtat, a lényeg, hogy legyenek rá ingyenes alkalmazásokat, sablonok, amelyekből össze tudja állítani a saját weboldalát. A Grav hiába egy innovatív CMS, ha nincs rá mondjuk OTP-s fizetés, vagy FoxPostos szállítás. Itt szerintem pont azon van a hangsúly, hogy ha valamit sokan használnak, akkor a több a fizetői hajlandóságot mutató felhasználó, ez miatt pedig megéri az adott platformra fejleszteni, hiszen előbb utóbb megtérülnek a fejlesztési költségek.
Salty profilkép
Salty válaszolt a témára: #9 2018 máj. 11 14:43
Véleményem szerint, egy átlagos felhasználó a Wordpress-t választja. A nem átlagos felhasználó pedig Joomla-t, a "keményebb játékos" pedig a Drupal-t teszi fel alapnak.
OTP-s fizetést, illetve FoxPost-os szállítást azért nem egy általános dolog beilleszteni egy weboldalra. Azt általában kereskedelmi tevékenységet folytató, webshopot üzemeltető oldalon tudom elképzelni. A személyes oldalak, de akár egy kisvállalkozás, szervezet vagy intézmény weboldalak az esetek jelentős részében blogpostokból, bemutatkozó oldalból, tevékenység ismertetéséből, szükség esetén árlistákból, táblázatokból, képgalériákból, letölthető vagy közzétett dokumentumokból... áll. Természetesen vannak kivételek, speciális esetek ebben a szegmensben is, de azért annyira nem jellemző. A speciális modulok, komponensek pedig idővel, úgyis az igényekhez igazodnak, kifejlesztésre kerülnek.

Személy szerint sajnálnám, ha a Joomla idővel teljesen megszűnne, de tudomásul kell vegyük, hogy a világ fejlődik. S ha valaki/valami nem reagál időben a piacon történt változásokra, az nehéz helyzetbe kerülhet. Nem kell messzire menni, lásd a Nokia esetét a mobiltelefonok piacán. De említhettem volna a Blackberry-t is. Mondjuk ezekben az is benne volt/van, hogy az emberek/felhasználók egyre jobban elkényelmesednek, mélyebb ismeretek elsajátítására nem is hajlandóak.
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #10 2018 máj. 17 15:54
Szerintem ez szimpla marketing. Ha mindenhol azt hallja egy átlagos felhasználó, hogy ez a rendszer nem biztonságos, kevés rá az ingyenes kiegészítő, akkor bizony egy másikat fog választani. Ha, ezt a mérsékelten pozitív hullámot sikerülne megállítani, akkor valószínűleg más lenne a helyzet. Én speciel nem érzem azt, hogy egy kezdő felhasználónak nagybb kihívást jelentene a Joomla! használata, mint ha Wordpresst használna.
sentimental76 profilkép
sentimental76 válaszolt a témára: #11 2018 máj. 18 08:39
Sziasztok!

Egyetértek Balázzsal, ez csak marketing, Ha azt hallja a felhasználó hogy a Joomla nem biztonságos, gyorsan feltörhető rendszer, stb. akkor nem fogja ezt választani. (Joomla, Wordpress, Drupal mind a három feltörhető, a kérdés hogy az adott weghelyet felakarják-e törni vagy sem)
Párhuzamosan használom mindkét motort, esetek túlnyomó részében wordpresst kérnek... (és az indok a fent említett problémák), ami lehet, hogy igaz is, de szerintem ezek inkább a Joomla 1.5-re vonatkoztak. Azért sokat fejlődött a Joomla az 1.5 kiadása óta, így a már nem fedi a valóságot a problémák.
Egyébként kinek mi van megszokva felhasználás szempontjából, Én pl. Joomlával kezdtem még az 1.5 idején, ezután kezdtem használni a Wordpresst, nekem nehezebb volt megszokni a WP motort. (nem kezdek el negatív és pozitív dolgokat felsorolni, mivel egyik sem tökéletes)
Egy biztos,. lehet ezért megköveznek a WP fanok, de ha valaki rám bízza a döntést, akkor Én még most is Joomlát rakok fel.

