- Köszönetek: 23
A nyelvi előtag hatástalanítja a CSS3pie-t
- coilevi
-
Témaindító
- Nem elérhető
- Premium Member
-
Kevesebb Több
2012 febr. 29 05:06 #1 Írta: coilevi
A nyelvi előtag hatástalanítja a CSS3pie-t téma létrehozva coilevi által
Van egy remek script, a
CSS3pie
, amivel CSS3 effekteket lehet elérni régebbi IE-k esetén is (border-radius, box-shadow, stb.). A működéséhez alapból a Joomla gyökérmappájában kell lennie a scriptnek, pontosabban mindig az által keresi a fájlt, hogy mi a "kiindulási oldal".
Többnyelvű oldalaknál viszont azt vettem észre, hogy megszűnik a script hatása. Rájöttem, hogy ha a nyelszűrő plugin beállításainál kikapcsolom a nyelvi előtagot, újra megjavul. Ezek szerint a /hu és /en zavart be neki az URL-ek végén: gondolom azt értelmezte "kiindulási oldalként". Először megpróbáltam létrehozni egy /hu mappát a gyökérbe, és oda bemásolni a scriptet, de ekkor meg a Joomla akarta onnan betölteni saját magát. (Extra tapasztalat: ezek szerint nem lehet olyan nevű mappánk, amilyen nyelvi előtagunk van.)
Hogy lehetne elérni azt, hogy működjön a script bekapcsolt nyelvi előtagok mellett is?
Többnyelvű oldalaknál viszont azt vettem észre, hogy megszűnik a script hatása. Rájöttem, hogy ha a nyelszűrő plugin beállításainál kikapcsolom a nyelvi előtagot, újra megjavul. Ezek szerint a /hu és /en zavart be neki az URL-ek végén: gondolom azt értelmezte "kiindulási oldalként". Először megpróbáltam létrehozni egy /hu mappát a gyökérbe, és oda bemásolni a scriptet, de ekkor meg a Joomla akarta onnan betölteni saját magát. (Extra tapasztalat: ezek szerint nem lehet olyan nevű mappánk, amilyen nyelvi előtagunk van.)
Hogy lehetne elérni azt, hogy működjön a script bekapcsolt nyelvi előtagok mellett is?
Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!
- coilevi
-
Témaindító
- Nem elérhető
- Premium Member
-
Kevesebb Több
2012 febr. 29 06:08 #2 Írta: coilevi
coilevi válaszolt a következő témában: Válasz: A nyelvi előtag hatástalanítja a CSS3pie-t
Annál is inkább szükség lenne a megoldásra, mert hogy rájöttem, hogy a nyelvi előtag eltüntetése csak az alapértelmezett nyelvre vonatkozik. Így az angol oldalon továbbra is van nyelvi előtag, így viszont hatástalan lesz a PIE. Hogy lehetne ezt megoldani?
Két dolog:
- URL/en esetén továbbra is működik a dolog; URL/en/ esetén lesz rossz. A Joomla azonban ez utóbbit használja, ha a kezdőoldal menüjére megyek. Lehet, hogy ezt a linket kéne nekem átirányíttatnom csak pl. .htaccess-el?
- Miután a generált URL a problémája, ezért megpróbáltam kikapcsolt SEF mellett is. Úgy persze működik, hiszen akkor különféle karakterek lesznek az URL végén. Viszont én bekapcsolt SEF mellett szeretném használni.
No, miközben ezt gépelem, eszembe jutott egy megoldás, és láss csodát, működik!
Próbáltam abszolút elérést adni a CSS-ben a PIE-nak, és úgy minden oké az URL/en/ formátumnál is!
Egyelőre a localhost-os útvonalat adtam meg neki, remélem, élesben majd jó lesz neki a www-vel kezdődő...
Két dolog:
- URL/en esetén továbbra is működik a dolog; URL/en/ esetén lesz rossz. A Joomla azonban ez utóbbit használja, ha a kezdőoldal menüjére megyek. Lehet, hogy ezt a linket kéne nekem átirányíttatnom csak pl. .htaccess-el?
