Hogyan kezdjek bele a Gantry keretrendszer megismerésébe?

Több
4 éve 4 hónapja #15620 Írta: bannerek
Sziasztok!

Tudom már volt téma a Gantry tanulása, de a videók - főként angol - nem nagyon segítenek. Magyart - érdemeset - nem találtam.
Lehet, hogy badarságokat fogok kérdezni.
Ok atomok beépítése megy, meg a Gantry setupja egy kicsit, de az alapok hiányoznak. Maga a működés megértése.
Ebben kérem segítségeteket.

Problémáim (feltételezések)
1. Van 5 menüpontom. Mindegyik menüponthoz tartozó oldalstruktúra más és más. Akkor mit kell tennem, hol kell megépítenem ezeket a struktúrákat.
2. Ha két menüpont struktúrája megegyezik csak más a témája, akkor hogyan tudom rávenni, hogy ugyanazon kinézet legyen a menüpontoknál de más tartalom.
3. Ha kapok videókat (youtube, de nagyon találtam) segítségként, akkor megköszönöm vagy valaki adna online órát?

Bocs, ha ilyen kérésekkel jövök.

Előre is köszönöm a segítségeteket.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
4 éve 4 hónapja #15622 Írta: csezo
csezo válaszolt a következő témában: Hogyan kezdjek bele a Gantry keretrendszer megismerésébe?
Megpróbálok segíteni, előb pontosítsunk.
Mit értesz az alatt, hogy a menupontok alatt megjelent oldal struktúrája más?
-Más legyen a tartalom, vagy
-más desig jelenjen meg?
Mert ezek egyike sem Gantry specifikus, hanem alap joomla.

Ha értékesnek találtad a hozzászólást, azt a "KÖSZÖNÖM" gombbal jelezheted.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: bannerek

Több
4 éve 4 hónapja #15623 Írta: bannerek
bannerek válaszolt a következő témában: Hogyan kezdjek bele a Gantry keretrendszer megismerésébe?
Szia!
Koszonom segitseged.
A dizajn ugyanaz lenne csak a tartalom valtozna. Mas cikkek, modulok...
A Base outline-ban folepitem a keretet, ez lesz ervenyes minden uj oldalra?

Ha az uj oldalt - ami pl. egy menu - maskeppen akarom elrendezni, mint ami a Base...-ben van,. pl. mas modulokat akarok megjeleniteni. Mit kell tennem?

Ebben a videoban eloszor a Base outline-nal allit, majd a Home-nal allit, amit meg is tudok csinalni.
Szoval katyvasz az egesz egyelore.
Tudnal maskeppen segiteni?
Termeszetesen megbeszelve a dolgot!

Koszonom.

