check Webhoszting szolgáltatástól elvárható követelmény

Több
2017 jún. 03 21:49 - 2017 jún. 03 21:51 #1 Írta: csicsa55
Balázs. Ez szerintem egy hiba az oldalon. Azért nem törlöm, hogy lásd. Amikor rámentem az új téma írására ezt hozta vissza.

Mivel szerintem lenne rá igény, javaslok a tudástárba készíteni egy leírást mik azok a dolgok, amit egy minőségi tárhely szolgáltatótól el lehet várni.

Tovább megyek. Ha ezek a dolgok megfogalmazódnak, nem tudom törvénybe ütközik-e, ha felsorolnák szolgáltatókat, és a velük tapasztalt kellemes-kellemetlen dolgokat. Nyilván nem ilyeneket írnánk, hogy pl az A*-Host egy szar, hanem a véres valóságok, hogy ennek ez az előnye, ez a hátránya stb.

Még tovább megyek. Ez elsősorban az oldal üzemeltetőjének, Balázsnak szól.

Megoldható-e, hogy a kényesebb témájú fórumok olvasása is csak bejelentkezés után legyen elérhető. A megoldhatóságot természetesen nem a technikai kivitelezésen értem, hanem azon, hogy Balázs elveivel nem menne-e szembe ez?

A példában említett szolgáltatót nem véletlenül említem, mert ha Zotius jól informált, de biztosan jól informált, mert megpingeltem (nem zotiust :D - csak nőket pingelek és szigorúan a korosztályomat) ez az oldal, a joomlacms.hu is ennél a szolgáltatónál van. (Csak nehogy kiderüljön övé ez a cég)

Megkérem Balázst, hogy amennyiben már az eddigi írásomat is kellemetlennrek tartja, úgy csak eddíg a részig moderálja, mert a többit közösségépítő és hasznos szándékkal teszem.

Felsorolom, hogy szerintem mik azok a technikai feltételek, amiket egy tisztességes webhosting cégtől elvárhatunk:

Elsősorban a biztonsággal kapcsolatos védelmek, szolgáltatások, úgymint:

Webes szolgáltatás:
Vírusvédelem
- Napi mentés az adatbázistól, fájlokról, legalább egy hétre visszamenőleg.
- Védett oldalak opció
- IP alapú FTP csatlakozási védelem (FTP ügyfélkapu): Az ftp-re való csatlakozáshoz CPanelen először be kell jelentkezni, csak azután lehetséges ftp-n csatlakozni és csak 24 órán belül.
- Ingyenes ssl tanusítvány biztosítása legalább alapszinten.

E-mail szolgáltatás:
- Spam szűrés
- Jelszó megváltoztatás lehetősége saját fiókból, és nem CPanelből

Technikai jellegű könnyítések (kényelmi szolgáltatások):
- CPanel. A fent felsorolt és a további funkciók összes beállítása CPanelen keresztül.
- Egyéni php.ini használata. Na jó, ezt nem feltétlenül kell, hogy CPanelen legyen állítható, elég ha fel lehet tölteni ftp-n az oldal gyökerébe. (De erről legyen megfelelő dokumentáció, lásd késöbb.)
- Svédasztal a PHP-t futtató környezet verzióiból.
- Normális dokumentáció. Ezalatt azt értem, hogy mik a pontos paraméterek levelező kliens beállításánál, hogyan elérhető az oldal iseiglenes domainnel, hogyan lehet az egyéni php.init beállítani, amennyiben azt nem CPanelek lehet állígtani stb...
- CRON
- Statisztika
- Normális mennyiségű tárhelyről küldhető email. Ez igazából a hírlevél küldésnél, meg levlistáknál elengedhetetlen.

Most hirtelen csak ennyi jutott eszembe, de ha valakinek még van valami, eszébe ne jusson visszatartani.

A felsorolt szolgáltatásoknak maradéktalanul eddig csak egy szolgáltató tudott megfelelni, de tudjátok mit. Nem árulom el. Azért se :P.

Az a szolgáltató a joomla tárhelyek istene. Maga a csoda. Minőségí tárhely. Na ezekkel a kulcsszavakkal mindent elárultam, aki nem jött rá magától melyikről beszélek, ezekkel a kulcsszavakkal biztosan rátalál.

