file Nagyon lassú a képek feltöltése.

Több
2012 júl. 04 18:35 - 2012 júl. 04 20:51 #1 Írta: tibor16
Nagyon lassú a képek feltöltése. téma létrehozva tibor16 által
sziasztok,
több problémáról is szeretnék kérdezni.
Az alap elképzelés, hogy a lapnak vannak szerzői, ők feltöltenek cikket, azokhoz képeket, majd engedélyezés után nyilvánosságra kerül. Mindezt frontendről.


1 Valamiért iszonyú nyögvenyelős lett a képek feltöltése. Az is lehet, hogy mindig is ilyen volt, csak élesben derült ki számomra. Nem csak a phocaban, hanem a sima képfeltöltésben is. Általában a vége "Timeout" lesz. fogalmam sincs, miért. Már átállítottam a "phocagalery" könyvtár attributumát. Ugyanaz a helyzet maradt.

2 Alapvető gond, ebben "a szerző feltölti a képet" c. akcióban, hogy nem tud kategóriát készíteni. Így addig bele sem tud a cikk készítésbe kezdeni, amíg meg nem "ágyazok" neki. Nem tud csak valami létező kategóriába tölteni. Ezzel meg is dőlt az összes ezzel kapcsolatos elképzelés. Mert pl van olyan szerző, aki alkalmanként 20-30 képet is felé szeretne galériának rakni. Eddig, amíg HTML volt, és én kezeltem, ez volt a gyakorlat.

3. A kedves Szerző, sokszor tétovázik, elront feltöltéseket (időnként - ki nem?) - amit jó lenne, ha kitörölhetne! - de erre még ez idáig nem találtam módszert... Pedig az elképzelés szerint, kapna egy könyvtárat, amiben azt rak fel és azt töröl, amit és ahogyan akar/na. Erre sincs mód. Vagy nem találom. Így rendesen tele van szemetelve - és sokszor nem csak a célkönyvtár. Utána a Szerző helyett (mert ő nem tud törölni), nekem kideríteni, hogy melyik kép kell és melyik nem - szinte lehetetlen.

4. Most 1 MB-ra van a képméret állítva - ami ugye iszonyat nagy. De még így sem tudom, mi a fenéért nem megy át a 20-30 esetleg 100-200 kb-os kép. Rendszeres volt, hogy az 1 MB-os beállítás előtt, kiírta, túl nagy a méret. Pedig meg sem közelítette a határméretet, sem pixelben, sem pedig MB-ban. Tudomásom szerint, ezeket a méreteket a cikk kezelőnél, és a phocanak a beállításainál (itt a szélességet, magasságot is) lehet állítani. Most akkor mekkora az 1 MB? Van ennek valami más oka, hogy a méret alatt vannak a képek, és mégis nagynak találtatnak?

Tud ebben nekem valaki segíteni? Van ezekre a gondokra megoldás?
Utolsó szerkesztés: 2012 júl. 04 20:51 Balázs által.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2012 júl. 04 21:06 - 2012 júl. 04 21:06 #2 Írta: Balázs
Balázs válaszolt a következő témában: Nagyon lassú a képek feltöltése.
Kérlek, legközelebb használd az egy kérdés, egy téma módszert a kérdés feltevéskor, mert így jobban szeparálható és könnyebben kereshető.

1, Elsőként attribútumot ne állíts, mert abból mindig csak baj van. Timeout lehet, az alacsony PHP fájlfeltöltési méretből adódóan is. Pl. ha ez az érték túl alacsony, akkor valószínűleg nem fogja tudni feltölteni az adott képet.

2, A könyvtárlétrehozás mindig kockázatos. Érdemes csinálni pl. egy hírek mappát a képeknél vagy külön kategóriákat létrehozni egy-egy cikk-kategóriának és azokba nyugodtan lehet töltögetni.