Off.
A Nokia dolog elég érdekes volt, Ők nem szerették volna lecserélni a symbian op. rendszerüket, mikor már az andoid volt az okostelefonok túlnyomó többségén. Meg is lett az eredmény. (eladták, microsoft felvásárolta, ez sem igazán vált be, így most itt a Nokia androiddal) :)

Köszönöm!

Üdv.
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #12 2018 máj. 18 11:07
Van 1-2 informatikai portál, amelyek régebbi fórum témáiból szemezgettem egy pár hozzászólást, amelyek rámutathatnak, hogy hogyan is vélekedhet az emberek nagy része, ha a Joomláról van szó. Ha most ezen nem tud a közösség változtatni, akkor véleményem szerint csak mérsékelten könnyű dolog növelni a felhasználók számát:

„Jaj, istenem, van még Joomla?”

„Sziasztok,
Dolgozott már valaki Joomla 3 és Virtuemart 3 kombinációval? Lenne pár kérdésem.
A VM 3 egy rakás ****...
Sikerült már ezzel valakinek működőképes, user-friendly webshop-ot csinálni? VM2-t sem szerettem, de a VM3 még annál is használhatatlanabb”

„az utóbbi 10 évben volt közöm jó pár cms-hez, és szerencsére a Joomla már rég kiesett (meg az is mázli, hogy viszonylag keveset is kellett vele dolgoznom). mérföldekkel előzi és előzte őt a Drupal, de még talán a wp is, főleg manapság, mivel annyira könnyű már "felokosítani". retro érzés tölt el a Joomla láttán, olyan, mintha e107-ről, phpBB-ről, Coppermine-ról lenne szó. ezek már a múlt részei, és szvsz jövőjük sincs, habár technológiai szempontból utóbbi kettő elég jól karban volt tartva az idők során (csupán kimentek a divatból egyéb okokból). csak hát már mindenki a fb-ra/instára tölti a galériáit, vagy éppen fb-on és disquson beszéli meg/ki a dolgait.”

„Amennyit szívni lehet a Joomla feltöréseivel, annyi idő alatt 6x kitanulod a Drupalt.”

„joomla ???? menekülj ...”

„Azért a Joomla és a saját CMS mellett vannak még működő alternatívák is. Mi a frászkarikáért pont Joomla? Ez valami mazochizmus?”

„Felejtsd el a joomla-t s jobban jarsz. Inkabb wordpress vagy drupal.”

Tényleg nagyon off: De, ha jól emlékszem a Nokia kizárólagos használati jogot szeretett volna kiharcolni a Google-tól, de ők benintettek nekik, így egyetlen alternatíva marad a Windows Phone.
Horizon72 profilkép
Horizon72 válaszolt a témára: #13 2018 máj. 22 13:20
Na akkor ide ios hozzászólok :-))

Mi alapból joomlával kezdtünk, de volt sok ügyfél, aki egyszerűen túl buta volt a joomlához, WordPresst kértek.

Ugyanakkor persze a Visual Composer, vagy a Divi, vagy a Fusion Builder fényévekkel fejlettebb, mint mondjuk Joomlában az SP Builder, sokkal könnyebb őket használni is.

Illetve még fontos szempont a több nyelv, a WordPress itt nem rúg labdába, a fizetős WPML a kanyarban sincs a joomla elegáns nyelvkezeléséhez.

És persze sajnos az is igaz, hogy a Wordpresshez tizenötször annyi a sablon, a bővítmény.. és szerintem egy kezdő mindig a sablonok felől jön...
retikanya profilkép
retikanya válaszolt a témára: #14 2018 máj. 22 21:49
Régóta figyelek a sarokból, s mostanában újra szembejött az egész probléma, így beledumálnék.

1. A vevői oldal mára WP-t akar, mert mindenki azt használ, azt kapja arcba és az valóban faék egyszerű - másik kérdés, hogy nem elég a tudása, meg műszaki oldalról is gondjaim vannak vele (proci és memória igény - brr). Ehhez a platformhoz minden csili-villi azonnal megvan, és ez kell a népnek.
Fejleszteni is bárki tud rá ("spagetti kód love"), de ez azért látszik is rajta.
A megoldási árak nem drágák és a tömeget kielégítik.