Ennek a szolgáltatónak egyetlen hátránya van, nem olyan rohadtul olcsó. De akinél meg az olcsóság legfontosabb szempont, nyugodtan megérdemli, hogy pokollá tegyék a feltörésekkel az életét.
Utolsó szerkesztés: 2017 jún. 03 21:51 csicsa55 által.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2017 jún. 04 08:31 #2 Írta: csezo
csezo válaszolt a következő témában: Webhoszting szolgáltatástól elvárható követelmény
Hogy cPanel - vagy nem , szerintem részletkérdés.
De szerintem mindenképpen rendelkezzen egy file-kezelővel. Legyen lehetőség egyben feltöltött tömörítvény kibontására.

Aztán én igen nagyra értékelem az egyik szolgáltatónál a 24 órás felügyeletet. És amikor elkezdett az e-mail spammelni, de ezrével (vélhetően megszerezték a jelszavát) akkor azonnal küldött értesítést, hogy hát kéne csinálni valamit, mielőtt spamlistára kerül a domain.

Ehhez hasonlóan jónak tartom, ha domainenként meghatározható az óránként / naponként küldhető e-mail-ek számát. Első körben nem biztos, értékeled, de ha már maga a tárhely szolgáltató felállít egy korlátot, hogy ne mehessen kis több e-mail, mint amennyit jónak vélsz, akkor Te magad skálázhatod a fenti védelmet.

Nem egy rossz dolog, ha a levelezésben be lehet állítani a DKIM -et,

hirtelen enyi még a már felsoroltakhoz

Ha értékesnek találtad a hozzászólást, azt a "KÖSZÖNÖM" gombbal jelezheted.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2017 jún. 04 11:02 - 2017 jún. 04 11:06 #3 Írta: Balázs
Balázs válaszolt a következő témában: Webhoszting szolgáltatástól elvárható követelmény
"Webhoszting szolgáltatástól elvárható követelmény"

Véleményem szerint az, hogy kinek mi az elvárható az eléggé szubjektív dolog. Itt szolgáltatók vannak, akik egy bizonyos összegért nyújtanak bizonyos szolgáltatásokat, és mindenki szabadon eldöntheti, hogy az megfelel-e neki vagy sem. Valakinek cPanelre van szüksége, valakinek 0-24 órás felügyeletre, valaki pedig arra, hogy minél olcsóbban letudja a dolgot, tehát ez mindenkinek az egyéni döntése, hogy melyik szolgáltatót választja. Igen, amúgy ez az oldal az Archi-host alatt fut, és ezidáig még nem igazán volt vele probléma.

Ha bizalmas információt szeretnél közölni az adminokkal, akkor tedd az üzeneted tartalmát a [ confidential ][ /confidential ] címkék közé (szóközök nélkül).

Joomla! tanácsadás, oktatás, fejlesztés - joomlabs.hu
Utolsó szerkesztés: 2017 jún. 04 11:06 Balázs által.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2017 jún. 08 11:27 - 2017 jún. 08 11:31 #4 Írta: csicsa55
csicsa55 válaszolt a következő témában: Webhoszting szolgáltatástól elvárható követelmény
Teljesen egyet értek azzal, amit írsz Balázs. Nekem az a célom, hogy létrehozzunk közösen, a saját tapasztalataink alapján egy listát, milyen funkciói lehetnek egy tárhely szolgáltatásnak, Majd ezután - és itt jön a kényes rész -. Minden szolgáltatónak leírnánk az előnyeit, hátrányait a tapasztalataink alapján, hogy a kezdő, de akár a haladó joomlások is egy átfogó képet kapjanak, és ennek megfelelően döntsék el melyik szolgáltatót válasszák, hogy ne kelljen átesniük azon a sok mizérián, amin sajnos nekem is át kellett.

Vannak, akik hobby projekt oldalt csinálnak, nem is szánnak a tárhelyre sokat áldozni, de valószínű nekik nem olyan nagy probléma, ha feltörik az oldalukat.
Nálam – meg gondolom sokaknál így van ez - komolyabb a helyzet, mert Önkormányzati portált üzemeltetek. Egy alacsony lélekszámú település (200 fő) önkormányzatának költségvetése nem engedheti meg magának egy profi webes cég megfizetését.

