question-circle Neked melyik fordítási mód a szimpatikusabb?

Több
2012 szept. 05 22:43 #1 Írta: Balázs
Neked melyik fordítási mód a szimpatikusabb? téma létrehozva Balázs által
Kinek mi a véleménye az alap Joomla és a külső bővítmények fordításairól? Ki mit használ? Mi az érthetőbb? Mi lenne az ideális?

Példa:

Tegező: Biztosan törölni szeretnéd a cikket?
Magázó: Biztosan törölni szeretné a cikket?
Személytelen: Biztosan törölhető a cikk?

Ha bizalmas információt szeretnél közölni az adminokkal, akkor tedd az üzeneted tartalmát a [ confidential ][ /confidential ] címkék közé (szóközök nélkül).

Joomla! tanácsadás, oktatás, fejlesztés - joomlabs.hu

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2012 szept. 06 01:23 #2 Írta: Isodius
Isodius válaszolt a következő témában: Neked melyik fordítási mód a szimpatikusabb?
Én személy szerint a személytelent szeretem a legjobban. Rövidebb és lényegre törőbb. Ráadásul az angolhoz képest a magyar nyelvi fordítás gyakran hosszabb, ezért időnként "kilóg" a szöveg/gomb kereteiből, ha a design korlátokat szab a szöveg hosszának, ezért felesleges a fordítást még további névmásokkal és ragokkal hosszabbítani.

Több
2012 szept. 06 10:58 #3 Írta: adam
adam válaszolt a következő témában: Neked melyik fordítási mód a szimpatikusabb?
Admin oldalon talán a személytelen, bár ez sokszor elég "magyartalan" megoldásokat eredményez.
Frontenden meg egyértelműen a célcsoport határozza meg.

Több
2012 szept. 06 11:43 - 2012 szept. 06 11:45 #4 Írta: Balázs
Balázs válaszolt a következő témában: Neked melyik fordítási mód a szimpatikusabb?
Azért is hoztam fel a kérdést, mert én például a JUAH által fordított tegező verziót használom a Joomlában. Ez alapján fordítottam (még folyamatban) a Kunena adminisztrátori részét, ami szintén tegező.

A fejünkbe vettük, hogy tovább kellene vinnünk a fordítást, először is frissítenünk kell 2.5.6-ra, csak az a kérdés, hogy ezt milyen stílusban vigyük tovább, mert Tamás tegező/magázó verziót is készített párhuzamosan, de ha mondjuk megnézünk egy Drupal fordítást ott csak személytelen verzió létezik.

Most lehet, hogy ők nagyon fakabátosok és követik az évekkel ezelőtti trendeket. Ebben a kérdésben nem igazán tudok állásfoglalási, hogy 2012-ben mi a megfelelőbb fordítási forma. Ahogy haladunk egyre az időben mindinkább kikopik a magázó forma, de a személytelen meg túl semleges. (Pl. "your computer" személytelenben "a számítógép")

Ezért is tettem fel a kérdés, hogy ki mit használ?

Ha bizalmas információt szeretnél közölni az adminokkal, akkor tedd az üzeneted tartalmát a [ confidential ][ /confidential ] címkék közé (szóközök nélkül).

Utolsó szerkesztés: 2012 szept. 06 11:45 Balázs által.

Több
2012 szept. 06 13:24 - 2012 szept. 06 13:25 #5 Írta: Isodius
Isodius válaszolt a következő témában: Neked melyik fordítási mód a szimpatikusabb?
Én Varanka Zoltán ( NovoPortal ) személytelen fordítását használom Joomlához, ő mindig frissíti a fordításait az aktuális verzióhoz, így a 2.6.5-oshoz is van magyar fordítás. Ugyanakkor frontend oldalon valóban sokat számít a célközönség. Ott például nagyon nem szívesen használnék tegező magyart.
Utolsó szerkesztés: 2012 szept. 06 13:25 Isodius által.

Több
2012 szept. 06 15:45 #6 Írta: adam
adam válaszolt a következő témában: Neked melyik fordítási mód a szimpatikusabb?

Balázs írta: mindinkább kikopik a magázó forma

Remélem nem... nem szeretnék egy mindenkivel tegeződő világban élni.
Szóval kétfelé szavazok: backend: személytelen, frontend: tegező vagy magázó, de inkább magázó.
Bár szerintem az is bocsánatos bűn, ha a személytelen néhány speciális esetbe belefut egy kis magázódásba.

Több
2012 szept. 06 15:55 #7 Írta: Balázs
Balázs válaszolt a következő témában: Neked melyik fordítási mód a szimpatikusabb?
Nem is tudom melyik konferencián voltam, ahol az egyik IBM-es előadó mondta, hogy náluk - angolszász cégeknél - kötelező a tegeződés.

Több
2012 szept. 06 16:01 #8 Írta: Balázs

Isodius írta: Én Varanka Zoltán ( NovoPortal ) személytelen fordítását használom Joomlához, ő mindig frissíti a fordításait az aktuális verzióhoz, így a 2.6.5-oshoz is van magyar fordítás. Ugyanakkor frontend oldalon valóban sokat számít a célközönség. Ott például nagyon nem szívesen használnék tegező magyart.

Én a Tamás tegező verziójához szoktam és azt hiszem pont itt a fórumon segítettem valakinek és mondom, hogy itt meg itt állítsa be ezt meg ezt és nem találja :)

Megnéztem és személytelen Novoportálos fordítás volt és teljesen másképp volt megfogalmazva, nekem például ez volt furcsa, aki nem ehhez szokott.

Több
2012 szept. 06 16:48 #9 Írta: adam
Angolszász - elő is került a kutya.
Engem az erőltetett tegeződés mégis mindig egy buta libára emlékezetet, aki nem veszi észre magát.

(de most abbahagyom, mert elkanyarodunk)

Több
2012 szept. 06 18:11 #10 Írta: Isodius
Én is inkább választanám a magázódást a tegeződés helyett, ha a személytelen lehetőség nem játszana. A magázódásban rejlő lehetőséget az ismeretlen emberektől való egészséges távolságtartásra nagyon hasznosnak tartom. A tegeződéstől gyakran felbátorodnak az emberek és olyan viselkedést is megengednek maguknak, ami egy magázódás esetén eszükbe sem jutna. Én egy ezoterikus oldalt működtetek, márpedig az ezoterikus világban, aki nem kerüli a negédes tegeződést, azt szétszedik, tudását széthordják, mint a lakásba befészkelő hangyák.