file Mi a teendő, hogy ne törjék fel újra az oldalam?

• tudatlan
  • tudatlan profilkép Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
2015 febr. 17 19:05 - 2015 febr. 17 19:36 #1 Írta: tudatlan
Mi a teendő, hogy ne törjék fel újra az oldalam? téma létrehozva tudatlan által
Sziasztok!
Ma jelezte a szolgáltató, hogy feltörték a weboldalunkat és elhelyeztek ott egy admin.php nevű fájlt, amit időnként lefuttattak, ami pedig több 1000 spamet küldött szét a világban alkalmanként. A bejelentkezések Oroszországból, Hollandiából, Franciaországból, stb történtek. (log ban lévő IP cím alapján... tudom megváltoztatható, meg proxy...)
A kérdés igazából az, hogy hogyan tudom megakadályozni a későbbiekben ezt, illetve eleve hogyan jöhetett létre?
Az oldal gyakorlatilag szeptemberben kezdett készülni, az első nyom a logban szeptember 3. (Lehet maga a Joomla a ludas?) (2.5.27-es joomla, mert PHP gondok miatt 3.x nem mehet)
Amit megtettünk: a kérdéses fájl kivettük a www mappából, hogy legalább futtatni ne lehessen, váltottunk jelszót.
Lehet olyat, hogy admin felületen a bejelentkezést csak egy bizonyos IP tartományból engedjen? pl Magyarország.
Utolsó szerkesztés: 2015 febr. 17 19:36 tudatlan által.

Jelentkezz be, hogy te is részt vehess beszélgetésben!

Több
2015 febr. 17 19:43 #2 Írta: Balázs
Balázs válaszolt a következő témában: Mi a teendő, hogy ne törjék fel újra az oldalam?
Először is egy tiszta biztonsági másolatból érdemes egy példányt visszaállítani. A Joomla! 3.3.6-ra való frissítés erősen ajánlott, ha nem tudják biztosítani a feltételeket, akkor tovább kell költözni.

Ha bizalmas információt szeretnél közölni az adminokkal, akkor tedd az üzeneted tartalmát a [ confidential ][ /confidential ] címkék közé (szóközök nélkül).

Joomla! tanácsadás, oktatás, fejlesztés - joomlabs.hu

• tudatlan
  • Látogató
  • Látogató
2015 febr. 17 20:41 #3 Írta: tudatlan
tudatlan válaszolt a következő témában: Mi a teendő, hogy ne törjék fel újra az oldalam?
Az a bajom, hogy
1. Nincs tiszta biztonsági másolat, mert gyakorlatilag nem is volt weboldal (szeptember3) már történt belépés
2. Ígéretet kaptam, hogy a héten felfrissítik a PHP-t és akkor mehet a frissebb Joomla!

Kérdés, ha nem tiszta az oldal, akkor mire megyek vele...

Több
2015 febr. 18 21:31 #4 Írta: csicsa55
csicsa55 válaszolt a következő témában: Mi a teendő, hogy ne törjék fel újra az oldalam?
Komolyan mondom én nem értem Ti milyen ratyi tárhely-szolgáltatókat fogtok ki. Nekem még egy oldalamat sem törték fel hat év alatt. Mondom ezt úgy, hogy amikor elkezdtzem foglalkozni a joomlával, a legelső az 1.5.9-es volt, és annyira nem értettem hozzá, hogy a biztonságossá tételét akkori tudatlanságom miatt oly mértékben leszartam, hogy egy jó évig még csak a frissítéseket sem tettem fel. Admin oldalt nem volt elrejtve, a felhasználónevem természetesen admin volt és még captchát sem használtam. Persze buzgón küldték a rendszerüzeneteket, hogy frissítsem, de nem foglalkoztam vele. Azért elárulom, mert gondolom már megöl titeket a kíváncsiság, ez a joomlatárhely. Merem állítani, ez a legkirályabb és talán egyben a legdrágább tárhelyszolgáltató kis hazánkban. Azt beláttam, hogy annak ellenére, hogy űberelhetetlen, a horrorisztikus ára miatt szakítottam velük és egy picit olcsóbb helyre vittem az oldalaimat, ahol ugyanazért a pénzért ötször akkora tárhelyet kaptam, és azóta is megelégedéssel használom. Azóta természetesen komoly hangsúlyt fektetek a biztonságra, de a sok közül van egy oldal, ami azóta is csak az 1.5-ös joomlát használja, igaz a legutolsó kiadást, és itt szintén semmi védelmet nem állítottam be. Direkt. Kicsit várom már, hogy feltörjék, mert hiába figyelmeztettem a tulajt, hogy frissíteni kéne, meg kitalálok Neki egy okos árat, a füle botját sem mozgatja. Tehát gyakorlatilag már öt éve fent van azon a bizonyos szerveren kitéve mindenféle veszélynek és azóta sem törték fel. Reklámot nem csinálok a cégnek, mert nekem ezért nem fizet. Annyit elárulok, hogy székesfehérvári és nem a gyümölcsék. Szóval én azt mondom, akinek feltörik az oldalát az meg is érdemli, mert valami ingyenes vagy nagyon ocsó ratyi garázscéggel vagy vállalkozóval kötött szerződést. De szívesen fogadom a cáfolatokat.

• tudatlan
  • Látogató
  • Látogató
2015 febr. 19 07:11 #5 Írta: tudatlan
tudatlan válaszolt a következő témában: Mi a teendő, hogy ne törjék fel újra az oldalam?
Konkrétan iskoláról van szó, Sulinet és a NIIF által üzemeltetett szervereken van a weboldal.

• tudatlan
  • Látogató
  • Látogató
2015 febr. 19 07:13 #6 Írta: tudatlan
Leírásod alapján elkezdtem a migrálást, viszont a felajánlott 3.3.6-os Joomla!-nak nem elég a PHP. Üzemeltető azt mondta, hogy a 3.2.7 még jó lenne. Hogyan tudnám rábírni a Joomla!-t arra, hogy ne a legfrissebbre migráljon, hanem egy korábbira

Több
2015 febr. 19 08:07 - 2015 febr. 19 08:11 #7 Írta: Balázs
Balázs válaszolt a következő témában: Mi a teendő, hogy ne törjék fel újra az oldalam?
Ha jól emlékszem, akkor csak 3.2.7-ig fogja vinni a telepítő az alacsony PHP verzió miatt.

Ha bizalmas információt szeretnél közölni az adminokkal, akkor tedd az üzeneted tartalmát a [ confidential ][ /confidential ] címkék közé (szóközök nélkül).

Utolsó szerkesztés: 2015 febr. 19 08:11 Balázs által.

• tudatlan
  • Látogató
  • Látogató
2015 febr. 21 07:00 #8 Írta: tudatlan
Nem is tudom elindítani a telepítőt.
"We can't install the update to 3.3.6 as your host doesn't support the minimum requirements for Joomla 3.3.6 and there is no alternative available."

Vagy töltsem le a 3.2.7-et és manuálisan nyomjam fel, majd a lementett weblapot valahogyan be tudom emelni?

Több
2015 febr. 21 10:12 #9 Írta: Balázs
Ha elindítod a belső frissítést, akkor az alacsony PHP verzió miatt, csak 3.2.7-ig fogja frissíteni az aktuálisan legfrisebb verzió helyett.

• tudatlan
  • Látogató
  • Látogató
2015 febr. 21 16:40 #10 Írta: tudatlan
Mit értünk belső telepítés alatt.
Hosszú távú támogatást választva csak 2.x re enged frissíteni.
Ha rövid távút választok, akkor meg kiírja, hogy nem frissíthető PHP probléma miatt!