Nagyon szívesen leírom röviden hogy jártam. A nevezett szolgáltató már a második otthona a koszegpaty.hu-nak. Maga a webes szolgáltatással nincsen problémám, bár hozzáteszem néhány dolgot nagyon hiányolok, de ezt majd talán később, ha eljutunk odáig, amiért kezdeményeztem ezt a fórumszálat.
A levelező szolgáltatásukkal volt egy komoly gikszer, amiatt búcsúztunk el az előző szolgáltatótól is.
Szóval vett az önkormányzat egy üzleti csomagot. Ezt azért fontos megemlítenem, mert akik ennél a cégnél veszik igénybe a szolgáltatásokat tudják, hogy ilyenkor az admin panel (iscpOmega) a technikai kapcsolattartónak biztosít egy ügyfélkezelő felületet és további előfizetések esetén amennyiben magamat jelöltetem a többi ügyfélnél technikai kapcsolattartónak pl xy sportegyesület, xy security, akkor az admin felületemen minden előfizetőt úgy látok, úgy tudom managelni, mintha viszonteladóként tovább adnám a szolgáltatást. Tehát ha jogilag és könyvelési szempontból nem is, de technikailag viszonteladó vagyok.
Szóval ezen a felületen beállítottam, melyik domainhez tartozó előfizető mekkora tárhelyet kaphat, mennyit használhat ebből e-mailnek stb. Ezután az adott „ügyfél” nevében belépve tovább finomítottam az email fiókok méretét felhasználónként. Egyénileg más-más méretet megadva a polgármesteré GB-ban mérhető volt, a többi fiók párszáz MB vagy még kevesebb.
Aztán egyszer csak valamikor tavaly a kedves szolgáltató fejlesztette a rendszert, megújult a levelezés, meg a panel is, és akkor jött a gebasz.
Telefonált a polgármester, hogy nem érti nem kapja napok óta a leveleket, meg egy csomó régi eltűnt.
Rémülten beléptem az admin panelba és ott láttam, hogy a beállításaim a tárhely és email kvóták beálltak egy alapértelmezett minimális méretre. Visszaállítottam mindent, de az eltűnt levelekkel már nem tudtam mit csinálni. Annyi szerencsém volt, hogy levelező klienssel időközönként le szoktam húzni az önkormányzat leveleit, így nagyjából minden levél meg lett, de ezt magamnak köszönhetem nem a szolgáltatónak. Szóval akkor felmerült egy újabb váltás gyanúja. Ha előre tudtam volna, hogy ilyen hiba lehet, nem ezt a szolgáltatót választom.

Akkor most Balázs felteszem újra a kérdést, és csak erre kérek Tőled választ. Meg lehet valósítani ebben a formában ezt a tudástáras dolgot, hogy az ismert szolgáltatókat megnevezve leírjuk feketén fehéren az előnyöket, hátrányokat, vagy ezt nem mered felvállalni? Tehát lehet-e belőle baja az oldalnak, vagy Neked.
Mert ha igen, akkor életbe lép a B tervem.
Utolsó szerkesztés: 2017 jún. 08 11:31 csicsa55 által.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2017 jún. 08 11:34 #5 Írta: jemie
jemie válaszolt a következő témában: Webhoszting szolgáltatástól elvárható követelmény

Minden szolgáltatónak leírnánk az előnyeit, hátrányait a tapasztalataink alapján

Elkezdtem összeszedni. Bátran írd kit hiányolsz!

Nem kell megköszönni a hozzászólásomat ha úgy gondolod,hogy másnak nem akarsz segíteni.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2017 jún. 08 11:37 #6 Írta: jemie
jemie válaszolt a következő témában: Webhoszting szolgáltatástól elvárható követelmény
A levelezést ha átviszed a google-hoz, akkor címenként havi 4 eurót kell fizetni. Én rég óta ezt használom, így soha semmi gondom nem volt azóta a levelezéssel. Előtte én is ugyanezzel küzdöttem.

Nem kell megköszönni a hozzászólásomat ha úgy gondolod,hogy másnak nem akarsz segíteni.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2017 jún. 08 12:12 - 2017 jún. 08 12:12 #7 Írta: Balázs
Balázs válaszolt a következő témában: Webhoszting szolgáltatástól elvárható követelmény

csicsa55 írta: Meg lehet valósítani ebben a formában ezt a tudástáras dolgot


Mindent lehet természetesen, normális keretek között, mindenki leírhatja a tapasztalatait. Ami lényeges, hogy sokunknak eltérőek az igényei, valamint fontosnak tartom megjegyezni, hogy a cPanel megléte nem jelent egyet a biztonsággal. Az Archi-hostnál több szerver is van. A régebbiek ispCP-n futnak még az újak i-MSCp-n. Azt el tudom képzeni, hogy valaki újabb szerverre váltott, mondjuk a magasabb PHP verzió miatt. Az új szerveren mások például a levelezési beállítások/elérhetőségek is. Véleményem szerint nincsenek elveszett levelek, maximum csak 2 szerveren vannak eltárolva, de ebben maximum a support tudna neked segíteni. Itt nálam az Archi-hostnál az ár a döntő szempont, minden más nem releváns, amellett hogy véleményem szerint a szerver biztonsági beállításai jól konfiguráltak.