2. A Joomla már több és másról szólt, szól. Itt nagyobb rendszereket lehet alkotni, de itthon a nagy az enterprise a drupal, az egyszerű a WP a Joomla meg sehová nem fér be, így légüres térben maradt.

3. Fejlesztői szemmel a v3-ra még csak-csak, de a v4-re a modulrendszerek és megoldások átírása nem egyszerű, s mára már szokásossá vált, hogy semmi nem lesz meg időben, minden csúszik. Jó példa erre, a GDPR miatt bejelentett 3.9 (3.10), de a 05.21-i nigthly build-ben még egy fia kódsor nem jelent meg, veszett fejsze nyele ez is.
Jelentős a probléma a design oldalon a bedrótozott Bootstrap (ráadásul a v2 kötelezően hátul, elől még ki lehet erőszakolni a cserét, de több ponton fáj ez is). Nagy gond, hogy a v4-ben semmit nem látok még, olyat amitől igazán akarnék arra tovább rohanni. Szép szép az admin felület, de összetett és az átlag usert így is elriasztja.

4. A Joomla felhős irányba nehezen vihető, jó és normálisan működő megoldást értelmes nem elszállt áron fenn max VM-ben lehet csinálni. Ez mára a SaaS mellett szinte szitokszó. Ez is jelentős veszteség. A Joomla hostingok meg hát nem igazán okésak szerintem.

5. Azok a felhasználóim akik valódi nagy megoldásokban gondolkodnak, azoknak mára nem a Joomla zavarja a lelkét (persze hallanak róla rosszat, de ez nem érdekli őket nagyon hisz műszakilag nekem kell kezelni), hanem az a nagy gond, hogy számos dolgot amit akarnak csak plusz fejlesztések árán vagy még úgy is nehezen lehet megoldani, azaz vagy mindent megírok nullából, vagy nincs igazi megoldás.
A VirtuMart számos esetben kevés és mára sokat szidják a vevői oldalról és így a megrendelőim is. Itt is újra és újra felmerül a "csinálj valamit, akár írd meg".

Mindezek alapján, tekintettel arra, hogy én nagyobb egyedi rendszerek felől érkezem, mára már sokszor én is inkább a saját felé hajlok, mert a Joomla csapat megállt, nem fejlődik. Sokat öltem bele, úgy érzem ismerem is, de ahogy beszélgetem a különböző fejlesztőkkel egyre inkább a piacvesztésre panaszkodnak - ez egy rendszer halála. Sajnos ahogy én most látom a Joomla-ra ez vár, a kérdés számomra csak az, hogy ez 3 vagy 5 év, lassú vagy gyors kimúlás.
csicsa55 profilkép
csicsa55 válaszolt a témára: #15 2018 máj. 23 14:58
Egy kis kitérő a joomla védelmében. Olyan ismerős volt nekem ez a szöveg. A hup tele van drupalfan/joomlagyűlölővel. Ez jellemző a linuxbuzikra. Mondom úgy hogy én is az vagyok, mégsem a drupal jön be.

Az egyik fórumszál amiből idéztél abban meg is említik, hogy a felmerült probléma nem a joomla sara, hanem az említett linux disztribúcióé (Arch), mert linuxból is annyi van mint a veszedelem ~700, ezeknek 98,5% szar hobbirendszer, szerver célokra öngyilkosság használni. (UBUNTU/DEBIAN, CENTOS/SCIENTIFIC, ezen kívül jóformán csak a fizetős disztrók jöhetnek szóba pl: RedHat, SLES, nagyon indokolt esetben Gentoo (ez ingyenes) és abból is csak hardened profillal, és pont webszervernek felejtős)