Több
4 éve 4 hónapja #15625 Írta: csezo
csezo válaszolt a következő témában: Hogyan kezdjek bele a Gantry keretrendszer megismerésébe?
Kezdő joomlásként fontos, hogy tisztában legyél magának a joomlának a működésével. Mert itt Te most két dolgot szeretnél egyszerre megtanulni: a joomla működését, plusz a Gantry keretrendszerrel létrehozott sablonok kezelését.(ez utóbbiról leveszélnélek, mert azóta van sokkal jobb, rugalmasabb, többet tudó)
De nézzük lépésról lépésre:
Ha létrehoztál mondjuk öt modult, öt cikket, és öt menüpontot (kérlek ezeket valóban csináld meg, hogy ne csak elhidd, hanem megértsd, és készség szintjén elsajátítsd. A menüpontok legyenek CIKK tipusúak, azon belül is egy-egy cikkre mutassanak. Ha most megnézed a front (élő) oldalon, akkor léthatod, hogy a menüpontokra kattintva más-más tartalom jelenik meg a sablonkezelőben "content" nek kijelölt területen.
Most ha létrehozod a modulokat, mondjuk EGYÉNI tipust választasz, akkor ott beállíthatod a kívánt tartalmakat, amit majd megjelenít a modul. Jobb oldalon kiválaszthatod, hogy melyik modul pozícióban jelenjen meg az adott modul. Ha most mind az öt modult ugyan abba a pozícióba állítod be, akkor azok egymást követően mind megjelennek. DE van egy olyan lehetőséged, hogy "Menü hozzárendelése" (Ez nem jobbra, hanem a modul tartalom szerkesztéstől fölfelé találod, az egyik lap fül lesz az), akkor ki tudod választani, hogy az adott modul megjelenjen-e vagy sem egy-egy menüpont kiválasztása esetén. Ha mind az öt modulnak más és más menüpontot választasz ki, akkor a front oldalon a menük között lépkedve már nem csak a "content" terület tartalma változik, hanem az adott modul pozícióban megjelenő moduloké is.
Eddig a joomla.
Most a sablon.
Azt, hogy egy sablonban hol, és hány modul pozíció jelenik meg, azt a sablon határozza meg. Vanna olyan sablonok, amelyeknél van egy csomó pozíció, ha ide teszel tartalmat megjelenik, ha nem, akkor nem.
A Gantry sablon keretrendszerrel könnyedén meghatározhatod, ezt,és a modul pozíciók helyét is Te adhatod meg. Ez a Gantry esetében a LAYOUT. Ebből többet is létre tudsz hozni és mindegyikben meghatározhatod, hogy hol milyen modul pozíció jelenjen meg. Készíthetsz pl egy 'home' nevezetűt, ahol a fentebb máár említett "content" terület nem is lesz, csak pl egy nagy slideshow. Aztán készíthetsz egy olyat, ahol a "content" től balra lesz egy oldalsáv, ahol létrehozol egy modul pozíciót, nevezzük ezt 'oldalsáv'-nak. Aztán egy másikat, ahol meg jobbra lesz ez az oldalsáv, és itt is létrehozod az 'oldalsáv' modul pozíciót.
Visszatérve a moduljaidhoz, ezeket tedd az 'oldalsáv' modul pozícióba. MAJD a menükezelőbe térünk vissza, és az egyes menüpontoknál kiválasztjuk, hogy az egyes menüpontoknál melyik sablon layout legyen aktív. Ha a kezdőlaphoz kiválasztod az előbb 'home' néven létrehozott layout-ot, másiknál a bal oldali oldalsávval rendelkezőt, stb, akkor a front oldalon a kezdőlaphoz nem jelenik meg a "content" terület, míg más menpontoknál bal illetve jobb oldalsávval jelenik meg a központi tartalom.
Az az alap, innentől lehet ragozni

Több
4 éve 4 hónapja #15626 Írta: csezo
Ragozás:
(Külön hozzászólásba tettem, hogy ne keverjelek meg, és ne legyen túl hosszú..)

Az előbb említettem, hogy nem javaslom a Gantry rendszert. Szuper, ragyogó lehetőség, sok sok oldalamat készítettem ezzel, remek lehetőségekkel.És persze tudja a ma elengedhetetlen resposive tulajdonságot. Csak éppen tervezés közben ezt baromi nehéz beállítani. Nincs vizuális segítséged ahhoz, mondjuk tablet vagy éppen mobil telefon nézetben mit hova fog elcsúsztatni. Ha rágooglizol, akkor meg tudod találni, hogyan mit és hová kell kézzel beírnod, ha pl egy modul pozíciót mobil nézetben meg se akarsz jeleníteni.
A nem olyan régen elkészült T4-framework ezt alapból tudja!
HA még nem mélyedtél túlságosan el a Gantry-ban, akkor javaslom, hogy inkább ezzel ismerkedj, sokkal újabb, több lehetőséget ad. Igaz nincsenek atomok, de azokat egyéb módon is meg lehet valósítani.
Lehetősíged van már az adott layout létrehozásakor kiválasztani, hogy egyes nézetekben mit hol hogyan láss. Mivel a mai szokások igen durván a mobil használat felé mozdul, nem teheted meg, hogy az oldalaidat ne így hozdd létre. Egy étterem honlapnákak kapcsán szembesültem vele, hogy a létogatók 47%-a mobil telefonról használja az oldalt. Márpedig ha mobilon nem pepec, akkor hiába a szuper elrendezés asztali nézetben, az oldal nem fog jól teljesíteni.
Szóval nézz rá erre:
t4-framework.demo.joomlart.com/

Több
4 éve 4 hónapja #15627 Írta: bannerek
bannerek válaszolt a következő témában: Hogyan kezdjek bele a Gantry keretrendszer megismerésébe?
Szia!

Nagy-nagy respect azért, hogy segítőkészen állsz a dolgokhoz, egyértelmű leírásod sokat segített.
Az általad javasoltakat elkészítettem, most már kapiskálom talán.
Az általad említett T4 Framework-öt megnéztem. Vannak hozzá anyagok, videók és sokan dicsérik. Mivel nem mélyedtem bele a Gantry-be, ezért átváltok szerintem.
Megpróbálom elsajátítani a fellelhető anyagokból.

Még egyszer megköszönve segítséged. Üdv.