Ha bizalmas információt szeretnél közölni az adminokkal, akkor tedd az üzeneted tartalmát a [ confidential ][ /confidential ] címkék közé (szóközök nélkül).

Joomla! tanácsadás, oktatás, fejlesztés - joomlabs.hu
Utolsó szerkesztés: 2017 jún. 08 12:12 Balázs által.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2017 jún. 12 21:29 #8 Írta: Zotius
Zotius válaszolt a következő témában: Webhoszting szolgáltatástól elvárható követelmény
Kedves Csicsa55, nem kívánok beleokoskodni az általad leírtakba, de ezen a két mondaton megakadt a szemem:

...a polgármesteré GB-ban mérhető volt, a többi fiók párszáz MB vagy még kevesebb.

Telefonált a polgármester, hogy nem érti nem kapja napok óta a leveleket, meg egy csomó régi eltűnt.

Nem kell hozzá nagy tudás, hogy ezek alapján megállapítsam, polgármesteretek levelezése IMAP módszerrel működik, azaz leveleit huzamosabb ideig a szolgáltató szerverén tárolja.
Véleményem szerint jobban járt(ál) volna, ha POP3 levelezést beállítva, a leveleket saját, munkahelyi számítógépére tölti le. Ekkor nem áll fenn az efféle eltűnések veszélye.
Az más kérdés, ha a fontos leveleit esetleg okostelón/tableten, A pontból B pontba utazás közben is olvasni kívánja. Megoldható, hogy belenézzen a friss levelekbe a mobilos applikációval, de szerintem ettől függetlenül célszerű egy "fix pontot" (munkahelyi gép) kijelölni, ahol végül a levelek landolnak.
Ja, és nem utolsó szempont az sem, hogy így nem foglal értékes gigabájtokat az értékes tárhelyen...
Akinek mégis fontos az IMAP, irdatlan nagy tárhellyel, akkor azt akár a honlaptól függetlenül máshonnan is igénybe veheti - ezért ez nem feltétlenül szempont a tárhely szolgáltató kiválasztásánál. Szervezés kérdése az egész.

Ha hasznos volt a hozzászólásom számodra, nyugodtan megnyomhatod lent a „Köszönet” gombot :)
Skype: zotius

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2017 jún. 13 09:24 #9 Írta: Balázs
Balázs válaszolt a következő témában: Webhoszting szolgáltatástól elvárható követelmény
Szerintem a legoptimálisabb az, ha minél kevesebbet kell az hoszting felhasználói felületére belépni. :)

Ha bizalmas információt szeretnél közölni az adminokkal, akkor tedd az üzeneted tartalmát a [ confidential ][ /confidential ] címkék közé (szóközök nélkül).

Joomla! tanácsadás, oktatás, fejlesztés - joomlabs.hu

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2017 jún. 14 13:25 #10 Írta: csicsa55
csicsa55 válaszolt a következő témában: Webhoszting szolgáltatástól elvárható követelmény
Nem vettem okoskodásnak. Viszont a körülményekkel nem vagy tisztában.
Mivel mellékállású a polgármester, nincs iroda. Beállítottam a privát gépén egy outlookot POP3-mal. Szinte sose használja, mert nagyon sokszor úton van. A céges laptopjához nem nyúlhatok. Nagyon szigorú szabályok vannak náluk informatikailag. Meg is érem. Ami nem oda való a munkájához, annak nincs kerensi való a laptopján. Mobil szintén céges. mégegy laptopot vagy mobilt meg minek vigyen magával. Csak plusz teher. Szóval marad a webes felület.

És mint írtam én otthon a saját gépemre néha le szoktam húzni a leveleket. Csak hát az imap egyetlen nagy előnye, hogy a webesen küldött leveleket is leszinkronizálja a kliens. De mivel nem imap lett beállítva a küldött levelek törlődtek.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!