Azokat a megoldásokat elvetettem, amelyek adott modulpozíciót elrejtenek bizonyos média méret esetén, mert itt először az egész tartalom "leutazik" mobilra, csak nem jelenik meg. Ez felesleges adatforgalom, és ezzel késlekedés.
Viszont a kérdést nem média méret, hanem kliens eszköz alapján közeltettem meg, azaz a mobil kezdőlap mobil eszközökre fog érkezni: iphone, ipod, android. Nem maradéktalanul tökéletes, mert ugye az androidos tablet esetében is mobil tartalmat tölt e, akkor is, ha az vágódeszkányi méret. Cserébe már viszonlag kevesen használják ezt a platformot....
Szóval a megolds, amit én alkalmazok, és szívesen megosztom, mert nekem remekül működik. A desktok kezdőlapot kialaktom úgy, ahogy azt szeretném. Ez lesz a "home" vagyis a menüben ezt jelöljük kezdőlapnak. Majd kialaktok egy menüpontot, ez legyen mondjuk /mobile, és az oldalmegjelentésben azt álltom be, hogy a menüben nem jelenik meg. Ennek a tartlma lesz a mobil nézet. Pl ide nem teszek 6 képből álló slidert, csak egy statikus képet, stb.
Utána a használt template index.php file-jóba kell egy picit beleavatkozni. Viszonylag az elejére (miután a USE direktívákkal betölti a joomla komponenseket, beillesztek egy kis kódost.
-detektálja a kliens eszköz típusát
-HA az eszköz "mobil" ÉS az oldal a gyökér azaz "/" AKKOR átirányít a /mobile oldalra.
/* ez a rész biztosítja, hogy mobilról a mobil kezdőlapra kerüljön */
function isMobile() {
return preg_match("/(android|iphone|mobile|ipod)/i", $_SERVER["HTTP_USER_AGENT"]);
}
// Csak akkor irányítjuk át a mobil kezdőlapra, ha az illető az alapértelmezett főoldalt nyitja meg
if (isMobile() && $_SERVER["REQUEST_URI"] == "/") {
header("Location: /mobile");
exit();
}
/* ez a rész biztosítja, hogy mobilról a mobil kezdőlapra kerüljön */
Tény, hogy bele kell nyúlni minimálisan, bár szerintem aki ilyen módon szeretnék kihegyezni az oldal képességeit, már nem kezdő, és szerintem ez nem megugorhatatlan.
Tény, hogy nem utazik le a nem kvánt tartalom
Tény, hogy ingyenes, ahogy az is tény, hogy ha frissül a temlate, akkor ez felül lesz rva, és ismét be kell állítani. Valamint hogy bizonyos android eszközökön nem a desktop verzió jelenik meg, annak ellenére, hogy a mérete ezt lehetővé tenné
HA tesztelnétek élőben:
blancoshop.hu/