- Miután a generált URL a problémája, ezért megpróbáltam kikapcsolt SEF mellett is. Úgy persze működik, hiszen akkor különféle karakterek lesznek az URL végén. Viszont én bekapcsolt SEF mellett szeretném használni.

No, miközben ezt gépelem, eszembe jutott egy megoldás, és láss csodát, működik!

- Balázs
-
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
-
2012 febr. 29 10:03 #3 Írta: Balázs
Ha bizalmas információt szeretnél közölni az adminokkal, akkor tedd az üzeneted tartalmát a [ confidential ][ /confidential ] címkék közé (szóközök nélkül).
Joomla! tanácsadás, oktatás, fejlesztés - joomlabs.hu
Balázs válaszolt a következő témában: Válasz: A nyelvi előtag hatástalanítja a CSS3pie-t
Nyomj magadnak egy Köszönet gombot
Igazából régi IE-vel szerintem már abszolút nem érdemes foglalkozni.

Ha bizalmas információt szeretnél közölni az adminokkal, akkor tedd az üzeneted tartalmát a [ confidential ][ /confidential ] címkék közé (szóközök nélkül).
- coilevi
-
Témaindító
- Nem elérhető
- Premium Member
-
Kevesebb Több
2012 febr. 29 11:54 #4 Írta: coilevi
coilevi válaszolt a következő témában: Válasz: A nyelvi előtag hatástalanítja a CSS3pie-t
Hát, csak nemrég jött be az IE9, ami már támogat néhány CSS3-mas szabványt. Előtte viszont ott az összes olyan verzió, ami nem kezel egyet sem közülük. És ezek azok a verziók, amik szerintem igen elterjedtek, hiszen az IE9-et csak Win7-re lehet feltenni. Magyarországon egy csomó embernek nincs olyan gépe sem, amire feltehetné. Nekem pl. még mindig az a WinXP van fenn, amihez ugye anno az IE6-ot kiadták... nem is tudok feltenni rá olyan IE verziót, ami bármilyen CSS3-mas cuccot érzékelne. Egyszóval, szerintem nagyon is érdemes a régi IE-kkel foglalkozni. Persze saját oldalon megteheti az ember, hogy CSS3-mas formázásokat használ, aki meg olyan rossz böngészőben nézi, hogy nem jeleníti meg őket helyesen, hát magára vessen - ez egy abszolút valid gondolat szerintem is, viszont ha megrendelés van, és külön nincs kikötve, hogy NEM kell jónak lennie az oldalnak a régi IE-kben (nekem még soha nem volt ilyen kikötéssel dolgom), akkor nincs mese. És akkor már egy rendkívül elegáns és egyszerű megoldás ez a PIE.
- Balázs
-
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
-
2012 febr. 29 13:12 #5 Írta: Balázs
Balázs válaszolt a következő témában: Válasz: A nyelvi előtag hatástalanítja a CSS3pie-t
Ha már sem az MS, Google, és még sorolhatnám nem támogatja az IE6-ot, akkor érdemes azon elgondolkozni, hogy neked kell-e egyáltalán evvel vesződnöd, avagy megéri a belefektetett munka, hogy foglalkozz vele.
Ha megnézel egy friss Statcounter értéket magyarországi adatokkal, akkor itthon megközelítőleg 14%-a használja a lakosságnak az IE-t. Ebből a 9%-nyi az IE8+ felhasználók tábora és maradék akik régebbi verziót használnak azok száma 5% körüli.
Az IE8-hoz van teljes CSS 2.1 támogatás és némi CSS3 támogatás ami már elég sok mindenre elég lehet.
Itt van egy CSS3 test IE8 alatt: techblog.procurios.nl/k/news/view/33224/...-for-Web-Design.html
Természetesen ettől függetlenül, megcsinálhatja bárki az optimalizációt, az én meglátásom szerint az nem minden esetben kifizetődő.