Balázs pont egy olyan portál fogtál ki, aminek a tagjai 20% szakember, azok között is sok a passzív, a többi amatőr vagy idióta esetleg troll.
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #16 2018 máj. 23 15:01
Véleményem szerint nagyon hosszas elemzéseket lehetne írni, hogy miért is alakultak úgy a dolgok ahogy, de gyakorlatilag elég csak megnéznünk a Google Trendet, és ott látható, hogy a "soha meg nem jelenő" bugos Joomla 1.6 óta van egy olyan lejtmenet, amelyet azóta sem sikerült megfordítani. A helyzetet tovább rontotta, hogy menet közben meghatározó influenszerek és vezető fejlesztők váltak ki a projektből (pl. Nooku fork stb.), amely tovább hátráltatták a fejlesztést. Vicces egyébként, hogy a Computerworld egyik 2015-ös számában volt egy cikk, amelyben arról beszélek, hogy hamarosan megjelenik a Joomla! 4, ennek apropóján, ha 2018-ban megjelenne, szerintem az maga lenne a csoda. Én egyébként a lassú kimúlásra szavazok - ha közben nem vásárolja fel valami komolyabb cég, lásd az Adobe a Magentót -, amíg lesz az alapítványnak valamennyi pénze, addig mindig lesz valamilyen látszatfejlesztés. Egyenlőre én úgy látom, hogy továbbra is egyhelyben toporgunk, belekapunk bizonyos irányokban (Ubuntu kiadási ciklus, vékony kliens személet (komponensek leválasztása az alaprendszerről), moduláris alaprendszer stb.), majd menetközben elvetjük azokat (leválasztottunk egy darab Webes hivatkozások komponenst és azt külön kezeljük).

Egyébként megnéztem a legfrisebb cms market share-t és a Drupalnak is sikerült csökkenie egy év alatt 0,6%-ot szóval, nem érzem ott sem túl rózsásnak a helyzetet.
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #17 2018 máj. 23 15:10

csicsa55 írta: Balázs pont egy olyan portál fogtál ki, aminek a tagjai 20% szakember, azok között is sok a passzív, a többi amatőr vagy idióta esetleg troll.


csicsa55, sajnos a problémák fenn állnak, csak nincsenek megfogalmazva. Egyébként már csak negatív tartalmú témákat találtam, mivel a többin már meg sem említik a rendszert, vagy már több éve halott a téma lásd Entity fórum, ahol az utolsó joomlás poszt több mint 3 éves.
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #18 2018 máj. 23 22:19
Olvastam egy régebbi interjút Andy Millerrel, aki a Rockettheme csapat vezetője és tőle is megkérdezték, hogy hogyan látja a Joomla jövőjét:

Cloudways: Joomla enjoyed a lot of success in the early days of its inception. What are the reasons that it now lags behind other CMS like WordPress and Drupal?

Andy: That’s a tricky question, and I think that all the existing crop of hugely popular PHP CMS platforms are facing similar issues. Only WordPress has managed to hold off this trend so far, but I feel that it’s only a matter of time before it also sees a similar decline in popularity.

If I were to guess, I would say that the primary reason that these platforms grow, plateau, then decline, is because they initially solve an existing problem, then over the years, grow more complex as the initial problems change, and they try to adapt. Also, there is a delicate balance between new features and backwards compatibility that must be maintained. Ultimately these issues become so complicated that the net-benefits no longer outweigh the costs, and newer and better solutions are built to solve the newer current problems.

Most of these platforms were built when PHP4 was the norm, and the language as well as design patterns as well as package infrastructure such as composer simply did not exist. Nowadays with the popularity of NPM and Composer, platforms can be built in a more modular fashion. This is the way all the modern platforms are being built.

Valamint volt egy 2016-is cikk a Joomla! magazinban, amely szintén érdekes lehet, aki még nem olvasta: The Fall of Joomla
Salty profilkép
Salty válaszolt a témára: #19 2018 máj. 24 21:29
Kérdésem a fenti témából adódik. Ha valamilyen oknál fogva váltanotok kellene, akkor melyik nyílt forráskódú CMS-t választanátok? Van-e egyáltalán olyan a piacon - akár az újonnan megjelenő, feltörekvő CMS-ek között -, amelyik kielégítené az igényeiteket? És miért pont azt választanátok?
Balázs profilkép
Balázs válaszolt a témára: #20 2018 máj. 25 09:57
Minnél nagyobb az adott termék bázisa, annál több fejlesztőt, bővítményt, felhasználót rejt magában. Ha mindenképp váltani kell, akkor Wordpress-re van közvetlen migrátor, valamint van Gantry, Akeeba stb.