3, Szintén mint az előző, törléshez külön jogosultság szükséges, ami megint csak kockázati tényező. Egyébként, létezik olyan komponens aminek a segítségével könyvtármódosításokat lehet eszközölni pl. Extplorer

4, Ez egy jó kérdés. Érdemes mindig a legfrissebb verziót használni az adott bővítményből, hátha volt benne valamikor egy képfeltöltési hiba.

Ha bizalmas információt szeretnél közölni az adminokkal, akkor tedd az üzeneted tartalmát a [ confidential ][ /confidential ] címkék közé (szóközök nélkül).

Joomla! tanácsadás, oktatás, fejlesztés - joomlabs.hu
Utolsó szerkesztés: 2012 júl. 04 21:06 Balázs által.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2012 júl. 05 00:00 - 2012 júl. 05 09:55 #3 Írta: tibor16
tibor16 válaszolt a következő témában: Nagyon lassú a képek feltöltése.
Köszi a gyors választ!

Timeout lehet, az alacsony PHP fájlfeltöltési méretből adódóan is. Pl. ha ez az érték túl alacsony, akkor valószínűleg nem fogja tudni feltölteni az adott képet.

- és ezt hol lehet állítani?

Mintha az 1.7-nél a globális beállításoknál lehetett volna megadni képméretet MB-ban. A 2.6-nál pedig ez a funkció eltűnt, vagy áttevődött a cikk beállításokhoz. Igaz, nem emlékszem, korábban, az 1.7-nél egyáltalán, a cikk beállításoknál, volt-e ilyen beállítási lehetőség.

Megnéztem az Extplorer-t. Jól néz ki, de úgy tűnik, hogy ez is egy Backend alkalmazás. Vagyis nem jelent megoldást a Frontend-es problémáimra.

A kockázati tényező alatt mit értesz? Külső, tehát behatolásra ad lehetőséget, vagy, hogy a Szerző okoz ott esetlegesen károkat?
Mert ez akkor működne megfelelően, ha a Szerző csak a könyvtárszerkezet azon részét látná, ami a részére engedélyezve van... Megoldható ez egyáltalán? Vagy ez csak egy naív elképzelés... A phoca-ban létezik az engedélyezési rendszer, de a létrehozás pl kategória, vagy a törlése a véletlen vagy a szükségtelen fájloknak, az engedélyezett könyvtáron belül, nem lehetséges.

Kicsit olyan nekem ez az egész, - már a Frontend dolog, - mintha nem lenne rá megoldás - mintha ezt még nem sikerült volna (az általam egyébként nagyra becsült) késztítőknek megoldaniuk...
Utolsó szerkesztés: 2012 júl. 05 09:55 tibor16 által.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2012 júl. 05 12:49 #4 Írta: Balázs
Balázs válaszolt a következő témában: Nagyon lassú a képek feltöltése.
Szerencsére a Joomla most már elég inteligens ahhoz, hogy a telepítésen kívül is jelezze, ha valami probléma adódna a szerverrel.
Ezt a Bővítmények -> Bővítménykezelő -> Figyelmeztetések alatti fülben találod
Ezek beállításához sok esetben rendszergazdai jogkör szükséges.

A Frontend-en azért meg van kötve az ember keze, mivel az alapesetben, csak arra van szükség, hogy fel tudjon tölteni valaki alap tartalmakat stb.

Azért kockázati tényező a törlés, mert még véletlenül is törlődhetnek fontos fájlok, nem beszélve arról, ha valamelyik felhasználónak - vegyük azt egyszerű jelszó révén - feltörik a fiókját és ennek segítségével mindenféle könyvtárműveletet tudna végrehajtani egy rosszakaró fél, az nem igazán lenne kifizetődő ugyebár.

Ha bizalmas információt szeretnél közölni az adminokkal, akkor tedd az üzeneted tartalmát a [ confidential ][ /confidential ] címkék közé (szóközök nélkül).

Joomla! tanácsadás, oktatás, fejlesztés - joomlabs.hu

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!