Ha megnézel egy friss Statcounter értéket magyarországi adatokkal, akkor itthon megközelítőleg 14%-a használja a lakosságnak az IE-t. Ebből a 9%-nyi az IE8+ felhasználók tábora és maradék akik régebbi verziót használnak azok száma 5% körüli.
Az IE8-hoz van teljes CSS 2.1 támogatás és némi CSS3 támogatás ami már elég sok mindenre elég lehet.
Itt van egy CSS3 test IE8 alatt: techblog.procurios.nl/k/news/view/33224/...-for-Web-Design.html
Természetesen ettől függetlenül, megcsinálhatja bárki az optimalizációt, az én meglátásom szerint az nem minden esetben kifizetődő.
- coilevi
-
Témaindító
- Nem elérhető
- Premium Member
-
Kevesebb Több
2012 febr. 29 13:56 #6 Írta: coilevi
"Conclusion
Based on the test cases in this article, we can conclude the following:
Internet Explorer 8 supports none of the exciting new features CSS3 introduces to webdesigners and front-end developers"
No hát ez az. Az IE8 sem tudja a két legfontosabbat, ami nagyjából az összes weboldalon elő szokott fordulni: lekerekített sarkok és árnyékok (div és szöveg). Hát ezért szúrom be mindenhova ezt a PIE-t.
IE7? Pont most volt egy hete, hogy egy idősebb megrendelő felhívott, hogy mi az a furcsaság a frissen élesített oldalukon. Pontosan tudtam, hogy mi az - az volt az egyetlen benne maradt hiba: IE7-re... Csak IE7 alatt jött elő, későbbre halasztottam a megcsinálását, mondván, hogy nagyon kicsi a valószínűsége, hogy pont IE7-ben nézze meg akárki is az oldalt. Most mondtam volna a megrendelőnek, hogy rossz böngészőből tetszik nézni? Önnel van a hiba, nem az oldallal? Ilyen nincs. Azzal internetezik gondolom évek óta. Nem is tud arról szerintem, hogy vannak más böngészők is a világon. Mondtam neki a telefonban, hogy akkor ő most Internet Explorer 7 alól nézi - itt egy kis szünet volt a kagylóban, szerintem fogalma nem volt, hogy miről beszélek. Ő annyit tud, hogy a gép beindítása után ott az az E betű, és arra kell ráklikkelni, hogy internetezni lehessen. Na emiatt a jelenség miatt kell még IE7-re tesztelnem.
Based on the test cases in this article, we can conclude the following:
Internet Explorer 8 supports none of the exciting new features CSS3 introduces to webdesigners and front-end developers"
No hát ez az. Az IE8 sem tudja a két legfontosabbat, ami nagyjából az összes weboldalon elő szokott fordulni: lekerekített sarkok és árnyékok (div és szöveg). Hát ezért szúrom be mindenhova ezt a PIE-t.
IE7? Pont most volt egy hete, hogy egy idősebb megrendelő felhívott, hogy mi az a furcsaság a frissen élesített oldalukon. Pontosan tudtam, hogy mi az - az volt az egyetlen benne maradt hiba: IE7-re... Csak IE7 alatt jött elő, későbbre halasztottam a megcsinálását, mondván, hogy nagyon kicsi a valószínűsége, hogy pont IE7-ben nézze meg akárki is az oldalt. Most mondtam volna a megrendelőnek, hogy rossz böngészőből tetszik nézni? Önnel van a hiba, nem az oldallal? Ilyen nincs. Azzal internetezik gondolom évek óta. Nem is tud arról szerintem, hogy vannak más böngészők is a világon. Mondtam neki a telefonban, hogy akkor ő most Internet Explorer 7 alól nézi - itt egy kis szünet volt a kagylóban, szerintem fogalma nem volt, hogy miről beszélek. Ő annyit tud, hogy a gép beindítása után ott az az E betű, és arra kell ráklikkelni, hogy internetezni lehessen. Na emiatt a jelenség miatt kell még IE7-re tesztelnem.